Nederland zoekt vrede met Rusland

De stichting Vredesdag 9 mei wil ‘vrede voor Europa en Rusland…in een periode van spanning…’ Op die dag in mei wordt in bruggenstad Arnhem een vredesmars en een concert georganiseerd met als doel verbroedering tussen volkeren in plaats van geweld en oorlog. Wat is er mooier dan over de brug te komen en aan elkaar te laten merken dat we vredelievende wezens zijn die helemaal geen oorlogen willen. Spanningen tussen landen ontstaan meestal doordat politici nog meer macht willen dan ze al hebben. Het zijn de ‘gewone mensen’ die de prijs voor hoogmoed en arrogantie van regeringsleiders betalen met hun levens. Daarom vind ik de handreiking naar de Russen zo mooi.

Marie-Thérèse ter Haar legt kort uit wat de Russen in de negentiger jaren van de vorige eeuw hebben meegemaakt en wat hen heeft beïnvloed. Meer kennis over elkaar brengt onze volkeren dichter tot elkaar.

Zij is voorzitter van de stichting Vredesdag 9 mei.

Op 9 mei slaan we een brug tussen Oost en West.

Dat wat het Oosten met het Westen verbindt is de vrede die ontstond door de gezamenlijke overwinning van het fascisme tijdens WOII.
Tijdens de Slag om Arnhem hebben geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor vrede en vrijheid gevochten. Net als de Sovjet-Unie, die met zijn 28 miljoen doden, een groot offer bracht voor de bevrijding van Europa. Een vredestocht draagt bij aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en legt de nadruk op wat ons met elkaar verbindt.

Vredestocht 9 mei 2019

De organisatie nodigt Russen en voormalige Sovjetburgers, die in Nederland wonen, uit om op 9 mei 2019 om 16.00 uur mee te lopen met de Nederlandse bevolking in Arnhem over de Nelson Mandelabrug. Start: hoofdingang van Gelredome naar het Audrey Hepburnplein. De tocht wordt muzikaal begeleid door leden van de zanggroepen Zarjanka, Zarnitsa en Wjetsherinki uit Nederland. Aanmelding per email naar info@ruslandacademie.nl met de tekst ‘Aanmelden vredestocht’, dan word je op de hoogte gehouden van de tocht .

Vredesconcert 9 mei 2019

Na de tocht volgt een concert in Arnhem met onder meer het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust (‘Gouden Stem’) onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski, dat speciaal overkomt uit Moskou en de jonge, Nederlandse toppianist Martin Oei.

Kijk hier voor programma en kaarten van het Vredesconcert.

Lezers van DLM Plus kunnen 30% korting krijgen op de toegangskaarten voor het concert. Stuur ons een mailtje.

 

Rob Vellekoop, 25 maart 2019

9 Comments

 1. Vrede zal er pas zijn als de psychopaten die nu aan de touwtjes trekken uitgeroeid zijn. Zolang zij nog de gelegenheid krijgen om de wereld naar hun hand te zetten zal er nooit vrede zijn! Of we moeten wakker worden en niet meer meewerken aan het systeem wat zij hebben bedacht om ons tot slaaf te maken. Wanneer de parasieten niet meer worden gevoed zullen ze sterven! Ik hoop dat ik dat nog mag meemaken!

 2. Uitstekend artikel, we zouden een open brief aan de politiek moetensturen met de vraag waarom wij op goede voet waren met Rusland onder Jeltsin toen het land een corrupte bende was en waarom we nu op voet van oorlog leven onder Putin nu het vele malen beter gaat. Ik denk dat ik zelf het antwoord weet maar dat mag depolitiek en het journaille mij wel eens uitleggen.

 3. Dat mag niet VS houdt Europa onder curatele al sinds de wereldoorlogen?

 4. Vrede is altijd beter dan oorlog maar het beeld van de moderne Rusland, die hier wordt geschetst, klopt helemaal niet. De situatie nu is vele malen erger dan die van de jaren 90. Alle democratische instituten zijn vernietigt, corruptie is ongekend en alle sleutelposities zijn bezet door de persoonlijke vrienden van meneer Putin. Tegelijkertijd leven meer dan 20 mln mensen onder de armoede grens en dat wordt alleen maar slechter.

 5. Graag je bron of bronnen voor deze bewering, dan kunnen we dit checken.

 6. Het volk is tot op het bot verdeeld. Het gematigde midden zwijgt en de hersenloze uitersten roeren zich
  Blijf altijd de mens in de ander zien en sta niet te snel met je stempel klaar.

 7. VS ambassadeur zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, en komt gewoonweg met dreigementen!?
  Dit al hele decennia langt!

 8. Waar haalt commentator GD z’n holle teksten vandaan.
  Uit een script misschien, of de krant.
  We houden niet van anti-semitisme maar anti-russisme is kennelijk niet erg. Dat slikt men voor zoete koek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.