#GiletsJaunes trotseren terreur Macron voor 20e keer

Op zaterdag 30 maart gaan voor de 20e week (Acte XX) meer dan 120.000 Franse Gele Hesjes in tientallen steden de straat op, vreedzaam en vastberaden ondanks de orgie van politiegeweld die zij moeten trotseren. Macron stuurt al vijf maanden aan op een bloedige confrontatie, die lijkt uit te blijven.

Snelle impressie van de steden waar Gilets Jaunes actief waren tijdens Acte XX.

De inperking van de burgerrechten van de Gilets Jaunes gaat verder. De verbodsbepalingen voor steden waar het meest wordt gedemonstreerd zoals Parijs, Toulouse, Bordeaux, Avignon, Nice en Rouen zijn uitgebreid ten opzichte van afgelopen week.

Macron schuwt geen enkele methode om te winnen, daar hoort ook infiltratie door vermomde politie bij van de Gilets Jaunes (zie filmpjes verderop).

Daar hoort bruut politiegeweld bij, met inzet van verminkende rubberkogels, granaten die al ettelijke handen bij demonstranten hebben afgerukt, verstikkende traangasaanvallen en mensen die in elkaar worden gebeukt met de wapenstok.

We beginnen echter met beelden van de weergaloze inzet en moed van de Gilets Jaunes die hun plaats in de historie dankzij hun vreedzame acties al hebben verdiend. Ook hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Zij demonstreren onverstoorbaar sinds half november 2018, dat is al vier en een halve maand.

De Gele Hesjes van de Loire en Haute Loire beschrijven zichzelf alsvolgt:

“De Gilets Jaunes zijn een spontane beweging…die in Frankrijk mensen samenbrengt die verontwaardigd zijn over de minachting waarmee de meest fragiele van onze medeburgers worden behandeld in de wereld van werk en buitenland, belastingonrecht….De Gele Hesjes streven naar een meer egalitaire samenleving waarin iedereen fatsoenlijk en waardig kan leven, en meer sociale rechtvaardige maatschappij waarin de rijkdom eerlijker is verdeeld.”

GJ43 verzet zich tegen de wat zij noemen “politie-repressie, tegen het autoritarisme van de staat, tegen de criminalisering van de sociale beweging.”

Gilets Jaunes

In de hoofdstad zijn op zaterdag een groot aantal metrostations gesloten en een deel van de stad is tot verboden gebied voor de Gilets Jaunes verklaard. Desondanks kleuren straten geel en komen de demonstranten uiteindelijk massaal aan bij de Eifeltoren.

Marseille

Toulouse

Bordeaux

Caen

Montpellier

Lille

GJ Lille mag niet het stadscentrum in tijdens acteXX. Voor het begin van de demo wordt gestemd of de GJ de prefectuurs orders volgen of niet.

Lyon

Politiegeweld

Infiltratie

Het blijft echter niet bij infiltratie. Onderstaand een aantal filmpjes over de gewelddaden die de zo langzamerhand beruchte politie van Macron begaat op 30 maart.

De Gilets Jaunes kennen de risico’s die horen bij demonstreren in ‘democratisch Frankrijk’. Zij vinden echter dat het hun recht is en daar staan ze voor.

David Dufresne, de journalist die wekelijks de gewonden aan de zijde van de Gilets Jaunes inventariseert (zie twitter account) plaatst het politiegeweld binnen de context van de geschiedenis. Hij vertelt in een interview in regards.fr dat in 1921 voor het laatst het leger is ingezet om de orde te handhaven. Dat is dus meer dan vijftig jaar geleden. Hij merkt ook op dat de prefect op vrijdag de orders uitvaardigt aan de politie. Deze prefect is rechtstreeks  verantwoording verschuldigd aan de minister van Binnenlandse Zaken. (Tijdens de demonstratie van zaterdag 23 maart is het leger ingezet om gebouwen te beveiligen in onder andere Parijs en Nice)

Lees meer over de Gilets Jaunes in het Dossier

 

Rob Vellekoop, 1 april 2019

3 Comments

  1. Worden de burgers nu eindelijk eens wakker?
    Alle primaire levensbehoeften worden op de ‘vrije’ markt gegooid en de burger, als speelbal, wordt geheel leeggeroofd?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.