#GeleHesjes komen terug en demonstreren op zaterdag in Amsterdam

De Nederlandse Gele Hesjes zijn even uit beeld geweest, maar dat wil niet zeggen dat de beweging niet leeft, want voor komende zaterdag 6 april staat een demonstratie in de hoofdstad gepland. Er aan voorafgaand sprak DLM PLus met een van de woordvoerders Ingeborg Westerhoff.

Ingeborg geeft toe dat het de laatste tijd wat stil is geweest rond de Gele Hesjes in Nederland. Ze vertelt dat zij na de de Provinciale Statenverkiezingen waarin Forum voor Democratie een grote zege haalde, een aantal hesjes een afwachtende houding aannamen.

Veiligheidsrisico

“Na gisteren weten we dat FvD hun programma heeft aangepast en de NEXIT is verdwenen. Dus de opkomst zal weer terugkomen. Daarbij is er een aantal mensen die hun gele hesje hebben uitgedaan maar wel meelopen. Zij zijn het gedrag van de politie spuugzat. Zodra je een geel hesje aan hebt, wordt je als “veiligheidsrisico” gezien. We zijn nog niet 1 dag gewelddadig geweest.”

Heb je enig idee waarom de NL gele hesjes als veiligheidsrisico worden gezien?

“Dat is die verkapte dictatuur waar ik het over had in het artikel vorig jaar in het AD. De regering duldt geen protest. Een geel hesje die bedreigd wordt met intrekken van zijn uitkering en/of toeslagen als hij zijn hesje niet uittrekt, boetes, machtsmisbruik door de politie, politie escorte bij een geel hesje die ging stemmen.”

Dus je gaat ervan uit dat er geen vrijheid van meningsuiting is? Of is er zelfs sprake van onderdrukking van vrijheid?

“Ik denk het laatste. We mogen niet met een geel hesje het Binnenhof op. Er is geen wet die dat verbiedt. Maar onder het mom “wet openbare manifestatie” wordt veel geschoven.”

Enig idee waarom je in Den Haag niet in een geel hesje mag lopen en in Amsterdam wel?

“Je mag wel in Den Haag met een geel hesje lopen, maar niet op het Binnenhof.

“Nee, dat weten we niet, want de politie weet het zelf ook niet. Als je ernaar vraagt, 8 van de 10 krijgt geen antwoord, 1 die krijgt een grote mond en de laatste geeft dan als antwoord “dit heeft betrekking op de Wet Openbare Manifestatie”. Daar kun je veel onder schuiven, hoor. In het belang van de veiligheid etc. Kijk is daar nou reden toe geweest, dan snappen we het. Maar dat is niet zo.”

Opkomst

Hoeveel gele hesjes verwacht je as zaterdag?

“Ik ben bijzonder slecht in schatten, dus ik zou het echt niet weten. Ik denk niet dat we het aantal van Maastricht gaan halen, maar je weet nooit. Het is wel weer een landelijk protest. En uiteraard wéér gezellig. We stoppen in ieder geval niet. Niet zolang de bevolking lijdt onder de maatregelen die Rutte I destijds is gestart.
In januari was er een bejaardenverzorgster waarvan één van de bewoners graag een geel hesje aan wilde doen. Maar dat mocht niet van het bestuur. Wij strijden ook voor de pensioenen, dus je kunt onze ouderen wel meerekenen, dat zien we ook steeds terug als we ergens lopen. Gehandicapten, chronisch zieken, mensen die het risico niet willen lopen op baanverlies. Echt heel veel.

Punten

Wat zijn jullie voornaamste punten waarvoor of waartegen jullie opkomen?

“Bindend referendum op nr. 1
Daarnaast het vertrek van de huidige regering.
Alle standpunten vallen onder het bindend referendum.

De zorgverzekering moet terug naar ziekenfonds. Betaalbare premie, zonder eigen risico en alles vergoedt.
Pensioenen uitbetalen.
Mensen met onoplosbare schulden, saneren.
Indoctrinatie weg uit het onderwijs.

Wachtgeld moet zeker stoppen.
Gesloten ziekenhuizen heropenen
Banken die witwassen, sluiten.

Salarissen/uitkeringen omhoog met terugwerkende kracht.

Corruptie is hierdoor schering en inslag bij gemeenten.
Bewindvoerders die vriendjes zijn met een wethouder bijvoorbeeld.
Burgemeesters horen niet naar voren geschoven te worden door de politiek. B&W hoort door de stadsleden of gemeenteleden zelf gekozen te worden.

Kijk bijvoorbeeld naar Pauline Krikke (red. burgemeester Den Haag). Die heeft een cv waarmee ze nog niet als schoonmaakster zou worden aangenomen.”

Verschil met Frankrijk

Heb je enig idee waarom in Frankrijk al 20 weken door gele hesjes wordt gedemonstreerd en in Nederland aanhang en animo om te demonstreren veel kleiner lijken?
Is ons land tammer en volgzamer of is er iets anders aan de hand?

“Nederland is sowieso kleiner. Nederlanders hebben ook geen revolutionair verleden. Hoewel we generaties verder zijn, zou ik, als ik de regering was, geen risico willen nemen. Iemand die niets meer te verliezen heeft kan gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden.”

Ik denk het temperament. Dat is, denk ik, het enige wat veel Nederlanders missen.

Nederlanders zijn meer gelaten. Zij zijn de laatste tientallen jaren moedeloos en machteloos geworden.
Wij putten moed uit elkaar. Fransen, Duitsers, Engelsen, Belgen en wij. We ondersteunen en helpen elkaar. Hoop is wat wij zijn. Hoop voor een ander beter Nederland.
We hebben geen andere keuze.”

Klopt het dat in Maastricht de laatste actie van de gele hesjes in Nederland was?

“Nee, daarna was Leeuwarden. Die was fantastisch. Nu Amsterdam!”

 

Zaterdag 6 april
Centraal Station Amsterdam
Start 12.45 uur
Zie Facebook

 

Rob Vellekoop, 3 april 2019

3 Comments

  1. Op 2-02-2022 komt er positieve energie op aarde waardoor op 22-02-2022 zullen de banken vallen

  2. Gisteren sprak ik met iemand uit Duitsland die mij kon vertellen dat RTL tv in het begin veel kijkers had vanwege het nieuwtje. Maar na enige tijd zakte het kijkersaandeel waardoor er een massapsychologisch instituut onderzoek moest worden ingeroepn om uit te zoeken wat hieraan gedaan kon worden. Wat de remedie bleek dat het programmaniveau moest worden afgestemd op het niveau van 12 jarigen.
    Daarna steeg het kijkersaantal weer tot het huidige peil.
    Zegt veel over het verstandelijk peil van de meeste kijkers.
    Een indicatie van het verstandelijk vermogen van de meeste vernederlanders!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.