3e Klimaatmythe: de aarde warmt op

Foto 123rf

Het klimaatverhaal dat wereldwijd wordt verspreid staat vol met mythes. Vandaag warmen we ons aan mythe nummer 3: de opwarming van de aarde. We beginnen met Al Gore en zijn fantastische voorspellingen.

Gore voorspelde dat in 2016 de wereld een ‘point of no return’ zou bereiken, tenzij in 2006 drastische maatregelen zouden worden genomen om broeikasgassen te verminderen. Dat kritische punt schijnen we niet bereikt te hebben, maar we geloven echter nog steeds in de opwarming van de aarde. Zo niet dan ben je een klimaatontkenner en nog gevaarlijk ook!

Voormalig vice-president Gore sprak destijds in 2006 tegen CBS van een ‘werkelijk planetaire noodsituatie’. Hij voorspelde een nieuwe ijstijd in Europa, overstromingen in India, China en dergelijke die tientallen miljoenen mensen op de vlucht zouden doen slaan. Hij was tot deze conclusies gekomen sinds hij in de zestiger jaren ervan overtuigd was geraakt dat de broeikasgassen uit olie, kolen en andere koolstof emissies de warmte van de zon vasthielden, waardoor ijskappen zouden smelten en het grootste deel van de aarde zou overstromen.

Broeikasgas theorie

Velen nemen als vanzelfsprekend aan dat meer CO2 in de lucht moet leiden tot hogere temperatuur. Dit is gebaseerd op een idee van Svante Arrhenius uit 1896. De gedachte is dat van de infraroodstraling die door het aardoppervlak wordt uitgezonden een deel door “broeikasgassen” wordt geabsorbeerd waarbij warmte vrijkomt. Arrhenius meende dat bij een verdubbeling van het CO2-gehalte van de atmosfeer de temperatuur 5 °C zou stijgen (hij zag dit zelfs als een mogelijk voordeel). Dit noemt men wel de “klimaatgevoeligheid” van CO2. Het IPCC is ongeveer 100 jaar later opnieuw van dit getal uitgegaan, met in het kielzog talrijke landen die hierin ook geloven.

Volgens Frans Schrijver in Climategate blijkt dit echter zijn langste tijd te hebben gehad. De temperatuur van de aarde schijnt namelijk te stijgen of te dalen onder invloed van de luchtdruk in de atmosfeer.

“Voor de dagelijkse weersverwachting weten we niet anders dan dat een iets hogere of lagere luchtdruk grote invloed heeft. Maar dat blijkt ook te gelden ook voor het klimaat.”

Volgens onderzoek aangehaald in het artikel doet de samenstelling van de atmosfeer helemaal niet ter zake, dus is de hoeveelheid CO2 niet relevant.

Warmen we nu wel of niet op?

Jan Jacobs schrijft in Climategate.nl dat uit een studie van eind 2017 blijkt dat de invloed van kooldioxide in de atmosfeer veel kleiner is dan verwacht en dat de planeet veel trager opwarmt. De computermodellen kwamen met een opwarming van 1,3°C, maar echte metingen niet verder dan 0,9°.

De temperatuur op de Zuidpool vanaf 10.000 jaar v.C. tot 1800 n.C. varieert maximaal 2°C (van -1°C tot +1°C t.o.v. 1800 n.C.). De gemiddelde temperatuur in Europa vanaf 1800 n.C. is tot op heden met 1,2°C gestegen. (Ap Cloosterman in Climategate.nl)

Met andere woorden eigenlijk is er niets nieuws qua temperatuurverschillen aan de hand. We warmen niet op, maar verkleumen ook niet.

Langzaam maar zeker blijft er van de mythe niets meer overeind en toch blijven de meeste regeringen de opwarming van de aarde eindeloos herhalen als een plaat die ze niet willen afzetten en hun beleid hierop baseren. Hardnekkig negeren zij hun miskleun.

Maar waarom dan toch?
Dat is het onderwerp van het vijfde deel in deze reeks van mythes.

Lees ook de andere twee klimaat mythes

 

Rob Vellekoop, 11 april 2019

6 Comments

  1. Niks vreemd als je s morgens nog een fel blauwe lucht ziet en daarna met de dagelijkse chemtrailbehandeling de lucht wazig en ondoorzichtig wordt?

  2. Absorptie van infrarood door moleculen als CO2 (en elke meeratomige stof die uit verschillende elementen bestaat) is nochtans demonstreerbaar in een middelbareschool-labo’tje.

    Dit is een lachwekkend alt-right everthing-and-your-grandmother-is-a-conspiracy artikel.

  3. Wat een onzinverhaal. Waarom publiceren mensen dit wat is de redenof zijn het gewoon fatalisten die zich goed voelen bij ellende?

  4. Al zouden er (misschien) mythe zijn er al hebben er grote groepen belang bij het instandhouden daarvan: het is overduidelijk dat onze fossiele brandstoffen opraken en dat de vervuiling die deze brandstoffen veroorzaken moet stoppen! Laten we om DIE reden haast maken met de energietransitie – in samenhang met een nieuwe, duurzame, circulaire economie!

  5. Waarom is dit onzin? Graag argumenten, er wordt al genoeg geschreeuwd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.