Journalist met kritiek op VS opgepakt in Engeland in afwachting van uitlevering

Muilkorven van critici

Vandaag is een journalist opgepakt die al 7 jaar onderdak had in de Londense ambassade van Ecuador. De VS heeft verklaard dat dit gebeurd is als gevolg van het uitleveringsverdrag dat het Verenigd Koninkrijk heeft met de VS. De journalist wordt verdacht van ‘samenzwering door computer inbraak met een paswoord op een geclassificeerde Amerikaanse computer’. Welke niet-Amerikaanse journalist durft nu nog met kritische artikelen over de VS te komen? De wereld is vandaag weer een stuk minder vrij geworden.

Een commissie van de Verenigde Naties verklaarde in februari 2016 dat Assange onterecht van zijn vrijheid beroofd werd en dat het Verenigd Koninkrijk hem onmiddellijk zijn vrijheid moest teruggeven. Engeland ontkende echter dat er sprake van vrijheidsberoving was, omdat Assange vrijwillig in de ambassade van Ecuador zat.

Julian Assange is de oprichter van Wikileaks. Hij wordt ervan beschuldigd in maart 2010 betrokken te zijn geweest bij een ‘samenzwering’ met Chelsea Manning. Hij zou Manning geholpen hebben toegang te krijgen tot Amerikaanse legercomputers. Chelsea gebruikte de computers om geclassificeerde  gegevens naar Wikileaks te versturen. Volgens de VS heeft Assange (die toen al in de ambassade in Londen verbleef) Manning ‘actief aangemoedigd’. Hij loopt het risico 5 jaar gevangenisstraf te krijgen volgens deze Amerikaanse aanklacht.

Tussen januari 2010 en mei 2010 zou Manning volgens de Amerikanen vier databases hebben gedownload. Hierin zaten 90.000 rapporten over Afghanistan, 400.000 over Irak, 800 over Guantanamo Bay en 250.000 overige berichten. Deze documenten waren ‘geheim’. Wikileaks maakte deze openbaar via de website Wikileaks.org.

Zweden verklaart in mei 2017 dat het Julian Assange niet langer vervolgen. Engeland zal hem arresteren als hij de ambassade van Ecuador verlaat.
Het Zweedse Openbaar Ministerie meldt dat alle mogelijkheden tot onderzoek zijn uitgeput. Om de zaak te kunnen voortzetten moet Assange hiervoor beschikbaar zijn en dat is hij niet door zijn verblijf in de ambassade. Als hij zich op een latere datum beschikbaar stelt zal het mogelijk zijn het onderzoek te hervatten. Assange zat in de ambassade van Ecuador nadat hij in Engeland een rechtszaak verloren had tegen zijn uitlevering aan Zweden in 2012. Hij heeft altijd Zweedse claims ontkend. Een tweede beschuldiging van seksuele mishandeling door een Zweedse vrouw is door Zweedse autoriteiten in 2015 ingetrokken.

Ecuador had hem tot nu toe politiek asiel verleend, omdat hij dreigde uitgeleverd te worden vanwege ‘spionage’. Hij kon echter niet uit de ambassade vertrekken omdat hij wist dat dan de Engelse politie hem zou arresteren en dat is vandaag gebeurd.

Wikileaks lekte onder andere dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun geheime hacking programma inzetten bij producten van Amerikaanse en Europese bedrijven zoals Apple’s iPhone, Google’s Android and Microsoft’s Windows en zelfs Samsung TV’s (die gebruikt worden als geheime microfoon) om persoonlijke informatie over gebruikers binnen te hengelen. Ook dat internetdata door de Amerikaanse overheid massaal wordt binnengehaald met speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s. Lees 6 lekken uit de CIA onthullingen van Wikileaks.

Het is niet verwonderlijk dat Assange angst heeft voor de Amerikanen, de reden dat hij niet vrijwillig de ambassade durfde te verlaten. De haat van de Amerikanen gaat zelfs zover dat ze in feite zijn doodstraf al uitgesproken is. (zonder dat hij overigens door een Amerikaanse rechter is veroordeeld)

Zie You Tube

Wereldwijd is er met verbazing en kritiek gereageerd op de arrestatie door de Engelsen.

Petitie

Je kunt de petitie voor vrijlating van Assange hier tekenen.

Julian Assange heeft via Wikileaks de wereld een dienst bewezen door Amerikaanse oorlogsmisdaden te onthullen, hun spionage van bondgenoten, en andere vuile geheimen van de werelds meest machtige regimes, organisaties en bedrijven.

Assanges vervolging, de vervolging van een uitgever voor het publiceren van informatie was waarachtig en duidelijk in het belang van het publiek. Het is een gevaar voor de vrijheid van pers overal, met name wanneer de VS ervan uitgaat dat ze het recht hebben om een niet-Amerikaan buiten Amerikaans grondgebied op te pakken. Het vonnis is al duidelijk: indien niet de doodstraf dan levenslang in een maximaal beveiligde gevangenis. De uitzetting van Julian Assange aan de VS zou tegelijkertijd de dood van de vrijheid van pers in het (vrije) Westen betekenen.

 

Rob Vellekoop, 11 april 2019

 

3 Comments

  1. De EU in deze moet dan de reddende engel spelen en dan is de geloofwaardigheid van EU-beleid ook ten aanzien van 5G en zijn gezondheidsaspecten niet zozeer in het geding?

  2. “The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it.” -George Orwell

  3. Trump zal hem gezien zijn verleden onder Obama en hilary Clinton een crimineel spel gespeeld is tav rechten van de mens, amnestie moeten verlenen? ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.