EU onderdrukt protesten op verkiezingsdag in Brussel – honderden betogers gearresteerd

Vrijheid van meningsuiting?

Enkele honderden Gele Hesjes uit Nederland en België hebben op 26 mei, tijdens de verkiezingsdag voor het EU parlement geprobeerd in Brussel een Gele Hesjes betoging te houden tegen de EU. Zij worden in de Belgische hoofdstad onthaald door een grote politiemacht, uitgerust met paarden, honden, helikopter en arrestantenbusjes. Ingeborg Westerhoff is een van de demonstranten die samen met honderden anderen al snel gearresteerd worden, naar blijkt zonder aanklacht, want zo gaat dat anno 2019 in de EU. Wij vroegen naar haar ervaringen.

 

Werd je na 6 uur vrijgelaten?
‘Ik had gezegd dat ik medicatie nodig had. De meeste agenten zijn schoften en het interesseert ze niks.’

Wat was de reden van je aanhouding?
‘Heb ik gevraagd, want we stonden daar en deden niets. Maar de demonstratie was verboden. Toen zei ik dat we recht hebben op demonstreren. Hoewel ik dat natuurlijk niet weet in België, maar dit is wel waar we nu zijn en wat nog veel erger gaat worden Brussel noemt het een administratieve arrestatie. Mensen mochten niet naar toilet. Manon kreeg paniekaanval, maar er werd geen medic geroepen. Hannie mocht uiteindelijk naar toilet en op weg ernaar toe zei die agent iets, maar dat verstond ze niet omdat ie Frans sprak. Omdat ze hem niet verstond werd ze tegen de vlakte gemept.’

Was dat toen jullie in een groep ingesloten stonden op straat of in de cel?
‘Op een pleintje voor het station Gare du Nord. Ik vroeg aan Marko, wanneer gaan we lopen, maar 15 minuten later was het al te laat.
Een enkele agent is menselijk en sprak gewoon. Maar de meeste zijn echt gewoon geïndoctrineerde schoften. Ongelooflijk dat dit bestaat in Europa. Ik vind dit zeer verontrustend.’

Ik heb het idee dat er meer politie was dan gele hesjes, klopt dat?
‘Rond de 500 gele hesjes totaal en meer dan 700 politiemacht.
Een aantal agenten in burger, hadden een rood bandje om de arm en liepen met knuppels. Een groepje mensen met een spandoek kregen gewoon klappen om het spandoek af te pakken. Hoe zo is dat? Het is een spandoek!!!’

Onderdrukking!

‘Precies. En de mainstream media doet er lekker aan mee. Ook gehersenspoelde bende. Ik ben blij dat Macron is afgestraft gisteren. En Hongarije ook gewonnen. Nigel Farage ook. Eindelijk.’
‘Wat mij zo frustreert is, dat de rest van de bevolking het veel te druk heeft met hun mobiele telefoon en instagram of zo. De moderne zombie.Ik had op een gegeven moment mijn hesje uitgetrokken en kon door het (politie) cordon sanitaire glippen, want de cirkel was nog erg groot.
Dus ik liep te filmen buiten de ring om en wilde naar station om op de trappen te gaan filmen.
Ik liep op een smal paadje langs een gebouw richting station en een agent haalde mij daar weg. ik zei, ik moet naar station.’

‘Ja zei ie, je kan er door heen. Mooi niet! Ik werd als demonstrant gezien omdat ik een borstspeldje van een geel hesje nog op had. Dus als je sympathisant zou zijn, wordt dat dus ook verboden.’

In de cel.
‘Toiletbezoek mocht alleen met de deur open. Alsof we zwaar crimineel zijn. Ik ben drie keer gefouilleerd man, man, man.’

Ik kan de foto nog laten zien hier met nummer op mijn pols. Doet me denken aan WW2. Dit was mijn nummer.’

Hoe nu verder?
‘Ik ben nog steeds niet onder de indruk. Ik vind het eerder een zielige vertoning. Maar het geeft wel aan dat men bang is.’

Komende acties van de Gele Hesjes in Nederland

op 1 juni in Rotterdam
Prinsjesdag in Den Haag

 

De demonstratie van 26 mei van de Gele Hesjes is niet aangemeld bij de autoriteiten. Hun aanwezigheid is volkomen vreedzaam. Zij protesteren tegen de EU als instelling van macht, uitgerekend op de verkiezingsdag van het Europese Parlement. Ze maken daarbij gebruik van een van de grondrechten die ook in de Belgische grondwet is opgenomen, namelijk de vrijheid van meningsuiting. Het democratische gehalte van de EU wordt meestal in twijfel getrokken. Op zondag bewijst de actie van de Gele Hesjes dat anti EU sentimenten niet worden geaccepteerd. Demonstraties zoals over het klimaat worden wel toegestaan omdat dit niet tegen maar voor het EU beleid is. Dat wat niet past in de EU doctrine wordt verboden.

 

Rob Vellekoop, 27 mei 2019

2 Comments

  1. En huilie-Frans maar op zijn borst kloppen, het negenkoppige monster van deze monsterpartij is niet eronder te krijgen?
    Er moet iets goed misgaan, doorzien de eu-burgers niet dat ze bij de neus genomen worden?

  2. Formidabele heeft hierbij een punt, alleen dialoog en geen schermutselingen heeft bijdrage aan vrede?
    Onmiddellijk wringpunten weg werken, anders herhaling van 14 juilliet?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.