Nederlanders meest goedgelovige volk ter wereld

Nederlanders voeren in 2018 de koppositie aan als het gaat over het vertrouwen dat zij hebben in het nieuws. In Griekenland koesteren ze het meeste wantrouwen tegen het gepubliceerde nieuws. Toch hebben de Hollanders geen enkele reden de mainstream media te vertrouwen als je kijkt wie de eigenaren zijn van de nieuwsbronnen en welk nieuws er naar buiten komt. We verzamelden vijf redenen om het Nederlandse nieuws te wantrouwen.

In deze statistiek voeren de Nederlanders trots de koppositie. Twee en tachtig procent vertrouwt het nieuws. In andere landen zoals Griekenland (22%) en Spanje (48%) overheersen wantrouwen en argwaan.


You will find more infographics at Statista

 

Medialandschap in Nederland

Vertrouwen in de media van ons land is terecht als zij onafhankelijk en objectief nieuws leveren. Op zijn zachtst gezegd is er alle reden om aan zowel de objectiviteit als de oprechtheid te twijfelen. Blijkbaar is een groot deel van de Nederlandse bevolking niet op de hoogte van de situatie. Ik noem 5 redenen waarom het verstandig is het nieuws van de media van vaderlandse bodem met een grote korrel zout te nemen.

 1.  Drie spelers beheersen de Nederlandse tv (NPO, Talpa en Bertelsmann) – zie grafiek
  NPO is de grootste en daar blijkt het meeste mis te zijn. Lees daarvoor het alternatieve nieuws (ook DLM PLus maakt hiervan regelmatig melding)
  of het onderzoek van Karskens Zwartboek NOS Journaal, ‘Over het verspreiden van nepnieuws met een sterk discriminerende ondertoon, het opdringen van de politieke voorkeur van de NOS-redactie en andere foute zaken..’
  Dit is overheid of het bedrijfsleven dat het nieuws brengt en zoals zij beweren ‘objectief’ en ‘feitelijk’. Natuurlijk weten we ondertussen dat de NPO de overheid dient en veel te bang is om hun baantjes te verliezen.
 2. John de Mol (Talpa) is ook eigenaar van het ANP. Dit is een persbureau dat dagbladen, radio- en televisiezenders en andere media (meestal) dagelijks van nationaal en internationaal nieuws voorziet. Opnieuw stuurt het bedrijfsleven hier het nieuws rond.
 3. Twee bedrijven regelen alle Nederlandse kranten
  Twee Vlaamse bedrijven bepalen het krantennieuws in ons land, dat zijn De Persgroep en Mediahuis, vandaar dat ze elkaar niet alleen niet tegenspreken maar ook met hetzelfde nieuws komen!
 4. Amerikaans onderzoeker professor Peter Phillips legt uit in zijn boek Giants dat het nieuws voor 80% wordt geschreven door Public Relations Bureaus in nauwe samenwerking met de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld en overheden. Het nieuws in de VS wordt beheerst door 6 media giganten, Comcast Corporation, Disney, Time Warner, 21st Century Fox, Viacom and CBS en (jawel we kennen hem al) Bertelsmann. Dan kan je eigenlijk al niet meer spreken van nieuws, eerder van advertenties die als nieuws worden gepresenteerd. Vergis je niet de uitwerking van deze media op het nieuws heeft natuurlijk zijn gevolgen in ons land, waar onze mediagiganten natuurlijk gretig het nieuws van de Amerikanen overnemen.
 5. Het doel van de mediagiganten die ons main stream nieuws fabriceren is om de verkoop van producten te promoten en de ‘psychologische controle van menselijke wensen, emoties, overtuigingen, angsten en waarden.’ Lezen we ergens iets over nieuwsgaring om de waarheid te dienen? Ik dacht het niet.
  In dat licht kan je alleen maar in de lach schieten wanneer je bedenkt dat NU en Facebook het nieuws keuren op hun feitelijke juistheid. Alleen kinderen kunnen dit geloven. Het enige dat zij juist vinden is dat wat in overeenstemming is met het behalen van hun winstmarges.

Gelukkig ziet 18 procent van de Nederlandse bevolking dat er alle reden is om het dagelijkse main stream nieuws te wantrouwen. Op naar de honderd!

Rob Vellekoop, 28 mei 2019

13 Comments

 1. Helaas, slechts 18 procent….

  Maar wat ik mis in dit overzicht is hoe groot het aandeel is per land dat zich heeft afgekeerd van welke media dan ook. In mijn – kleine – kring volgt niemand nog enig nieuws. Dat is net zo zorgelijk.

  Wat ook zorgelijk is is dat in een ander onderzoek (weet niet van wie, hoorde het onlangs bij Cafe Weltschmerz) dat Nederland (samen met Zweden) het meest anti Rusland is. Willen we soms zo graag oorlog met die federatie?

  Harold Mulder
  Nijmegen
  Nederland, 51e staat der VS

 2. Ja snaveltjes dicht en welterusten zijn goed geprogrammeerd door de fabeltjes krant

 3. Als het doel enkel is om winstmarges te verhogen hoe zit het dan met ‘opgedrongen’ en vaak fake news nieuws, voornamelijk uit Amerika om bijvoorbeeld “alles wat Rusland doet is fout”, te verklaren want uiteindelijk hebben de sancties, die hier rechtstreeks een gevolg van zijn (MH17 om de sancties vanuit Nederland te boosten) het Belgische en Nederlandse bedrijfsleven miljarden aan omzet gekost. Of worden de nieuwsfabrieken door Amerika gesponsord?
  tot nu toe heeft geen enkel journaal, publiek of commercieel, Amerika rechtstreeks durven beschuldigen van oorlogsmisdaden,(zie Wikileaks) maar wel achter hun staan om de klokkenluider Assange min of meer ter dood te veroordelen. Het is echt verdacht stil bij onze media als het om tegengeluiden gaat. Waar zit daar dan de winst in?. Straks is het ook hun einde.(1984)

 4. Vergeet niet dat het opdrijven van de spanning tussen oost en west (VS en Rusland/China) er voor zorgt dat de oorlogsindustrie weer een extra impuls krijgt. Angst in Europa zorgt dat de militaire uitgaven stijgen, dus meer omzet oplevert voor de wapenindustrie. Natuurlijk beschuldigt de westerse main stream media de VS niet van oorlogshonger, mensen moet bang worden, niet argwanend naar de VS.

 5. Rob,

  Het zal best wel waar zijn dat de grote wapenindustrie door al dat gestook enorme winsten boekt, maar die zie ik geen betaalde reclames uitzenden op de tv. Die kwamen eerder van diegenen die zwaar getroffen zijn door die sancties.
  Of het moet zo zijn dat er veel ‘onder de tafel’ gebeurt en in dat geval hebben de MSM helemaal geen recht meer van spreken als zijnde onafhankelijke media, maar mogen dan in hetzelfde hoekje gezet worden als bijvoorbeeld Story en Privé.
  In dat licht gezien is/zijn die statistiek(en) in het artikel heel waarschijnlijk afkomstig van voornoemde roddelblaadjes die niet vies zijn van “onderdetafelgeschovenbedragen”. (Wie zijn hier de eigenaren van?)
  Vergelijk het met de ‘populariteit’ van het koningshuis. De man/vrouw/x/ op de straat versus de statistieken.

 6. Ik heb een video gemaakt over de organisatie van de wereldmacht. Zet ik binnenkort op DLM Plus.Dan zal je al die lijntjes zien lopen. Schrikbarend, verfijnd en doeltreffend goed georganiseerd. De media zijn niet meer dan faciliterend. Nieuws dat ze brengen dient niet als nieuwsvoorziening te worden gezien maar als passend binnen de agenda die uitgerold wordt.

 7. Aan Harold, die van de 51e staat,

  Had ook al dergelijke artikelen gelezen en sommige journalisten (het zijn niet allemaal Udolfen, gekochte journalisten) hebben in de gaten dat hun geloofwaardigheid en nog belangrijker, hun onafhankelijkheid aan een zijden draadje hangt.
  Hoe meer mensen protesteren zoveel te beter en ik doe dat op deze manier:
  https://matt-de-kunstenaar.jouwweb.nl/cartoons
  Matt uit het binnenkort niet meer bestaande België

 8. Als je ziet wat voor puinhopen de partij van Frans achter gelaten heeft, dan zou je bijna denken. ?……..?

 9. En dan komt ambassadeur van VS Nederland vertellen dat ze te weinig in leger investeren Tuk. .?
  Ophouden ermee want dit gekonkel heeft alleen maar destructieve effecten!

 10. Nederland en Zweden zijn de twee proeftuinen van de NWO Harold. In Zweden is het contant geld afgeschaft en is de tweede taal inmiddels Arabisch en heeft het Fins verdrongen.
  Nederland moet dienen al voorbeeld voor de rest van Europa voor wat betreft de multiculturele samenleving, d.w.z dat men er alles aan zal doen om de mensen bewust te maken dat er geen nationaliteit meer bestaat, maar dat we allemaal één volk zijn, n.l Europeanen. Men zal ons dus overspoelen met vluchtelingen wat tot doel heeft rassenvsrmenging te bewerkstelligen. Heb jij in Zweden of Nederland al mensen de straat op zien gaan om te protesteren? Nee dus en dat is nu net de bedoeling. Men heeft precies de twee landen uitgekozen waarvan de bevolking volkomen apatisch is. Verzet wordt hier niet verwacht en het doel is dit te verspreiden over geheel Europa.In bovenstaande tabel zie ik geen enkel scandinavisch land staan. Toeval? Trek je eigen conclusies maar.

 11. Maar, het onderzoek is niet compleet; niet alle landen zijn meegenomen en het is ook geen census maar een steekproef.

  Ik zou dit even goed niet geloven als ik jullie was. Vooral het kopje van dit artikel niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.