In Bolivia is een extreem-rechtse coup gepleegd die niet bestaat

Bolivia is verwikkeld in een heftige wisseling van de macht. In de achtertuin van de VS heeft de afgezette president Morales al heel lang de Amerikaanse baas getergd. De ontwikkelingen die zich daar nu afspelen worden door de main stream media anders voorgesteld dan deze in werkelijkheid zijn.

De main stream pers over de staatsgreep

De NOS meldt:”Morales legde dit weekend zijn functie neer, na veertien jaar aan de macht te zijn geweest. Hij lag onder vuur sinds de presidentsverkiezingen van enkele weken geleden. Bolivianen gingen boos de straat op omdat ze vermoedden dat er fraude was gepleegd. Afgelopen weekend schaarden politieagenten en de legerleiding zich achter de demonstranten. Morales trad naar eigen zeggen af om een einde te maken aan het geweld in het land. Hij sprak van een “burgerstaatsgreep”.”

Let op de NOS heeft hetzelfde verhaal als verschillende grote Amerikaanse media, namelijk dat ze niet spreken van een staatsgreep, maar van een vrijwillig aftreden van Morales als president!

Fox News noemt zijn regering een “full-blown dictatorship” — daarmee de Boliviaanse democratie onder zijn leiderschap ontkennend.

The New York Times presenteert Morales als een despoot hongerig naar macht die uiteindelijk zijn grip op de macht verliest, het is “het einde van de tirannie.”

CNN spreekt van de grote leugen van “verkiezingsfraude”.

Tot slot brengt de New York Times Anez naar voren, de zichzelf verklaarde en ongekozen nieuwe president van Bolivia, die de democratie komt herstellen.

Evo Morales, de inheemse president

In zijn twitter bericht schrijft de verjaagde president het volgende. “Dit was mijn eerste nacht na het verlaten van het presidentschap gedwongen door de staatsgreep van Mesa en Camacho met de hulp van de politie. Zo herinnerde ik me de leiderstijden. Mijn broers van de federaties van de Tropic of Cochabamba zeer dankbaar voor het bieden van veiligheid en zorg.”

Wat later vlucht Morales naar Mexico waar hij asiel krijgt.

Evo Morales was de eerste inheemse president van Bolivia. Hij werd gekozen in december 2005 en geinstalleerd als president in januari 2006. In oktober 2019 wordt hij voor een derde ambtstermijn herkozen. Hij verslaat zijn uitdagers Carlos Mesa en Chi Hyun Chung, met een marge van 10% waardoor een extra verkiezingsronde overbodig was.

Zijn onafhankelijkheid en anti-imperialistische retoriek maakt hem kandidaat nummer 1 voor verwijdering door de VS. Zo lanceerde hij een aantal anti-imperialistische manifesten tegen de interventie van de VS in Venezuela. Herhaaldelijk keurde hij de blokkade van de Amerikanen van Cuba af. Hij was tegen de door de VS gesteunde militaire coup in Honduras.

Hij verklaart het “vrijhandelsakkoord TPP (Trans-Pacific Partnership) tot een ‘neo-liberaal project’.” Morales prees Edward Snowden en zijn onthullingen, keurde NSA spionage af en …. de Europese samenwerking met het Amerikaanse Rijk.

Hij bereikt een ongeëvenaard decennium van politieke en sociale stabiliteit en een groeipercentage tussen de 4% en 6% (4.2% in 2018), waarvan Rutte alleen maar kan dromen.

Staatsgreep

Op dinsdag verklaart Morales zijn supporters in de hoofdstad La Paz dat er een staatsgreep tegen hem aan de gang is. In een laatste poging nodigt hij internationale waarnemers uit om de verkiezingsresultaten te onderzoeken. Er is geen bewijs voor de beschuldiging van de leider van de oppositie Mesa voor enorme fraude — wat de VS claimt.

Op vrijdag zegt hij:“Ik wil tegen jullie, broeders en zusters zeggen, net als tegen heel Bolivia en de hele wereld, dat ik niet zal opgeven (het presidentschap). We zijn gekozen door het volk en we respecteren de grondwet.”

Boliviaanse generaals komen op televisie om het aftreden en de arrestatie van het zojuist gekozen hoofd van de staat aan te kondigen.

Op woensdag meldt Telesur dat de “wettige” Voorzitter van de Senaat Adriana Salvatierra gewelddadig wordt aangevallen door de politie wanneer ze probeert om de Senaat binnen te gaan. Volgens de grondwet wordt namelijk het hoofd van de Senaat bij het aftreden van de president de interim president. Evo Morales werd tot aftreden gedwongen op zondag.

Pompeo geeft die dag een verklaring af waarin hij de Boliviaanse staatsgreep-president Anez steunt:

De regering Trump “verwelkomt haar aantreden…om de natie te leiden via democratische overgang”.

Nieuwe regime

Max Blumenthal en Ben Norton schrijven in ICH dat achter de staatsgreep Luis Fernando Camacho zit (een ultrarechtse multimiljonair afkomstig uit fascistische bewegingen van de Santa Cruz regio).

“Wanneer Luis Fernando Camacho het verlaten presidentiële paleis bestormd in de uren nadat president Evo Morales op 10 november is afgetreden, hij onthult aan de wereld een kant van het land dat haaks staat op de plurinationale geest van de verwijderde socialist en inheemse leider.

Met een bijbel in de ene hand en een nationale vlag in de andere, buigt Camacho zijn hoofd in gebed boven het presidentiele zegel, terwijl hij belooft het land te zuiveren van de inheemse erfenis van de regering en God te laten terugkeren naar de verbrande plek.”

“Pachamama zal nooit terugkeren naar het paleis,” zegt hij, verwijzend naar de geest van Moeder Aarde van de Andes. “Bolivia hoort bij Christus.”

Tot slot

Evo Morales, de verdreven president schrijft op zijn twitter account deze bemoedigende boodschap voor de Bolivianen die nu onder het regime van Camacho moeten leven.

De driekleur is een symbool van de eenheid van ons geliefde Bolivia en de wiphala is een embleem van diversiteit en gelijkheid met de identiteit van alle inheemse volkeren. Geen enkel lid van de politie kan die nationale symbolen krenken; wie het doet, handelt met het racisme van Mesa en Camacho.

Rob Vellekoop, 15 november 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.