Bloedbad van Cochabamba – zo ziet een dictatuur er uit na een regime-change

Foto 123rf

Boliviaanse politie opent het vuur op inheemse demonstranten op vrijdag in de stad Cochabamba als reactie op de demonstraties tegen het rechtse regime dat democratisch gekozen president Evo Morales op vorige week dwong af te treden. Betogers eisen dat interim-president Añez aftreedt en dat Morales weer aan de macht komt. De mensen in Cochabamba zijn voornamelijk inheemse inwoners, veel van hen zijn coca telers.

Eerst heeft Añez zichzelf tot president van Bolivia uitgeroepen. Dit terwijl zij nooit een meerderheid in het parlement kan krijgen omdat de partij van de verdreven president Morales, MAS, driekwart van de zetels bezet. Door intimidatie en terreur durven de meesten niet meer naar het parlement te komen. Zo sterk is de onderdrukking door de rechts-extremistische machthebbers. Let ook op op welke manier hierover in de massa media wordt geschreven. Het extreme geweld door de coupplegers wordt genegeerd en niet gemeld, alsof zij daarmee het signaal willen afgeven dat deze coup in het belang van de bevolking was.

“Dit is het begin van het bloedbad van Cochabamba dat vandaag een van de donkerste dagen in de geschiedenis van Bolivia en Latijns-Amerika zal markeren. De VS en zijn huurmoordenaars OAS zijn verantwoordelijk voor het aan de macht brengen van een bende racistische moordenaars. Het is het echte gezicht van het kolonialisme.”

“Dat is hoe ze ons vermoorden. Laat iedereen weten dat we in een dictatuur zitten”, roept een wanhopige vrouw”.

“Videomatieriaal uit Cochabamba laat de nasleep zien van het bloedbad van inheemse betogers uitgevoerd door politie en leger.,” tweette filmmaker Dan Cohen. “Dit zal worden genegeerd door de westerse media.”

“Ten minste vier vermoord, bevestigd de felle repressie van de dictatuur van @JeanineAnez. Op de Huayllani-brug, Sacaba, Cochabamba. ”

“Áñez moordenaar! @JeanineAnez moordenaar! “Dit zijn de slachtoffers van de onderdrukking van de #DictaduraEnBolivia . 4 doden bevestigd en 3 onbevestigd.”

 

Meer nieuws uit Bolivia lees hier

Rob Vellekoop, 19 november 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.