Land van Ons – ambitieus opkoopplan van NL zonder de politiek, maar met elkaar

Vandaag ben ik lid geworden van de meest fantastische coöperatie voor natuurbehoud denkbaar. Aangezien ons landschap en onze biodiversiteit niet in goede handen zijn bij overheid of instanties, gaan we het zelf doen binnen een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid van de leden. Er is lang genoeg geknoeid, het is de hoogste tijd om zelf in actie te komen. Ook ben ik trotse eigenaar geworden van 2,72 vierkante meter grond.

Oprichters

De oprichters Franke Remerie (26/6/57) en Jaap Benschop (11/10/55) willen met heel veel leden van coöperatie ‘Land van Ons’ Nederland opkopen. Want zeggen de heren in hun allereerste nieuwsbrief:

“Het typisch Nederlandse polderen heeft al jaren het kwartje doen rollen richting onze economie, waarbij de ecologie meestal vergeten werd. Hoe mooi alle plannen ook zijn geweest, uiteindelijk zitten we al jaren in een negatieve spiraal. Duurzaamheid (of het nu om natuurgebieden gaat, landbouwgrond of de bescherming van bomen of landschapselementen) heeft een lange termijnvisie nodig. En dat past niet bepaald bij het korte termijn opportunisme van de politiek.”

“Land van Ons wil het volstrekt anders aanpakken, gewoon met elkaar Nederland opkopen, zodat we als eigenaar van de grond ons landschap en haar biodiversiteit kunnen herstellen.”

De coöperatie is sinds eind 2019 actief.

Start

Sinds november 2019 hebben ze een vliegende start gemaakt, waarbij eind januari zich al 1700 leden hebben aangemeld. De leden bepalen met elkaar het beleid, waarbij ieder een gelijke stem heeft.

Als lid betaal je jaarlijks 10 euro als contributie en minimaal investeer je 20 euro in grond die de coöperatie opkoopt (voor 2020 en 2021 is er een maximum vastgelegd van 2.000 per lid).
Deze opgekochte grond is eigendom van het lid en mag deze verkopen binnen de coöperatie.

Doel

Land van Ons wil de aankomende 10 jaar in totaal 300.000 hectare landbouwgrond aankopen. Dat is 15% van het landbouwareaal. Het realiseren van dit doel kost ongeveer 18 miljard euro. Dat is over 10 jaar een jaarlijks bedrag van €200 per huishouden. Deze investering is geen gift, maar daar tegenover staat de eigendom van de grond.

Op deze manier probeert de coöperatie een kentering te bewerkstelligen in het uitputten van grond en verdwijnen van plantaardig en dierlijk leven uit ons landschap. Dit is een tegenwicht en rustpunt in ons hectische en op economische groei gerichte bestaan.

Dit alles klinkt mij als muziek in de oren. De tijd van klagen en boos worden op de overheid en daarmee samenwerkende instanties is voorbij. Zij hebben hun kans gehad om ons land te verzorgen en in optimale conditie te houden. Voor mij hebben zij daarin volledig gefaald. Stapje voor stapje zie je dat de bestuurders steeds meer macht naar zich toe trekken, waarbij ze vergeten voor wie ze dit land besturen.

Zij zijn het gaan besturen alsof het van hen is. Zij realiseren zich al lang niet meer dat zij uitsluitend in dienst zijn van de burgers. Zij hebben de zaak volledig omgedraaid. Burgers zijn niet degenen die zich voortdurend moeten verantwoorden en gecontroleerd worden, maar de bestuurders. Met dit prachtige initiatief brengen we de zaak weer enigszins in evenwicht. We zijn er nog niet, maar ik zie dit als een eerste stap op de weg terug naar Nederland van en voor alle burgers.

Kijk op Land van Ons

 

Rob Vellekoop, 10 februari 2020

2 Comments

  1. Wie hier intrapt, kan beter een enkeltje GGZ gaan aan vragen.

    Net als het hebben van goud. Op het moment dat de overheid zin heeft, mag het terug gevorderd worden.
    En mocht u er op tegen zijn, van onteigenen is de overheid ook niet echt vies van.

    succes met de verkoop

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.