Wie bevrijdt de ouderen uit hun gevangenschap?

Foto 123rf

In een interview zegt de Amerikaanse medicus Zach Bush tegen Del Bigtree:”In welke sfeer van angst zijn we terechtgekomen dat we ouderen (of jongeren) alleen laten sterven? Terwijl covid-19 niet ernstiger is dan een griep.” Hoe kunnen we toelaten dat onze vaders en moeders, ooms en tantes letterlijk zijn afgesloten van het dagelijks leven in hun verzorgingshuizen. Ze moeten leven als goudvissen in een kom. Hier kan hun familie, van hen gescheiden door glas, hen komen bekijken. Volledig steriel, van tevoren aangemeld, gecoördineerd en volgens de 13 bezoekersregels. Aanraking is niet toegestaan, alsof ze een vreselijke besmettelijke ziekte hebben!

Nergens vind ik een actiegroep of beweging in spe die zich actief inzet voor de ouderen. Die hen bevrijdt uit de klauwen van een doorgeslagen coronakabinet en een vaccinatieminister.

Hebben onze ouderen in verzorgingshuizen dan minder recht op leven, dan jongeren? Welke misdadiger heeft dit bedacht?

Heeft iemand ooit gevraagd wat ze er zelf van vinden en of zij nog steeds gevangen willen zitten?

Chantage

Natuurlijk mogen de oudjes naar buiten, maar dan mogen ze echter niet meer terug naar binnen. Tenzij ze twee weken in quarantaine gaan. Of dat de familie hen opneemt in hun gezin.

Wat dacht je van deze oudere heer op Texel die de gevangenschap niet langer kon volhouden in het tehuis en ‘s morgens op de fiets ervan door ging. Volgens NH Nieuws moest hij bij terugkeer wel voor straf 2 weken in quarantaine.

En dan dit aangrijpende verhaal over een stel mensen die hun moeder, die zit opgesloten in het tehuis, niet meer mag bezoeken omdat ze het raam waardoor ze moeder eten brengen vijf centimeter te ver opengezet hebben. Later zullen ze zelfs door de politie gearresteerd worden. Kijk zelf maar even.

Of deze oude heer die geen zin meer heeft om verder te leven in een door coronamaatregelen vergiftigde samenleving.

Maar er lijkt licht aan de horizon te zijn gekomen. We zijn een aantal fases verder, waarop de gezondheidsminister de deur iets meer op een kier zet, binnen de geldende beperkingen. Het is 15 juni.

15 juni

Vanaf 15 juni mag een bewoner van een verpleeghuis meerdere bezoekers ontvangen, indien het verpleeghuis vrij van corona-besmettingen is en de benodigde fases zijn doorlopen.

Voorwaarde blijft wel dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

In de Handreiking bezoekregeling Verpleeghuizen. staan alle spelregels en verboden te lezen. De deur staat blijkbaar iets meer open. Er mag wat tocht binnenkomen, maar geen lichamelijk contact.

Uitgangspunt is een zogenaamde fasering van versoepeling van de bezoekregeling. Sinds 20 maart zijn de verzorgingshuizen voor bejaarden gesloten.

Alle verpleeghuizen die voldoen aan de voorwaarden uit de handreiking mogen nu weer open voor bezoek. Dat betekent één vaste bezoeker per bewoner. Deze fase startte op 25 mei 2020.

Een uitzondering is gemaakt voor het bezoek aan een bewoner in de stervensfase. –
Is hij of zij besmet met  COVID-19, dan wordt het behandeladvies van Verenso gevolgd. Als de bejaarde niet besmet is dan maakt de zorgorganisatie hierover afspraken met de cliëntenraad, ondernemingsraad, VAR/PAR en de regiebehandelaar. Er kunnen alleen meerdere familieleden/naasten afscheid komen nemen als er een aparte ruimte is, afgeschermd van de rest van het pand, bij voorkeur met eigen ingang. Dit volgens het behandeladvies van Verenso.

Fase 2

Vanaf deze fase mogen meerdere vaste bezoekers per bewoner op visite komen. Het aantal vaste bezoekers bepaalt de organisatie. Per bezoek mogen 1-2 vaste bezoekers tegelijk een bezoek brengen aan een bewoner.  (Op een afdeling waar COVID-19 aanwezig is, mag geen bezoek komen.)

Fase 3

In deze fase geldt de 1,5 meter-maatschappij binnen het verpleeghuis. De bewoner mag in overleg met de zorgorganisatie zelf beslissen wie er op bezoek komt. Er is ook ruimte om afspraken te maken over het aantal bezoekers die tegelijkertijd aanwezig mogen zijn. Dit moet in overleg gaan omdat de 1,5 meter in het verpleeghuis geborgd moet blijven.

Fase 4

In deze fase stopt de bezoekregeling. Deze handreiking geldt dan niet meer. Er wordt dan een structurele invulling gevraagd van bezoek in de verpleeghuislocaties en -afdelingen. De handreiking schrijft:”Wij kunnen nog niet aangeven wanneer deze fase aanbreekt omdat er dan wellicht een vaccin aanwezig moet zijn.” Met andere woorden pas nadat een covid-19 vaccin is ingevoerd stopt de bezoekersregeling.

Maar denk echter niet dat je als bezoeker even op visite kan bij pa of ma.

De 13 regels voor de bezoeker

Je kunt als bezoeker niet zo maar spontaan een bezoekje brengen. Want ‘de veiligheid’ staat voorop, zo staat te lezen in de Handreiking. Daarom moet de bezoeker zich houden aan 13 regels.

1. Blijft thuis bij (milde) ziekteverschijnselen passend bij corona bij zichzelf of diens huisgeno(o)t(en).

2. Heeft zich aangemeld voor bezoek via de aanmeldprocedure.

3. Zowel bij het maken van de afspraak als bij de entree wordt gevraagd naar:

– Klachten van hoesten, niezen, neusverkoudheid, koorts; – Aanwezigheid (verdenking op) COVID-19 bij de bezoeker of zijn/haar huisgenoten; – Indien aanwezig COVID-19 geweest: hoeveel dagen de bezoeker (of zijn/haar huisgenoten) geen klachten meer heeft; – De temperatuur wordt opgenomen middels een oorthermometer of voorhoofdthermometer of verzoek de bezoeker zichzelf op de morgen van het bezoek te temperaturen2 , bij voorkeur rectaal; dan navraag uitslag.

4. De bezoeker wordt bij entree geweigerd: – Bij COVID-19 of daaraan gerelateerde klachten en/of koorts; – Bij twijfel, besloten door de verpleeghuislocatie; – Bij de zorgorganisatie de persoon niet geregistreerd staat als ‘vaste bezoeker’.

5. Past handdesinfectie toe bij binnenkomst van het verpleeghuis.

6. Kent de richtlijnen voor basishygiëne van het RIVM en volgt deze op.

7. Wordt geïnstrueerd over het bezoekplan door de zorgprofessional en volgt te allen tijde de instructies van de zorgprofessional op.

8. Houdt anderhalve meter afstand van alle zorgprofessionals en andere aanwezigen. Bezoek vindt zo veel mogelijk plaats op anderhalve meter afstand, ook van zorgverleners en andere bewoners.

9. Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door bezoeker: minimaal bezoekers van niet-instrueerbare bewoners dragen sowieso een chirurgisch neusmondmasker (type IIR) vanaf de entree. De verpleeghuislocatie dient deze beschikbaar te stellen.

10. Komt alleen voor het bezoeken van de bewoner, vragen aan de zorgprofessional worden telefonisch of per mail gesteld.

11. Loopt van de ingang van het verpleeghuis rechtstreeks naar de kamer van de te bezoeken bewoner of de voor bezoek bestemde ruimte. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van de huiskamer waar andere bewoners verblijven. De bezoeker blijft op de kamer van de bewoner of in de voor bezoek bestemde ruimte en verlaat het verpleeghuis rechtstreeks na afloop van het bezoek. – De bezoeker komt niet in contact met andere bewoners of verblijft niet in een ruimte met andere bewoners, dit mag echter niet leiden tot beperkingen bij andere bewoners; – Een uitzondering is wanneer een bewoner, samen met een bezoeker, zorgmedewerker of vrijwilliger of alleen, gaat wandelen.

12. Het meebrengen van cadeau’s/presentjes is toegestaan, het meebrengen van huisdieren of consumpties niet (consumpties in de vorm van een presentje als een doosje chocolade is wel toegestaan).

13. Mocht de vaste bezoeker klachten krijgen, dan mag het bezoek overgedragen worden aan een andere persoon. Echter dient deze persoon wel uit een ander huishouden te komen. Deze nieuwe bezoeker dient wel te voldoen aan de voorwaarden die opgenomen zijn in deze handreiking.

Gelukkig komt aan deze ellende ook een einde, zou je denken als ongerust familielid. Hmm, natuurlijk moet er dan wel een vaccin zijn ontwikkeld.

Vaccin

Ook hier, net als bij alle andere corona maatregelen, stelt het coronakabinet dat een vaccin een hele nieuwe periode inluidt. Zij zeggen echter nergens dat dan de 1,5 meter samenleving zal ophouden. Wel dat bepaalde maatregelen opnieuw versoepeld kunnen worden.

Nergens staat te lezen dat ouderen (in verzorgingshuizen) dan weer een normaal geaccepteerd menselijk contact met hun naaste familie mogen hebben. De vraag is dus of zij dat ooit terug zullen krijgen.

Er is natuurlijk een maar. Al deze fases en maatregelen worden alleen dan uitgevoerd zolang de bevolking zich hierbij neerlegt. En dat lijkt tot op heden het geval te zijn.

Onze vaders, moeders, ooms en tantes zullen we waarschijnlijk nooit meer een hand mogen geven, een kus of een knuffel, als het aan de politiek ligt. De grote vraag is of al deze mensen dit klakkeloos accepteren. We zullen zien wat de toekomst brengt. De oudjes verdienen het om voor te strijden, dat hebben zij hun hele leven voor ons gedaan!

 

Rob Vellekoop, 15 juni 2020

2 Comments

  1. Het is zo inhumaan wat hier in Nederland plaatsvindt en we staan met onze rug tegen de muur en zijn overgeleverd aan de doorgeslagen Corona-fascisten. Ik voel mij zo machteloos. Ik mag mijn dierbare 1 uurtje in de week zien en je moet je vragen hoe. Met plastic handschoenen en mondkapje. Ze schrikt zich iedere keer rot als ze me ziet. Deze vorm van communiceren met iemand met alzheimer gaat alle perken te buiten. Geen lichamelijk contact of gezicht mogen laten zien. Wie dit bedacht heeft, heeft geen greintje gevoel in zijn donder en moet zich diep heel diep schamen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.