George Orwells 1984 opnieuw uitgebracht

Niet eerder sinds 1948 (toen het boek werd geschreven) is het boek van Orwell zo actueel als nu. Het totalitaire systeem wat George Orwell beschrijft in dit boek geeft exact de sfeer de weer van de huidige samenleving.

Ook hier een Ministerie van Waarheid (Ministerie van Volksgezondheid) dat met waanzinnige bepalingen die kant noch wal raken de bevolking dicteert en overheerst. En niet te vergeten Big Brother die onder het mom van veiligheid iedereen volgt en zijn of haar doen en laten opneemt en vastlegt. Kijk naar deze samenleving in het fictieve jaar 1984 en ontdek de verbazingwekkende overeenkomsten.

Oorlog is vrede

Orwells uitspraken zijn meer dan een halve eeuw oud, maar bieden nog steeds een diep begrip van zijn toekomst en onze hedendaagse werkelijkheid. Hij analyseert ook de onbewuste en de bewuste mens, en relativeert de laatste groep.

Enkele veelzeggende citaten uit zijn boek ‘1984’.

“Oorlog is vrede. Vrijheid is slavernij. Onwetendheid is kracht”.

Orwells maatschappij wordt geregeerd door leugens en geweld. Leugens die eindeloos werden herhaald totdat iedereen ze gelooft. Rutte heeft veel van dit boek geleerd. Vertaald naar onze tijd: Privacyschending is veiligheid. Oorlog met Rusland betekent vrede.

“Voor zij bewust worden, zullen zij nooit in opstand komen en pas nadat zij in opstand zijn gekomen, kunnen zij bewust worden.”

Dit schrijft de hoofdpersoon over de proles (die 85% van de bevolking uit maken):”…Zwaar lichamelijk werk, de zorg voor vrouw en kinderen, kleinzielige ruzies met buren, films, voetbal, bier en bovenal gokken maakten heel de horizon van hun geesten uit. Het was niet moeilijk hen in toom te houden.”

Voeg daar het creëren van armoede aan toe en alle instrumenten om mensen gedwee in de pas te laten meelopen is compleet.

Haat

“De proles, die gewoonlijk apathisch stonden tegenover de oorlog, werden opgezweept tot een van hun periodieke aanvallen van verwoede vaderlandsliefde. Als om in overeenstemming te blijven met de algemene stemming, hadden de raketbommen groter aantal mensen gedood….een viel op een volle bioscoop…begroef verscheidene honderden slachtoffers onder het puin.”

Dit zweepte de haat op. Dit is vergelijkbaar met het effect van terreuraanslagen, die de haat tegen moslims opdrijven.

Tot slot een schokkende conclusie van Orwell:

“Zij konden er toe worden gebracht om de schandelijkste verkrachting van de werkelijkheid te aanvaarden..omdat zij niet voldoende belangstelden in het openbare gebeuren om op te merken wat er gaande was….Zij slikten alles en wat zij slikten deed het geen kwaad, omdat het geen sporen achterliet, net zoals een graankorrel onverteerd het lichaam van een vogel weer verlaat.”

Bewust

Met andere woorden: wat levert het mensen op die zich meer bewust zijn van hun alledaagse werkelijkheid, dan mensen die onbewuster zijn? Je merkt niet op wat er werkelijk aan de hand is. Zij aanvaardden immers de schandelijkste verkrachting van de werkelijkheid. Loop een stad als Utrecht eens in op een zaterdagmiddag. En kijk hoe mensen zich als schapen straten laten indrijven, waar ze slechts in een richting mogen lopen. Zie de dodelijke volgzaamheid. Bekijk de dwaze regels die zonder mokken opgevolgd wordt. Ga naar Deventer en probeer zonder in de lach te schieten de rotonde op te zoeken voor voetgangers!

In 1984 heeft een politiek systeem, Big Brother, greep op (een deel van) de wereld gekregen. De Partij beheerst de ziel van de mens. Ook het mechanisme van haat en liefde probeert het in zijn greep te krijgen. Een ambtenaar die werkt bij het Ministerie van Waarheid zal met overtuiging zijn menselijke gevoelens verloochenen. Eerst wordt hij echter verliefd en daarmee is zijn lot bezegeld. George Orwell schreef het boek ‘1984’ in 1948 met een vooruitziende blik waarover hij alom geprezen wordt. De situatie die hij beschrijft heeft overeenkomsten met onze huidige tijd ver na 1984.

Rob Vellekoop, 12 juli 2020

Koop dit boek bij de sponsor van DLM PLus, Academy of Happiness

9 Comments

 1. Ik krijg hier kippenvel van en lees precies dat wat ik vermoedde en als ik het uit verklaard men mij voor gek voor complot denker.Zal dit boek zeker kopen.

 2. Als u zich laat vaccineren doet u precies wat alle schapen doen, je laat je bang maken met een of twee honden achter je om in hun richting gedreven te worden, je hebt werkelijk geen benul van de werkelijkheid als je hier aan toegeeft, zielige mensen noem ik hen die zich als vee laten behandelen. De nertsen kwekerijen zijn al een afschuwelijk voorteken van wat ons te wachten staat.
  Corona is een hoax mensen!!!!!!!

 3. Top dat 1984 herdrukt wordt! Ik hoop dat ook Animal Farm opnieuw gedrukt wordt, veel docenten hun leerlingen zullen motiveren het te lezen, en dat beide boeken als ware broodjes over de toonbank gaan, dat is hard nodig. Ik ga meerdere exemplaren aanschaffen en uitdelen.

 4. Misschien wordt mijn comment eruit gehaald, maar zo niet bedankt. Ik denk dat het belangrijk is om te begrijpen dat er een correlatie bestaat tussen ‘het probleem’ (pandemie) en ‘de oplossing’ (vaccinatie), namelijk dat ze een ieder willen vaccineren in de toekomst en daarmee de mensheid onder controle zullen krijgen. Klinkt als ware nutcase info, maar is het jammergenoeg niet.

  Bill Gates is onderdeel van de elite die het aantal mensen op deze wereld sterk omlaag wil brengen. Hij is de persoon verantwoordelijk voor vele sterfgevallen in Afrika met zijn vaccins. Hij is de persoon die vele miljoenen heeft geinvesteerd in het maken van een corona vaccin. 1+1 = less people Hij heeft de elite achter zich, vergeet dit niet, die willen de wereldbevolking sterk uitdunnen, iedereen chippen en onder controle hebben. Zijn geobsedeerd met het occulte en rituelen waarbij zij contact leggen met hoog intelligente entiteiten uit een andere dimensie (het zijn satanisten). Weer, 1+1 = you are dead.

  Dus, neem het vaccin niet.
  Er was een russisch jongetje dat voorspellingen deed die bijna allemaal zijn uitgekomen. Hij voorspelde Trump als president, voorspelde ook dat er globaal een ziekte zou zijn waar iedereen uiteindelijk een vaccin voor zou krijgen. Mensen zouden dan massaal big parties bijwonen om dit te vieren. Kort daarna merken mensen dat ze niet sterven tijdens dodelijke ongelukken, de plek van de injectie krijgt een markering dat niet meer weg gaat, en mensen raken in paniek. Mensen keren tegen andere mensen, jagen op anderen, forceren elkaar om vaccins te nemen, soldaten langs de wegen forceren mensen om vaccins te nemen. Zonder kan je niet deelnemen aan de maatschappij. Kort daarna doet de NWO zijn intrede. Kort daarna de wereldleider die zich als een messiah voor zal doen en valse miracles zal tonen alsof ze echt zijn.

  Erg bijbels.

 5. Ik vind de vergelijking met moslims toch wel erg mank gaan. Er is nml al sinds de stichting van de islam een aanval op cnristelijke gebieden, mensen en geschiedenis gaande door hen.

 6. Wat TotaalKrankjorum schrijft op 9 oktober , kan men ook vinden in het boek van Marcel Messing. Titel: Worden Wij Wakker. Over de verborgen krachten achter het wereld toneel. Geschreven in 2006. En 14 jaar later is het grotendeels werkelijkheid geworden..
  Einde van de vrijheid of snel wakker worden? Is het laatste hoofdstuk. Hoe groot is Big Brother eigenlijk? Interesse ? ISBN nummer 978 90 202 8411 9.
  Ja, degene die de waarheid aan de mensen wil onthullen, stelt zich bloot aan veel onbegrip. citaat,
  van Omraam Mikhaël Aïvanhov.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.