Bericht vanuit coronagesticht Duitsland

foto R. Vellekoop

Ik geniet een zonovergoten vakantie in inrichting Duitsland. Dagelijks ontmoet ik totaal verwarde mensen. Zij zijn de weg kwijt, dat komt omdat ze Merkel volgen. Onrustig zijn ze, neurotisch de hele dag in de weer met hun muilkorven.

Sommigen dragen het kapje alvast onder hun kin. Stel je voor dat je het kleinood vergeet. In de winkel, in het restaurant gaat hij op – eenmaal aan het tafeltje af, onderweg naar de wc weer op en naar de uitgang weer op, eenmaal in de buitenlucht mag hij weer af. Alhoewel er ook stumperds zijn die op het terras hun kapje gedwee dragen.
In de bus en trein op mond en neus, behalve als je wat eet en drinkt, dan mag hij af.
In het hotel buiten de kamer op, in de kamer weer af, maar naar de receptie masker zowel over mond als neus.

Verademing

Het geeft lucht om te zien dat er nog steeds gezonde mensen hier rondlopen. Zij dragen geen kap. Zij tonen hun gezicht en vinden waarschijnlijk dat Merkel dood kan vallen. Zij werken in het restaurant, in een winkel of zijn daar op bezoek. Verzet, widerstand. Wunderbar! Zij laten de gemuilkorfden schuchter en weifelend achter. Zij creëren een zalige verwarring, die mij ontzettend blij maakt.
Je ziet ook de verwondering die hun verzetsdaad steeds oproept. De gemuilkorfden, ik vermoed toeristen uit voormalig West-Duitsland, draaien snel hun hoofd de andere kant op of beginnen zenuwachtig te friemelen aan het kapje.

Vlaamse vluchtelingen

Een tafeltje verderop zit een familie Vlaamse vluchtelingen. Waarschijnlijk bekijken zij zichzelf niet zo. Misschien kunnen ze wat verzetsmoed oppikken van hun Duitse gastheren en -dames. Ze worden in ieder geval bediend door een dame die haar mundmaske heeft laten wegwaaien. Het gezin lacht en lijkt opgelucht, het covidgekkenhuis België achter zich te hebben gelaten. De Vlaamse schuifelt even later getooid met mondkapje richting toilet. Wanneer ze even later terug komt heeft ze de muillap in haar hand en steekt deze mismoedig weg in een leren etui. Ook zij lijkt in de war, dan zijn de hygiënemaatregelen in België toch duidelijker.

Coronamuur

De Ossies stichten zelfs bij recalcitranten als ons verwarring. Er is geen peil op hen te trekken. Ze spelen met hun mondkapjes. Ze leren ons dat ze de manier gevonden hebben om met de autoriteiten en hun hygienische veiligheidsmaatregelen te sollen. Hun training hebben ze genoten tijdens hun DDR tijd. Doe alsof je gek bent, besodemieter het gezag dat jou iedere dag een loer draait met hun besmettingsgrafieken en quasi corona uitbraken. Pluk de dag en laat de macht stikken in hun eigen mondmaskers. Op zekere dag zal ook deze coronamuur vallen. Massa’s zullen hem omver trekken, want die macht hebben de miljarden belazerden, alleen ze gebruiken hem nog niet.
Rob Vellekoop, 7 augustus 2020

6 Comments

 1. Vanmorgen stuurde ik de volgende ingezonden brief naar de Volkskrant:
  “Om te voorkomen dat het dragen van mondkapjes schijnveiligheid veroorzaakt en daarmee de anderhalve meter regel verwaarloosd wordt, lijkt het mij zinvol om de mondkapjes te voorzien van de tekst: ‘Pas op! Dit mondkapje werkt niet!’ ”
  Al heel snel kreeg ik de reactie dat deze niet geplaatst werd omdat ze verheugd zijn heel veel brieven te ontvangen en daaruit een keuze moeten maken en blablabla…

  Ik krijg steeds vaker de gedachte dat we in een sketch terecht zijn gekomen van het legendarische ‘Monty Pythons Flying Circus’. Schichtige mensen met mondkapjes, nerveus hoestend en niezen in hun ellebogen, rare loopjes om medemensen te ontwijken, plastic handschoentjes aan, winkelwagentjes poetsend, van zeeppompje naar zeeppompje rennend om hun handen te ontsmetten. En dan al die bezorgde politici en ‘deskundigen’ op tv die zich in steeds gekkere bochten moeten wringen om die absurde anderhalve meter en niet werkende mondkapjes te blijven verdedigen.
  Om je rot te lachen… ware het niet dat het zo enorm veel schade toebrengt.

 2. Schitterend verhaal ! Houden zo en nog meer snaakse trucjes met mondkapjes, anderhalve meter en ander despotisme.

 3. Heb jij enig idee / vermoeden wat de impact zal blijken te zijn op de verkiezingen in maart. Een 10 procent toename van niet kiezers ? Want is er 1 tussen , die zich niet schuilt achter hun eenvormig masker.
  Abonnementen op kranten , soortgelijk , wie wil nog kranten die verworden zijn tot eenkennige spreekbuis.

  Kortom , kan bv De Hondt , of DLM dit in beeld krijgen ?

 4. Zeer pakkend, ingrijpend, intelligent, ludiek, doch met gezonde cynische ondertoon geschreven. Smullen. Chapeau Rob!

 5. Geniaal!
  Een citaat van Wikipedia:
  Hitlers psychologische profiel Bewerken

  De term werd ook gebruikt in een verslag opgesteld tijdens de oorlog door de Office of Strategic Services, in de beschrijving van Hitlers psychologisch profiel:

  “Zijn primaire regels waren: nooit toestaan dat het publiek afkoelt; nooit een fout of ongelijk toegeven; nooit toegeven dat er misschien iets goeds huist in uw vijand; nooit ruimte laten voor alternatieven; nooit schuld aanvaarden; concentreer op een vijand tegelijk en verwijt hem alles wat verkeerd gaat, de mensen geloven een grote leugen sneller dan een kleine, en als je die vaak genoeg herhaalt, zullen mensen die vroeg of laat geloven.”
  Alles is herkenbaar de dag van vandaag in de Gekkenhuis België!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.