Huisarts tegen coronabange collega’s: ga in therapie of stop met uitoefenen vak

Foto 123rf

Bijdrage van een huisarts*

Op dit moment zijn er veel mensen die angst verkopen en die angst blijkt de afgelopen maanden een zeer lucratieve handel voor degenen die hier gebruik van maken.  Ik kan heel goed begrijpen dat je bang bent, zelfs doodsangst is voor mij zeer invoelbaar. Maar een piloot die plotseling vliegangst krijgt moet direct stoppen met de uitoefening van zijn/haar beroep, totdat hij met of zonder therapie zijn/haar angst overwonnen heeft.

Anders moet hij/zij een andere baan gaan zoeken. Dat geldt ook voor de agent die pleinvrees krijgt, de vuilnisman met smetvrees of de dokter die geen enkele patiënt meer wil zien bang om door diezelfde patiënt besmet te worden met een verkoudheidsvirus.

Voor al onze doodsbange collega’s, die half maart 2020 direct letterlijk uit beeld verdwenen uit de praktijk om vanachter hun PC thuis weer in beeld te komen en zich pas eind mei weer voorzichtigjes op de praktijk lieten zien. Nogmaals, prima als je bang bent, maar erken dan ook dat je diagnoses gaat missen, omdat je via ‘beeldbellen’ niet die non-verbale signalen kunt zien die wij als dokters opvangen bij patiënten en die bijdragen aan het stellen van een diagnose.

Stop met vak uitoefenen

Ga als je zo bang bent dan ook niet direct zitting nemen in allerlei OMTs, GHOR’s of andere calamiteitencommissies met de bedoeling om de wereld te redden en vervolgens vanuit je eigen angst enorme hoeveelheden wetenschappelijke en medisch inhoudelijke onzin te verkondigen met daaraan verbonden talloze idiote maatregelen. Geen goed idee, echt niet. Want het enorme gevaar schuilt hierin dat je nu voor anderen, schijnbaar vanuit je professie en niet vanuit je angst, allerlei uitspraken doet die vervolgens weer angst en paniek onder deze anderen (professionals en non-professionals) zaait.

Dus stop dan (op zijn minst tijdelijk) met je vak uitoefenen, ga in therapie of ga je nascholen en vul de lacunes aan voor die vakgebieden (virologie, infectieziekten, epidemiologie, statistiek) die je de afgelopen jaren verzuimd hebt bij te houden of waar je ‘nooit erg goed in geweest bent’. Gezien de enorme media aandacht en het platform dat de media dagelijks urenlang ter beschikking stelt aan onze door angst gedreven en door zichzelf uitgeroepen universele infectieziekten experts, is het dus ook eigenlijk volkomen logisch dat voorheen schijnbaar normaal functionerende collega’s de angst in gedreven worden.

Dood

We gaan immers allemaal dood aan dit levensgevaarlijke virus, toch? Of hoe zat het ook weer? Dokters en verpleegkundigen gaan ook dood, in China in Italië en in ons eigen land. De oudere collega, soms met eigen indrukwekkende medische voorgeschiedenis is ten dode opgeschreven als hij dit groep A virus onder de leden heeft. Onze jongere sportieve kerngezonde collega’s worden (vaak voor het eerst in hun carrière) geconfronteerd met deze bijzondere  ‘once in a dokters lifetime’ pandemische omstandigheden en bijbehorende mortaliteit.

Vaak horen ze via via over ‘al die dertigers en veertigers’, die overleden zijn op de IC aan dit virus en die vooraf schijnbaar net zo jong, kerngezond en sportief waren als zij zelf zijn. Logisch toch dat door al deze ervaringen, indrukken en vooral berichtgeving een heleboel mensen (collega’s of niet) de angst in gedreven worden.  Al die mensen die nu avond aan avond optreden als (doodsbange) deskundigen, zullen in elk geval financieel niet geraakt worden door de door hun ondersteunde maatregelen.

Medisch debacle

Ik heb ook geen enkele illusie, dat mocht deze Corona periode met al zijn dramatische gevolgen ergens in de komende tien jaar onomstotelijk bewezen gaat worden als het grootste medisch, economisch, sociaalpsychologisch, politiek en zelfs juridisch debacle ooit, dan nog zullen deze mensen rustig kunnen slapen, ziekelijk overtuigd van hun eigen gelijk.

Toch geven andere deskundigen (en dat worden er per dag meer, ook vanuit de WHO) al maandenlang goed onderbouwde signalen af dat de komende jaren een schrikbarend veelvoud aan mensen komen te overlijden door de maatregelen die we wereldwijd ingezet hebben.

Dapper

Nee, wij zijn geen complotdenkers, geen tokkies, geen rechts of links extremisten die de democratie omver willen werpen, geen white supremacists, geen door God en alleman verlaten viruswaanzinnigen en zeker geen Trump aanhangers. Dat zijn we dus niet. Nu niet en nooit niet. Allemaal mensen van bedenkelijk pluimage waar we onmiddellijk mee vergeleken worden door onze eigen beroepsgroep, die ons zonder steekhoudende argumenten overschreeuwen en ons op inquisitoire wijze als ketter wegzetten.

Daardoor zijn er maar enkelen, zoals jullie, zo dapper om zich hier openlijk over uit te spreken.

Velen, waaronder ik, houden hun mening voor zich, behalve in de spreekkamer. We willen slechts kritische dokters blijven, die hun patiënten op de best mogelijke manier willen benaderen en behandelen en daarbij telkens ons beleid inventariseren, herbeoordelen, toetsen aan de laatste wetenschappelijke gegevens en evalueren. Wij zijn niet bang om in goed overleg met onze patiënten toe te geven dat een ingeslagen weg door nieuwe voortschrijdende inzichten wellicht niet de juiste is.

We kijken naar de levensverwachting en kwaliteit van leven en houden rekening met de wensen van onze patiënt. Blijkbaar zijn er een hoop beleidsmakers die dat tegenwoordig niet meer kunnen. En de dood, die went nooit. De dood komt altijd onverwacht, ook al zien we hem al dagen voor de deur staan. De dood komt zelden op een geschikt moment en toch soms als een verlossing. De dood gaat met ieder zijn eigen strijd aan, soms hard tegen hard soms vol compassie. De nabestaanden met veel verdriet en aangeslagen achterlatend. Voor ons als huisdokters, die zo vaak de dood tegenkomen, nog altijd even verdrietig en volledig invoelbaar. Als ik daaraan zou wennen zou ook ik een ander vak zoeken.

22 Comments

 1. Gelukkig, fris, helder, gezond realisme. Mogelijk een dergelijk iemand een plek geven , om eens in de week, de media, de overheid , enz , tegen het licht te houden. Of ze angst en het onderhoud ervan verspreiden of toegerust blijken om de collectieve psychose te ontzenuwen.

 2. Zo angstig zijn artsen dat ze enkel anoniem hun frustraties durven delen.

 3. Zoals in elke beroep zijn er integere (artsen) en koopbare. De meeste zijn toch het laatste helaas. Betaald met reizen, etentjes en/of dure geschenken. Gelukkig koester ik al jaren de hoop dat artsen ook echt zullen kiezen voor optimale gezondheid …ZONDER CHEMISCHE MIDDELEN! Voor alternatieven, en misschien zelfs een week platte rust voorschrijft, en veel water drinken of zo!
  Zo lang universiteiten ENKEL (of zo goed als) les geven over ziekten, en medicijnen, zullen artsen steeds zélf nog wat jaren dienen verder te studeren. De pharmaceutische industrie bepaalt vandaag nog steeds van buitenaf de gezondheid van het gros van de bevolking. Het is een omgedraaide wereld!
  De pharma, universiteiten en de ‘orde’ houden dit zo veel mogelijk in stand, zodat de écht integere artsen het moeilijk hebben om hier van los te komen. Ook ziekenfonds ‘verdienen’ veel geld. Pas wie kiest om vrij te zijn van de bovenstaande systemen, staat er vermoedelijk alleen voor…. tot nu?

  En deze systemen gelden ook voor juristen/rechters trouwens!
  Vechten tegen de bierkaaien? Of krijgen we eindelijk hulp van de natuur?
  PS: om van orthanoia naar metanoia te gaan, dienen we paranoia te ‘passeren’. Zou het kunnen dat vele van onze (regerings)leiders daarom compleet doorslaan en onmenselijke, zelfs ongezonde regels bedenken en afdwingen? Allemaal om hun goedbetaalde inhumane werelden in stand te kunnen houden?

 4. Begrijpelijk dat deze dokter anoniem wil blijven. We leven tenslotte in een dictatuur die ieder tegengeluid keihard de grond in boort.
  Maar misschien een tip: kopieer deze brief en of de link naar deze site en stuur hem naar je eigen huisarts. Misschien gaan daar dan ook de ogen open.
  Als de massa tegenstanders te groot wordt kunnen ze niet iedere dokter monddood maken, want dan stort de hele geneeskunde als een kaartenhuis in mekaar.

 5. Voor mij is het iedere keer weer een verademing iemand te horen die nog zelfstandig durft denken. En dat deze arts liever anoniem wil blijver kan ik heel goed begrijpen: we zijn in een wereld terecht gekomen waarin de leugen als normaal wordt ervaren en de waarheid als ongewenst. De paradox waarin de stompe horde verkeert wordt steeds zichtbaarder: je moet tegenwoordig tamelijk slim zijn om er achter te komen hoe dom je bent. Ondertussen -het tart de verbeelding- ontstaan in Canada al weer de eerste concentratiekampen:

  https://www.youtube.com/watch?v=-EhgfFLfn8g

  Ik hoor het nòg: “Auschwitz…dàt nooit meer!”

 6. Een vlieger die getraumatiseerd is kan niet meer vliegen. Een auto heeft één stuur, een vliegtuig drie. Daar komt in de landing nog een vierde -minder aandacht vragend- stuur bij terwijl de vlieger zijn landingssnelheid scherp in de gaten moet houden. Psychologisch aangeslagen krijgt een vlieger deze coördinatie intellectueel niet meer voor elkaar. Hij voelt dat gelukkig van tevoren aan en er zit niets anders op dan te stoppen. Het zou mij niet verbazen -gezien de inhoud van dit stuk- dat deze arts zich zelf ook wel eens aan een bruin of blauw breukstukje omhoog laat trekken…

 7. Vanwege oproep koerswijziging in aanpak coronavirus:
  Leger dwingt straks lockdown af vanwege corona ‘pandemie’?
  Lang leve leven in angst
  Lang leve terreur
  Lang leve dictatuur
  Lang leve onze wereld voorman
  Lang leve de bankiers
  Lang leve islam en de NWO
  Lang leve de VN en EU nazi’s van Obama en Merkel
  Lang leve vermeende dieven als Clinton en Biden
  Lang leve massale werkloosheid
  Lang leve een toekomstig voedseltekort
  Lang leve komende hongersnood
  Lang leve genocide op de wereldbevolking
  Lang leve Billy Gates en zijn chip
  Lang leve de mens als zombie
  Lang leve slavernij en onderdrukking
  Lang leve de EU/VN technocraten
  Lang leve de EU/VN bureaucraten
  Lang leve het wereldwijde Vierde Rijk
  Lang leve vernieuwde dictatuur
  Lang leve de wereldwijde DDR
  Lang leve filantropen als Soros, Gates en Zuckerberg
  Lang leve de door onze zelf veroorzaakte ondergang
  Weg met vrijheden
  Weg met eigen wil
  Weg met democratie
  Weg met zelfbeschikking
  Weg met vrijheid van meningsuiting
  Weg met zelfstandig denken
  Weg met ons, joepie!

 8. Een voorbeeld van hoe het ook kan: een tandartspraktijk die op zijn website onder het kopje nieuws artikelen neerzet over de PCR-test, de petitie van het Great Barrington initiatief voor groepsimmuniteit en nog wat. https://www.tandartsbuhler.nl/ Hopelijk volgen er meer gezondheids-/tandartspraktijken.

 9. Dank je voor dit bericht.
  Eindelijk een dokter die zich durft uit te spreken.
  Gelukkig zijn er nog dokters die de bomen nog zien door de chaos dat er op de media wordt gezegd
  ??

 10. Al eens de moeite genomen een nieuwsvideo van Robert Jensen te zien en beluisteren???

 11. Je hoeft niet doodsbang te zijn om adequate preventieve maatregelen te nemen, om in te zien dat een voor ouderen en oudere hulpverleners in relatief veel gevallen invaliderend of mogelijk zelfs dodelijk virus conform de Eed van Hippocrates vereist voorzichtig te zijn. Als arts werkend in Afrika, in een gebied waar Malaria, Hiv en Lepra heerste in een gebied waar een burgeroorlog uitbrak en de dood altijd om de hoek loerde, slechts weinige collega’s en hulpverleners zich waagden moest je forse maatregelen nemen om jezelf veilig te stellen. Natuurlijk is dit met de huidige uitbraak anders, maar dat ik uit een Woonzorgcentrum werd gezet omdat mijn mondmasker en spatschermpje de oudjes schrik zou aanjagen en het volgens de RIVM richtlijnen niet hoefde is meer dan treurig. Je kunt zoals deze anonieme met een nep-foto huisarts wel de ongemaskerde Zorro uithangen, maar ik hoop dat hij in zijn praktijk wel de juiste maatregelen heeft genomen om zichzelf en zijn oudere patienten te beschermen tegen besmetting in de praktijk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.