Gezelligheid met Kerst kan gewoon doorgaan: “Je mag thuis uitnodigen wie je wilt!”

Foto 123rf

Advocaat Nijhuis heeft op Linkedin en Facebook een storm van reacties uitgelokt met zijn mededeling dat volgens hem de gezelligheid met kerst gewoon kan doorgaan. Dat lijkt ook inderdaad zo te zijn, tenzij er als nog een noodverordening komt.

Drie personen

Nijhuis schrijft:”Het kabinet probeert ons wijs te maken dat we tijdens de kerst maar 3 personen thuis mogen uitnodigen.
(lees hier)

“Let op! Dat is een advies. Het kabinet kan je namelijk niet verbieden om zoveel mogelijk mensen thuis uit te nodigen als je wilt, omdat het juridisch niet afdwingbaar is.”

Verder stelt hij dat de tijdelijke wet en regeling covid-19 namelijk helemaal niets zegt over het aantal personen dat je thuis kunt uitnodigen.

Dat volgt uit artikel 58g van de Wet Publieke Gezondheid waarin is vastgelegd dat woningen zijn uitgezonderd als ‘plaatsen’ waar het niet is toegestaan om je in groepsverband op te houden met meer dan een bepaald aantal personen. (‘Bij ministeriële regeling kunnen plaatsen, niet zijnde woningen, worden aangewezen, waar het niet is toegestaan zich in groepsverband op te houden met meer dan een bij die regeling vast te stellen aantal personen, artikel 58g’)

Met andere woorden:”Je mag thuis uitnodigen wie je wilt. Dat mag altijd, elke dag, en zeker ook tijdens de kerstdagen.”

Recalcitrant

Vervolgens krijgt hij oppositie van enkele mensen. De meest interessante opmerking komt van professor Rob van Gestel die verbolgen reageert met:
“Het advies van de regering kan als verbod in noodverordeningen o.g.v. de Wet veiligheidsregio’s worden opgenomen. Een dergelijk verbod kan een schending van het grondwettelijke recht op privacy (artikel 10 Grondwet) en huisrecht (artikel 12 Grondwet) opleveren, maar is in de huidige omstandigheden waarschijnlijk te rechtvaardigen (dat bepaalt uiteindelijk de rechter). Politieambtenaren en gemeentelijke toezichthouders (boa’s) in de noodverordening zijn met het toezicht belast.”

“Er kan door de gemeenteraad op grond van artikel 149a Gemeentewet verordening zijn vastgesteld waarin de mogelijkheid tot binnentreden (tegen de wil van bewoners) bij de handhaving van bovengenoemde noodverordeningen is geregeld. De meeste gemeenten hebben zo’n binnentredingsregeling vastgesteld. Als dit formeel is geregeld kunnen politieambtenaren en boa’s een woning betreden om toezicht te houden op de bepalingen van de noodverordening. Wel moeten de vereisten van de Algemene Wet op het binnentreden worden opgevolgd.”

Hij eindigt zijn reactie met:”Kortom: ik zou niet afgaan op de boodschap van de (recalcitrante) auteur van bovenstaande post.”

Van Gestel heeft het blijkbaar moeilijk met mensen die hun verstand blijven volgen in plaats van de algemene teneur. Ook schijnt hij een warm voorstander te zijn van de suggestie die dit kabinet doet, namelijk dat mensen met een zeer beperkt aantal anderen kerst mogen vieren. Let overigens op hoeveel keer Van Gestel het woord ‘kan` gebruikt!

Noodverordening

De `recalcitrante` Nijhuis reageert hierop met – dat er bovenop de wettelijke maatregelen op basis van de coronawet, (die de overheid niet toestaat om achter de voordeur te kijken) een noodverordening kan worden ingesteld voor de kerstdagen, maar zover is het dus nog niet. En zover hoeft het dus ook niet te komen.

Blijkbaar staat er dus iets anders op de website van de overheid, dan in de wet! Daardoor zetten ze veel mensen op het verkeerde been.

Op de website staat:
“Thuis, zowel in huis als in de tuin of op het balkon, ontvangt u 1 groep van maximaal 3 personen per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Hierbij dient u er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ook de hygiënemaatregelen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast, of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden.”

Een fijne kerst toegewenst!

Tenzij de massa media, zoals we van hen tijdens de hele corona periode gewend zijn, de publieke opinie met nog meer angstverhalen bestoken om op die manier een noodverordening speciaal voor kerst uit te lokken.

Kijk op Linkedin

 

Rob Vellekoop, 11 december 2020

8 Comments

 1. Misschien zou het goed zijn dat die idiote, onmenselijke maatregelen van Rutte c.s. nog flink wat aangetrokken worden en dat tijdens de kerst door het hele land invallen gaan plaatsvinden terwijl familie en vrienden gezellig, bij kaarslicht, aan de kerstdis zitten. Zou dan eindelijk de lang verwachtte en gehoopte pleuris uitbreken? Het schapen oproer!

 2. En aan het woord is hier … de “etiquette deskundige”, want haar schoorsteen moet immers ook blijven roken nietwaar … hoeveel gaatjes moet je nog in die riem om je middel bijknippen om te voorkomen dat je broek afzakt … dit is dan “het feest van het licht” anno 2020 … Jezus kan wel janken om zoveel ignorante stompzinnigheid en God moet toch onderhand ook wel inzien dat de mens het meest debiele wezen van Zijn Schepping is !!! ;

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zet-de-laptop-op-ooghoogte-om-je-gasten-beter-bij-het-kerstdiner-te-betrekken/

 3. Vreedzaam en in liefde (het liefst samen met de “goeden” onder de politiemensen) demonstreren is even laf als dom. Daardoor worden de genomen maatregelen alleen maar verder aangescherpt en gaan ze ook nog eens veel langer duren. In Tirana is een jongen doodgeschoten door de politie in het belang van de volksgezondheid. Na de autopsie zal de politiekogel wel zijn verwijderd en corona als doodsoorzaak worden vastgesteld.

  We zijn in oorlog, vechten met alle mogelijke middelen is bittere noodzaak. Wie daar anders over denkt heeft niet in de gaten waar we mee te maken hebben en wat er op ons af komt. Mijn enige vertrouwen ligt voorlopig bij de Franse bevolking. En wat was ik graag onder hen. 2020 Was een afschuwelijk jaar van de meest smerige staatsterreur en sombere eenzaamheid en het volgende jaar gaat nog veel erger worden. Banken gaan omvallen, inflatie -het bestelen van de bevolking- doet zijn intrede, er komt een regen van werklozen aan en demonstraties gaan veranderen in één grote vuurstorm.

  Als er in Nederland iemand vermoord wordt door de politie dan wordt er kruiperig vergunning aangevraagd en gaan een paar idioten een eindje wandelen met een kaarsje in de hand. Met dat soort laffe praktijken moet je in landen als Engeland, Italië, Spanje, Australië, Frankrijk, Griekenland of Albanië echt niet aankomen. Daar gaan ze vechten. Daar wonen nog èchte mensen.

 4. Nu het toch kerst is…

  En er kwam een stem van boven: “Mark Rutte, waar hebt gij uw schapen?”…geen antwoord.
  Ten tweede male kwam er een stem van boven: “Mark Rutte, waar hebt gij uw schapen?”…weer geen antwoord.
  Ten derde male, luider dit keer, kwam er een stem van boven: “Mark Rutte, waar hebt gij uw schapen?”
  “Ach Heer, het zijn helemaal geen schapen. Het zijn slechts bokken en ezels.”

 5. De Nederlanders gaan na de 22-ste nog veel erger en langduriger op de flikker krijgen want ze moeten met geweld worden genezen van een ziekte die ze niet hebben. En dat is ook wel een beetje begrijpelijk want als je horloge prima werkt ga je het toch ook meteen met een hamer een een beitel openhakken om te kijken hoe dat komt?

 6. Bedankt anoniem, een uitmuntend artikel! Misschien wil Rob het plaatsen als dat mogelijk is i.v.m. auteursrechten.

 7. De gemeente kan alleen toestemming verlenen tot binnentreden voor het handhaven van de eigen regels. Als de veiligheidsregioregels niet expliciet genoemd zijn in de locale verordening, dan vallen die dus daarbuiten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.