Ondanks lockdown gaan bijna 1700 ondernemers weer open

Bijna 1700 bedrijven gaan open op 20 januari. Dit meldt een actiegroep op de website. Ze willen een front vormen tegen de ‘buitenproportionele maatregelen, waaronder de lockdown, die de regering uitgeroepen heeft met desastreuze gevolgen. Zij zeggen ook de manifestatie van 17 januari in Amsterdam te steunen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het opengaan op 20 januari zijn de deelnemers vooraf juridisch geïnformeerd in samenwerking met Burgerfront. Ook achteraf zullen zij juridisch steun krijgen.
Er is een stappenplan op de website die de deelnemers het beste kunnen doorlopen, maar ook zijn er zoomsessies.

Zij geven aan een actiegroep te zijn die is opgezet door een aantal ‘krachtige’ ondernemers.

De groep zegt tegen de deelnemers aan de actie dat de kans erg klein is dat zij woensdag 20 januari direct een boete krijgen. ‘In de meeste gevallen blijft het de eerste keer bij een waarschuwing. Daarna kun je altijd nog bepalen of je gesloten blijft of alsnog weer open gaat.’ ‘Agenten hebben steeds minder zin om op te treden bij deze zaken waarin ze zelf ook niet meer geloven.’

‘En het is zo dat er tot nu toe nog geen enkele bekeuring voor het overtreden van deze niet wettelijke regels is geschreven. (omdat ze zelf ook weten dat ze niet rechtsgeldig zijn). Wel veel gedreigd maar dat kost geen geld.’

Motivatie

De actievoerders zeggen dat de ‘corona-regels’ buitenproportioneel zijn en niet in verhouding staan met de werkelijkheid. Het is de hoogste tijd voor het openen van de winkeldeuren.

Daarom willen ze op 20 januari met zijn allen open.
Ruim 1639 ondernemingen (op 17 januari)  zijn geïnteresseerd!

Daarnaast wijzen de organisatoren erop dat de coronawet niet geldt voor een winkel omdat dit geen openbare ruimte is. (want de overheid betaalt immers de huur niet). ‘Ze heeft daarom niet de bevoegdheid om hun ‘wet’ te handhaven op jullie eigen eigendom’.
Iedere ondernemer mag voor zijn eigen winkel / onderneming eigen regels mag maken (geen mondkapje, geen 1,5 meter , mag wel, moet niet).

Deze spelregels moeten dan wel duidelijk bij de ingang van de winkel te vinden zijn. Als Boa’s of agenten het hiermee niet eens zijn dan kan de ondernemer hen vriendelijk verzoeken het pand te verlaten. En
doen ze dat niet dan zijn ze in overtreding met deze regels en zijn ze zelfs strafbaar en kunt u kan de ondernemer hen aanklagen.

Italië

In Italië zijn op 15 januari tienduizenden horeca-zaken opengebleven. Officieel moeten zij om 18 uur sluiten.

Ze willen alle anti-Covid-regels respecteren, maar accepteren niet langer om gesloten te blijven, waardoor ze het risico lopen failliet te gaan. Het initiatief begon een week geleden vanuit Cagliari.

 

Rob Vellekoop, 17 januari 2021

3 Comments

  1. is er een lijst van deze restaurants , dan weten we waar we moeten zijn om ze te steunen .

  2. Geweldig wat een kanjers! Voor vrijheid nu,weg met alle maatregelen ,geen compromis !!!

  3. Kan ik als 72 jarige eindelijk weer eens wat normale vrienden en kennissen ontmoeten. Kheb geen enkele klacht, maar zit al sinds 15 december binnen omdat de domheid van al die mondkapjes zo’n pijn aan mijn ogen doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.