Florijn verwacht binnenkort 1000e rekeninghouder

De Florijn kan een belangrijk hulpmiddel worden van de parallelle samenleving die allerlei mensen voor ogen hebben. Particulier eigendom, contant geld en individuele vrijheid dreigen te verdwijnen doordat de wereld zich ontwikkelt naar een totalitair controlesysteem. De c.crisis versnelt dit alleen maar. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een alternatief voor deze ongewenste wereld. Een eigen valuta is dan een bevrijdende stap van een heerszieke overheid.

Alternatief betaalmiddel in de lift

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven.

De alternatieve munt moet met name het MKB versterken. Consumenten die met Florijn betalen hebben minimaal 5% korting. Des te meer iedereen met Florijn betaalt, des te meer voordeel ieder hiervan heeft. Ook word je daardoor minder afhankelijk van de Euro en de bank. Dat is het idee.

Het aantal rekeninghouders stond vijf jaar geleden op 250, waaronder ruim dertig bedrijven. Dat is ondertussen aangegroeid tot bijna 800 landelijke rekeninghouders plus 144 bedrijven.

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Kortom enig idealisme kan de Florijn niet ontzegd worden. Via Academy of Happiness ben ik zelf al meer dan vijf jaar aangesloten bij de Florijn. Mensen kunnen hier met hun Florijnen boeken kopen of zich abonneren op DLM Plus. Mijn ervaring is dat mensen een drempel moeten nemen voordat je ze kunt winnen voor het idee van een alternatieve munt. Geld is niet meer of minder dan vertrouwen en dat moet de munt eerst verdienen. De Florijn heeft de afgelopen jaren dus leergeld betaald.

Ondernemers

Via de website betalen met Florijn.nl heeft iedereen de mogelijkheid zich aan te sluiten. Ook staan hier alle deelnemende ondernemers vermeld.
Je kunt met je Florijnen terecht voor de meest uiteenlopende zaken. Je kunt je laten coachen, naar de homeopaat, natuurgeneeskundige of psychotherapeut gaan.

Ook kan je het besteden bij de aanschaf van lijsten, mode, piano’s, koffie, fietsen, noten, brood, bio levensmiddelen, boeken, bloemen of speciale zeep.
En het gaat nog verder omdat ook verschillende mediabureau’s zich hebben aangesloten, voor het verzorgen van de Public Relations of het maken van video’s.

Je kunt ook nog naar een Franse camping of in eigen land naar een B&B.

De Florijn begint steeds meer waard te worden en een groeiend aantal ondernemers ziet dit.
Op zaterdag 8 mei is er een Florijn promotiemiddag in Czaar Peterstraat in Amsterdam. Daar accepteren al 7 winkels de Florijn en dat willen ze ook weten!
Een nadeel van het alternatieve betaalmiddel is dat er nog geen online betaalmogelijkheid is. Gelukkig voor de fans van deze munt is dat voor webshops in ontwikkeling.

Betalen met Florijn

1. Open een rekening
Dat is gratis voor particulieren en kost slechts één minuut.
Bedrijven betalen 120 Florijnen per jaar en doen het eerste jaar op basis van ‘niet goed, geld terug’ mee.

2. Zorg dat u Florijn te besteden krijgt
Als particulier of ondernemer kan je Florijnen kopen in het wisselkantoor. Zo heb je altijd minimaal 5% korting op alles wat je met Florijn betaalt. Het aangekochte bedrag staat direct op je Florijnenrekening nadat je met IDEAL heeft afgerekend.

3. Betaal met je smartphone of je online rekening
Op de ledenlijst kan je zien waar je Florijnen kan besteden. Je kunt zoeken op steekwoorden (bijvoorbeeld ‘brood’, ‘fiets’ of ‘amsterdam’). Naarmate de ledenlijst groeit zal de zoekfunctie uiteraard verfijnd worden. Betalen met SMS komt zo snel mogelijk in de testperiode beschikbaar.

Lees hier de toelichting verder

Florijn hulpmiddel, hoe dan?

Op welke manier kan de Florijn bijdragen aan de ontwikkeling van een samenleving buiten de controlemaatschappij?

Initiatiefnemers van allerlei ondernemingen weten ondertussen dat banken en online betaalintermediairs, al dan niet door de overheid hiertoe verplicht, niet zo maar hun diensten zullen aanbieden.
Diverse aanbieders bijvoorbeeld van vrije media hebben het moeilijk een bankrekening te openen. Als bestuurslid van de NVVJ weet ik dat we meer dan een half jaar moesten leuren bij alle banken voor een bankrekening. Het openen van een dergelijke rekening is niet meer vanzelfsprekend. Ook daar heerst de controlemaatschappij en werkt tegen wat niet strikt conform hun ideeën werkt.

Dat maakt een initiatief als de Florijn steeds waardevoller naarmate de onderdrukking groeit. Blijkbaar ziet een groeiende groep mensen dit ook.
Rob Vellekoop, 24 april 2021

7 Comments

 1. Dit spreekt mij heel er aan , gezien het feit dat ik vrees straks buitengesloten te worden omdat ik me niet wil laten vaccineren.

 2. Beste Rob,

  Ik heb me alvast aangemeld en thans bezit ik 300 florijnen.
  Waar het naar toegaat is voor mij ook een groot raadsel, maar het feit dat ik mee moet gaan naar de parallelle samenleving is evident ! Wat ik met die florijnen moet of ga doen is mij nu ook nog niet helder. Ik hoop voor iedereen dat ze wakker worden.
  Ik heb wel eens eerder gezegd dat het tempo van wakker worden voor iedereen verschilt !

  met vriendelijke groeten,
  Ger Kloosterman

 3. Vraag: hoe kun je je aanmelden als deelnemer/voor een rekening bij u?
  Als je dat via jullie site wilt doen, wordt ook van nieuwe mensen in inlogcode gevraagd ……

 4. Hoe betaal je dan? Krijg je een pasje? Of moet je geld overmaken? Helemaal helder heb ik het nog niet. Kun je hier misschien een volgende keer wat specifieker op in gaan?

 5. Als men Florijnen moet kopen, zal dat met Euro’s moeten in de vorm van overschrijvingen.
  Indien de banken/overheid besluiten, zodra de Euro digitaal is geworden,om degelijke transacties te blokkeren lijkt mij dat het ‘einde verhaal’ is met de Florijn.
  Tenzij we overgaan naar ruilhandel. dat is lastig en omslachtig maar staat daarentegen helemaal los van iedere invloed van buitenaf, zelfs indien internet op zwart zou gaan (al dan niet tijdelijk).

 6. Florijn is erg ingewikkeld. Je kan er helemaal niet mee betalen als je iets op internet besteld. En als je hulp vraagt aan de florijnenbaas, krijg je -vooralsnog- geen antwoord. Rede om er mee te kappen. Weer een mooi initiatief dat strand op onnozelheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.