Nederlanders onder het juk van lockdowns in het buitenland

Foto 123rf

Ik heb aan drie mensen in respectievelijk Frankrijk, Hongarije en Portugal gevraagd naar hun ervaringen met de lockdowns en maatregelen in hun nieuwe vaderland. Hongaren en Portugezen lijken nogal volgzaam te zijn, de Fransen gaan er losser mee om.

Hongarije

Johan begint met een opsomming van de maatregelen waaraan iedereen moet voldoen. Hij schrijft dat er geen maskerplicht is op eigen terrein of in je auto onderweg. Verder is deze er overal.
“Er geldt hier sinds september vorig jaar een lockdown voor middenstandsbedrijven en een avondklok van 20.00 uur – 5.00 uur. Sinds de zomertijd is dit veranderd van 23.00 uur – 4.30 uur.

De mensen volgen alles gedienstig op. In alle grote levensmiddelenwinkels zijn beveiligers die erop toezien dat de maatregelen worden nageleefd.
In Hongarije is geen enkel protest tegen de maatregelen.

Er is geen verplichting om testresultaten te laten zien.

Over de vaccinatiebereidheid van de Hongaren is ons niets bekend. Op dit moment zijn er 3,5 miljoen mensen gevaccineerd (volgens de overheid wel te verstaan) op een bevolking van 9 miljoen.

Er worden hier vijf soorten vaccins gebruikt. Twee daarvan zijn niet erkend door de Europese Commissie.
Belangrijk is te vermelden dat hier in Hongarije een bijzondere situatie is. Bij het volslagen weerstandsloos accepteren van de maatregelen moet worden bedacht dat veel jonge Hongaren (900.000, en dat is echt een probleem hier!) in het buitenland wonen en werken.

De vergrijsde bevolking kan niet aan informatie via het internet komen, want Hongaren spreken en lezen geen andere talen en dat geldt ook voor de jonge mensen hier. Het land is een volstrekt geïsoleerd taaleiland en het onderwijsniveau is “zeer bescheiden” te noemen.

Wat hier ook opvalt is de grote afwezigheid van de Hongaarse politie in het hele gebeuren. Rondom de meren, in de velden en de bossen – dus daar waar geen toezicht is – dragen verreweg de meeste mensen geen masker.”

Frankrijk

Henk vertelt dat hij met zijn kontje in de boter viel toen hij met zijn vrouw begin 2020 in Frankrijk hun huisje betrokken.

“Na zes weken begon de eerste lockdown wat ze hier ‘confinement’ noemen. Ik mocht elke dag 1 uur buiten komen voor boodschappen, moest daarvan het kassabonnetje meenemen zodat ik bij aanhouding het tijdstip kon aantonen. Boete 135 euro, tweede keer 200 euro en de derde overtreding betekent 6 maanden gevangenisstraf. Op de weekmarkt (6 kramen) hield iedereen wel 3 meter afstand en er was een controle ambtenaar. Enkele mensen droegen een mondkapje. We moesten een papier uitprinten elke keer als we naar buiten gingen maar mijn printer kreeg ik niet aan de gang dus, …

In de vierde week van de lockdown had ik een grote plaat aan de poort met daarop de medialeugen en de echte cijfers van dat moment. Binnen een dag stond de Gendarmerie aan de poort om het bord te bekijken en te fotograferen. Het waren echter de cijfers van de WHO, ze waren blijkbaar getipt. De Morvan is 3500 vierkante kilometer met 37.000 inwoners, daarom kom je handhavers niet elke dag tegen.

Toen na 8 weken het land weer open ging was onze plaatselijke kroeg failliet. Er waren nog wel wat restaurants, maar daar kom je niet makkelijk met anderen in contact tijdens het eten. De grens bleef echter nog 4 weken op slot. De vakantie-industrie draaide top. Geen vliegreizen, maar ouderwets naar Frankrijk met de auto.

Tegen de tijd dat het land en de grens weer open gingen was het voorjaar voorbij en het tuinseizoen gedeeltelijk mislukt omdat veel vaste planten niet meer verkrijgbaar waren.

Kapje onder de neus

Eind oktober begon de tweede lockdown en was het papiertje uitprinten vervangen door een formulier dat ook als pdf op je telefoon op te slaan was. Het was beveiligd zodat je het slechts een keer per dag kon gebruiken. Inmiddels liepen veel mensen overal met een mondkapje, grote winkels hadden beveiligers en zonder kapje kwam je niet binnen. Ik werd ook een keer niet geholpen bij de kassa omdat het kapje onder mijn neus zat.

Soms was ‘s avonds om 09.00 uur alle openbare straatverlichting al uit en de tweede lockdown duurde ook weer 7 weken. In januari kwam er een avondklok vanaf 18.00 uur. We gingen nu vrijdagmiddag voor ons wekelijkse uitje naar een illegale kroeg, maar waren meestal maar met z’n viertjes, de meeste mensen durfden niet.

Het leven lag stil vanaf oktober tot nu, want de avondklok ging weer over in een gehele lockdown. Deze is nu alweer vier weken in ons district, wat na een week weer landelijk ingesteld werd tot 2 mei.

We hebben nu ‘vrije uitloop’ van 10 kilometer maar overtreden deze maatregel steeds meer.

Van maart 2020 tot maart 2021 hebben we al 20 weken lockdown gehad, en ook de horeca werd veelal vermeden met die mondkapjesgekte, we hadden wel een ver afgelegen restaurant waar je normaal kon doen.

Testresultaten laten zien is (nog) niet aan de orde. Ik hoor via de alternatieve media dat de vaccinatiebereidheid niet zo hoog is.”

Portugal

Ze woont al vijf jaar in Portugal. Jeanine’s partner is vorig jaar april in haar armen overgegaan naar Nirwana.

“Portugal is een zwaar getraumatiseerd land zoals veel landen. Hier is nog veel analfabetisme, vooral onder oudere mensen en die kun je alles “wijs” maken.

Buiten heb ik in ieder geval nooit een muilkorf op en er is nog nooit iets van gezegd. Een keer is mij de toegang tot een buitenmarkt geweigerd. In kleinere winkels gaan ze er heel gemakkelijk mee om, waarschijnlijk ook om tóch wat omzet te maken. Supermarkten word je uitgezet zonder dat vieze ding, maar ik heb zelf van zwarte kant een mondtanga gemaakt. Daar kan ik gewoon door ademhalen.

Er wordt wel vaak naar gekeken, maar niemand zegt iets. Portugezen hebben een soort eerbied voor ‘estrangeiros’, vooral als ze eruit zien als een oudere dame, zoals ik……..hahahaha, bijna 72 jaar, alive and kicking.
We hebben lockdowns gehad waarin je je regio niet uit mocht, maar ik heb niets van controle gemerkt. Ik trek me er niets van aan en ga waar ik naartoe wil.

Buiten de steden, waar ik woon, loopt bijna iedereen buiten met een muilkorf, maar ik niet. Ik lach vriendelijk naar boos kijkende mensen. Ik heb een briefje bij me in het Portugees, waarin de gevaren van een muilkorf staan en dat heb ik tot nu toe twee keer aan iemand gegeven. In de hoop dat ze het konden lezen.

Wakkeren

Ik heb me nog nooit laten testen en ga dat ook niet doen. Volgens mij is er geen verplichting als je in het land blijft. Ik heb nog niet gehoord dat er om testresultaten wordt gevraagd, enkel als je met het vliegtuig het land binnenkomt.

Met de auto ( heb ik gehoord) kun je gewoon overal doorrijden. De horeca is bijna een maand totaal gesloten geweest en mag nu weer mondjesmaat open. Ik loop gewoon naar binnen en zeg dat ik niet kom eten als ze me vragen om zo’n luier om te doen. Als ze dan moeilijk doen, ben ik weg.

Er zijn er zat die niet moeilijk doen en dat zijn de wakkeren.

Alle sportaccommodaties en zwembaden zijn dicht, maar MacDonalds ( MC DREK) is open en niet gesloten geweest. Je kon er altijd afhalen…

Persoonlijk denk ik dat veel Portugezen zich laten vaccineren. De medicijnafhankelijkheid is enorm. De drukste winkels hier zijn de ‘farmacia’s .We gaan het zien. Ik ben absoluut niet bang en heb een flinke hoeveelheid houdbaar voedsel ingeslagen. Ook ben ik met een moestuin begonnen. Dat heeft bijna iedere Portugees die buiten de grote steden woont.”

3 Comments

  1. Hongarije is dood, Portugal getraumatiseerd, Duitsland en Nederland zijn ziek en Frankrijk is gevaarlijk. Maar in Engeland keert het tij en lijkt er daar een einde aan de gore staatsterreur te komen. Kijk en geniet van de fight back against lockdown lunacy:

    https://www.youtube.com/watch?v=_niyBcwJNtY

  2. Ik woon op Curacao en ik ga er aan kapot. Geestelijk en financieel. Dit is slavernij.

  3. Blijf bij jezelf. Love the self luister naar je intuïtie en de universele wetten en niet naar wetten van hen, die willen vernietigen. De waarheid heeft meer licht en blijvende kracht. Hou je rug recht. Dit gaat stoppen en zij gaan vallen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.