Draai je om: Stem je af op een wereld vol vrede en liefde

We worstelen wat af onderweg naar een wereld vol vrede en liefde. Om daar te kunnen komen moeten we iedere dag obstakels opruimen die voor de poort van Wappieland opgestapeld liggen. Denk aan het voortdurende negatieve nieuws van de massamedia dat ons ziek maakt. Deze rommel opruimen of negeren helpt je openstellen. Je kunt positiviteit pas toelaten in je hart nadat je de negativiteit hebt opgeruimd. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je op mooie dingen af te stemmen.

Stemming

Ieder mens is onderhevig aan stemmingen. Dat wil zeggen een toestand van je gemoed, je gevoelstoestand. Je hebt een goede zin, je voelt je goed of in slecht Nederlands wordt ook wel gezegd ‘Ik ben in de mood’.
Aangezien dit voor een belangrijk deel bepaalt op welke manier je nar jezelf kijkt, is dit niet te onderschatten. Zeker als je op pad bent gegaan naar een betere wereld.

Door je stemming serieus te nemen ga je ondervinden op welke manier deze je gedrag beïnvloedt. Je opgejaagd voelen is een reden om prikkelbaar te zijn, en bijvoorbeeld onvriendelijk tegen je partner te zijn.

Het zal je verbazen, als je dit vast zou leggen, aan hoeveel wisselingen van stemming je je door een dag heen beweegt.

Afstemming

Nadat je je bewust geworden bent van je stemming kan je hem bijsturen en positief beïnvloeden.
Je bent bijvoorbeeld geïrriteerd geraakt doordat iemand jou bazig probeert te sturen. Of je hebt net een bericht op Facebook gelezen over nieuwe C.maatregelen van. Natuurlijk zou het gemakkelijker zijn geweest die persoon niet tegen te komen of niet op Facebook gekeken te hebben. Maar ja, je zit nu eenmaal in die stemming.

Je herkent het en nu ben je klaar om hem om te draaien. Je kunt jezelf gaan afstemmen. Zoals je een viool kunt stemmen, zo kan je dat ook bij jezelf.

Het allerbelangrijkste hierbij is te weten wat je werkelijk wilt. Je zult namelijk merken dat je niet iedere stemming even gemakkelijk aan of uitzet. Steeds is er jouw wil die ook een toontje meespeelt.

Zo neem je jezelf voor om niet meer boos te worden op de buurman, omdat hij ‘s morgens vroeg herrie maakt en toch stink je er weer in. Of je hebt jezelf verteld niet meer boos te worden op vaccinatiebussen die voor een school staan om kinderen het c.vaccin te geven en toch ben je weer razend.

Zoals eerder beschreven zijn er technieken die je kunnen helpen je op positiviteit af te stemmen door de negativiteit te overwinnen, maar dan moet je wel echt positief willen zijn.

Bestemming

Je afvragen wat je werkelijk wilt zal je daarbij helpen. Wil je de hele dag blijven mokken of wil je van dat wat er is genieten? Wil je voortdurend boos rond lopen of mag je van jezelf zien hoe schitterend de natuur is.

Je afstemmen op de schoonheid van de natuur is ervoor kiezen de ene stemming uit te zetten en de andere positieve aan. Dat aanzetten doe je door je ervoor bewust open te stellen. En het lukt pas goed nadat je de boosheid naar je buurman en de razernij naar de overheid vanwege hun c.maatregelen hebt uitgezet.

Lukt dit niet, dan kom je niet op je bestemming aan.

Dus als je een wereld vol vrede wilt en liefde dan zal je je hierop moeten afstemmen. Je zult je ervoor moeten openstellen.

Anders gezegd je kunt deze positiviteit pas toelaten nadat je er ruimte voor hebt gemaakt, door je negativiteit op te ruimen. Des te meer het je lukt negatieve stemmingen geen kans meer te geven, des te meer ruimte komt er in je voor schoonheid, vrede, liefde, enzovoort.

Vandaar dat je dus weliswaar kan mediteren (bidden) voor positiviteit, maar het niet bij je kan landen als obstakels als negativiteit in de weg zit. Dat is namelijk net zo vreemd als het claimen van liefde of het opeisen van vrede. Ook al zou je dit kunnen krijgen van iemand, het landt pas bij jou als je er klaar voor bent.

Hart

Mensen die negatief over zichzelf zijn, om welke reden dan ook (en er zijn er genoeg, die ons worden aangepraat door het programma waarin wij leven) kunnen geen liefde ontvangen hoe zeer ze hiernaar ook snakken. Ze staan er niet voor open. Hun bestemming is voorlopig dat zij zichzelf niet goed genoeg vinden (omdat ze geen carrière hebben gemaakt, of niet luisteren naar de regeltjes van de overheid). Liefde kan niet landen op een veld met distels. Eerst moet je ruimte maken.

Mensen kunnen erg gemakkelijk zeggen ‘open je hart’ of ‘stel je open’. Ze vergeten echter dat ze zichzelf daarvoor moeten stemmen. Bovendien stapelt onze samenleving allerlei obstakels op voor de ingang van ons hart en doen we daar zelf ook nog eens aan mee. Aan de ene kant is er de gevangenis van maatschappij en hun voortdurende controle, maar daarnaast onze eigen boosheid, ergernis, verdriet en angst.

Met deze hindernissen voor de deur komt geen schoonheid of positiviteit meer binnen. En de kans is daardoor ook groter dat we dan in die stemming ons hart potdicht houden.

Met andere woorden, word je bewust van je stemming en stem jezelf daarna af op positiviteit door je hart te openen nadat je er ruimte voor hebt vrij gemaakt.

Want volgens mij is dat de echte route naar de hemel op aarde: je openstellen voor schoonheid, je afstemmen op vrede en je hart openzetten voor liefde!

 

Rob Vellekoop, 30 juli 2021

 

9 Comments

 1. Dank je wel Rob, voor je inspirerende stuk. Ik ben zo iemand, die slecht over zichzelf denkt en dan doet zo’n stuk je helemaal goed. Ik ga weer mijn best doen, om positief te blijven.

 2. Wel een positief streven, maar denk niet dat je hiermee alleen verder komt?

 3. Ik begrijp wat je schrijft Joane…
  Je schrijft “met dit alleen”…wat is er volgens jou nog meer nodig?

  Ik neem aan dat je het over de actuele tijd hebt?

  Hg

  Peter

 4. Zijn er ook mensen die vanuit de bijbel naar deze maatschappelijke gevangenis kijken en misschien contact willen met anderen?

 5. Volgens mij kan realistisch doen, met oog voor feiten en manipulaties en evalueren vanuit rust en stilte, vanuit dankbaarheid dat ook deze dag er is om te genieten van wat is, goed doen. Hartegroet van een vanuit nederigheid en realiteitszin reagerend mens van vlees en bloed………………

 6. beste Rob
  voel me al heel lang geïnspireerd om mijn eigen pad te volgen
  en een informatie-site die hierin meegaat, vind ik heel fijn
  weg met alle deprimerende ellende
  waar je part noch deel aan hebt
  maar wel het slachtoffer van bent
  als je dit tenminste laat gebeuren

  en dit om alleen maar te laten zien
  hoe goed je op de hoogte bent
  van die waardeloze toestand
  (die zoveel lijkt op de beschrijvingen in de bijbel)
  waarin de wereld zich nu bevind

  positivisme is het woord
  het geluk is te vinden in een mooie bloem
  of zoals bij mij de jonge eendjes die in de singel
  voor mijn huis rondlopen met hun moeder en vader
  als ik in de ochtend de gordijnen open
  is dat het eerste wat ik zie
  het geluk ligt in die kleine dingen
  kijk ernaar en leer ervan
  is mijn instelling
  groeten aan alle trouwe lezers

 7. Heel mooi gedachtengoed. Bovendien krijg je er tonnen energie door terug van het Universium. Dankjewel dat je er bent voor de wereld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.