Vandaag degradeerde ik tot tweederangsburger

Bericht uit de Matrix

Beeld 123rf - Gevangen in angst

Een bijdrage van Willem Grunbauer*

Vandaag. Vandaag degradeerde ik.

Ooit, in mijn jeugd, zag ik het met eigen ogen. En ook toen werd er een reden aan gegeven. Bankjes voor wit, bankjes, slechts weinigen, voor zwart met als opschrift: Net vir witmens of net vir blankies alsook net vir swartmense.

U, lezer, begrijpt; het overkwam mij toen ik een aantal weken in en rond de Oranje Vrijstaat en Transvaal toefde; 1969.

Maar er zijn meer tijden geweest, steeds weer een beetje anders.

Restaurants, bioscopen en parken werden ooit verboden toegang van dát volk dat de afgelopen weken het nieuwe jaar 5782 inluidde. Het was toen 5702.

Ook toen, mét reden: het wetenschappelijke instituut Leopoldina te Schweinfurt, later Halle, had op wetenschappelijke gronden het parasitische karakter van dat volk bepaald en daarom gedegradeerd tot “Untermenschen”, onmensen dus.

Hetzelfde volk dat in eerdere tijden aan haar noodlot kon ontkomen door zich eenvoudig te laten dopen en het Jood-zijn af te zweren. Men deed het niet….

Tijdens donkere dagen van het communistische bewind; christenen die weigerden hun overtuiging vaarwel te zeggen. Eén vloek, één afzwering en ze waren vrij! Vrij!! Ze deden het niet…..

In de eerste eeuwen van onze jaartelling; ze werden met pek besmeurd, aan kruizen gehangen en in brand gestoken, anderen als voer gegeven aan hongerige leeuwen terwijl Cesar genietend toekeek; het was tenslotte ook hun eigen schuld: hadden ze hun geloof maar af moeten zweren. Maar dat deden ze niet…..

En hoe Phillips de Tweede na een barre scheepsreis als dank aan de Eeuwige twintig ketters op de brandstapel ten offer gaf; zij, die hun geloof niet wensten af te zweren. Nee, ze deden het niet…..

Nog steeds! Zogenaamd Islamitische extremisten onthoofdden, nog niet zo lang geleden, christenen. Eigen schuld, toch? Even een vloek, een afzwering en een bekering tot en je was vrij. Ze deden het niet…..

En tijdens de kruistochten, van roof tot moord op Joden en Moslims wanneer ze de christelijke doop weigerden. Was toch hun eigen schuld? Of niet dan?

Of, in de tijd van Guillaume de Machaut, preventief geruimd omdat ze werden beschuldigd zonder reden; ook zij weigerden…..

Bekeren tot, of met de mond afzweren en vloeken, danwel je met water te laten dopen zijn nog handelingen die exo, buiten het lijf blijven. Toch: ze deden het niet met alle gevolgen; uitsluiting, vervolging, dood.

Vandaag degradeerde ik. Omdat ik weiger mij te laten penetreren, te laten verkrachten; om me te laten misbruiken en te verlagen tot laboratoriumrat. Omdat ik mijn vertrouwen niet stel in God Wetenschap.

Zo werd ik vandaag tweederangs burger en wordt mij de toegang tot diverse plaatsen ontzegd. Zoals weleer; er is, in dát opzicht, geen enkel verschil.

Bankjes net vir vaxmens waar ik niet mag zitten. Stel je voor, zeg!

Het is the old way which wicked men have trodden, de aloude weg der boosdoeners….(Iob 22). De mimetische begeerte van de massa heeft al miljoenen slachtoffers op haar naam staan.

De “men” haat zonder oorzaak en zij allen, die gehaat werden zonder oorzaak, droegen het met trots.

Vanaf vandaag werd ik tweederangs burger; ik draag het met trots.

Onverveerd. Vrij!

 

Aldus schreef ome Willem

7 Comments

 1. Ook ik voel me vrij, de rug recht, het hoofd geheven.
  Maar- hoe zal dit alles verder gaan ?
  Zullen bibliotheken, musea volgen ? Winkels ?
  Angst heb ik niet, wel bereid ik me voor op nog zwaardere tijden, zwaarder geschut.

  Je niet meer kunnen voeden aan cultuur – een concert, toneel, een fijne film – ik ben 67, heb me volop kunnen laven.
  Maar wat heb ik te doen met de jongeren die deze bewuste keuze emaakt hebben. Voor hen zal het zeer zwaar zijn om uitgesloten te worden.
  Het is ronduit misdadig.

 2. Ik weet het niet,veel mensen geilen op macht,onderdrukking.Soms zit het er al in als ze klein zijn, alhoewel er gezegd wordt dat een baby of klein kind vrij is van dat soort gedrag. Of ze worden zo klaargestoomd op school.
  In ieder geval heb je door de geschiedenis heen altijd van die figuren gehad met als ze aan de macht kwamen hun medemens kleineren. Zo inderdaad ook nu.

 3. De ware Mystieke Intelligentie van de wereld zal hen ondersteunen, bijstaan in het
  zijn , Zijn en ZIJN…Dit omdat er velen van ons het gebaar van vrije keuze op
  waarde weten in te schatten….De intrinsieke waarde van het Leven…..

 4. Ach, heb mededogen met de gevaccineerden en gun hen, zolang ze het nog volhouden, wat onbenullige privileges, zoals het bezoeken van bioscopen, restaurants, theaters etc..
  Ik zou voor geen goud met ze willen ruilen, ook niet als de maatregelen grimmiger zouden worden.

 5. Laten we voor onszelf vaststellen dat niet-(covid-) gevaccineerden, zoals wij, goed geïnformeerd, verstandig en moedig zijn. Anderen mogen dat ook wel weten, al is dat niet zo belangrijk.
  Neerkijken op gevaccineerden is ook weer niet de bedoeling; zij zijn vooral verkeerd geïnformeerd en vaak onbekend met kwaadaardige sluwheid.

 6. Probeer zelf een brug te slaan tussen deze 2 partijen om tot elkander te komen en mekaar niet de kop in te slaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.