Pioniers die mensen weer hoop geven dat het anders kan (2)

Bericht uit de Nieuwe Wereld

Er was een reis, ze had een droom en bouwt nu aan een levenswerk van drinkbare rivieren. Haar naam is Li An Phoa. Een avontuurlijk reisverslag met als grootste gemene deler: rivieren weer drinkbaar maken. Daarvoor reist ze langs rivieren in vier continenten.

Wildernis

Ecoloog en avonturier Phoa wordt al jong aangetrokken door de wildernis in de buurt waar ze leeft (Capelle aan den Ijssel). Het mos staat tussen de stoeptegels en de reigers bij de sloten. Als twintiger gaat ze de Canadese wildernis in. Tijdens een kanotocht ontdekt ze dat ze rechtstreeks uit de rivier kan drinken. Drie jaar later blijkt diezelfde rivier echter vergiftigd.

Het ecosysteem is naar de vaantjes geholpen door toedoen van de mens. De vergiftiging was een a resultaat van dammen en mijnbouw. De vissen stierven en mensen werden ziek.

Deze ervaring laat ze niet meer los.

Drinkbaar

In het boek geeft ze aan dat drinkbare rivieren geen onmogelijkheid zijn. Zo dronk een tachtigjarige man uit Brabant nog uit de Oude Dommel (een zijrivier van de Maas). In India waren bijna alle rivieren nog drinkbaar. En schilder Chris Watson portretteert een jonge schaapsherder nog in de 19e eeuw die nog drinkt uit de rivier.

Avonturier

In het boek neemt ze de lezer mee op haar avonturen langs rivieren op vier continenten. Het boek biedt een aangename combi van reisverhaal en overpeinzingen.

Ze legt te voet meer dan 15.000 kilometer af en ze voelt een diepe verbondenheid met alles wat leeft.

Haar duizend kilometer lange wandeling vanaf de oorsprong van de Maas is verfilmd in een documentaire.

Motivatie

Voor Li An zijn drinkbare rivieren een indicatie van gezond leven. Als we kunnen drinken uit onze rivieren dan is een geheel ecosysteem gezond en in balans. Rivieren kunnen alleen dan drinkbaar water bevatten.

Met haar stichting Drinkable Rivers promoot ze drinkbare rivieren als een leidend principe in plaats van economische groei. Ze willen bewustzijn creëren en mobiliseren mensen om in actie te komen door inspirerende wandelingen langs rivieren zoals de Maas in 2018 en de IJssel in 2021. (drinkablerivers.org)

Rivieren zijn essentieel voor al het leven op aarde. De rivieren zijn onze levenslijnen. Zonder water kunnen we niet leven.

Vraag

Een van de opvallende overpeinzingen is wel, dat waarom je een activist wordt door schoon drinkwater te willen, maar als bedrijf dat water vernietigt met chemische oorlogsvoering je geen terrorist maakt.

Ik denk dat ze de spijker op de kop slaat met het uitgangspunt dat we ons niet meer moeten laten leiden door economische motieven, maar door te kijken naar de natuur waarvan we onderdeel zijn. Weten hoe het daarmee staat moet ons leiden.

Onze wereld, al ons doen en laten is ondergeschikt gemaakt aan het economische nut en de winstgevendheid. Dat zorgt niet alleen voor een ontmenselijking van de samenleving maar ook tot een verstoorde relatie met de natuur, dat onverbrekelijke deel van onszelf.

Dit boek is verkrijgbaar bij de sponsor van DLM PLus, Academy of Happiness.

Lees ook: Pioniers die mensen hoop geven deel 1.

Rob Vellekoop, 17 oktober 2021

4 Comments

  1. Ik ben 62 en mijn vriendjes en ik(toen we kinderen waren) dronken gewoon uit de sloten in de weilanden waar ik tegenover woonde!We waren nooit ziek..Nu heb ik overal last van en dezelfde sloten zit geen leven meer in!Nu maakt de mens zich druk om co2,je weet wel dat spul waar planten van groeien terwijl we door alles wat weten,drinken en ademen worden vergiftigt !

  2. Het maakt niets uit of er op de rugleuning van een bankje in het park “nur für Arier” staat of “alleen voor gevaccineerden”. En het is altijd genieten als je iets mag wat een ander lekker niet mag. Want leedvermaak is het innigste vermaak. Het Nederlandse volk heeft de regering die het verdient.

  3. Reizen is iets heel bijzonders. Reizen geeft een extra dimensie aan het leven. Op het moment dat je vertrekt gebeurd het: de toekomst komt op je af en het verleden verdwijnt achter je. Want reizen in de ruimte is ook reizen in de tijd. Het is de vierde dimensie die zich schimmig maar ondubbelzinnig laat zien. Zó mee vertrouwd dat het nauwelijks opvalt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.