Zes jaar geleden wilde NL bevolking geen Syrische vluchtelingen opnemen, zijn we ineens menselijker?

Zes jaar geleden weigerde de NL bevolking om Syrische vluchtelingen op te nemen. Daarvan getuigt onderstaand artikel uit 2016. Nu is de toon heel anders. Nu willen we dat ineens wel. Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Wat is er in die zes jaar veranderd? Zijn we opeens menselijker geworden of is er iets anders aan de hand? Die vraag mag u zelf beantwoorden.

Zes jaar geleden..

Hier volgt het artikel van Sylvia Witte. Ik heb hier aan niets toe te voegen, ik kan alleen maar zuchten en verdrietig zijn dat we als mensen zo diep zijn gezonken wanneer we vluchtelingen op deze manier behandelen. Vluchtelingen zijn onze medemensen, onze kinderen, onze vrouwen, onze mannen.

Omdat het moet..

Laatst stond mijn dochter van zeven aan de deur te jengelen. Ze wilde naar binnen, want ze had het koud zei ze. Nou mooi niet zei ik haar, blijf maar lekker buiten, daar is niets mis mee. Mijn buren denken er trouwens net zo over.  Niet veel later zei ze dat ze honger had. Ja doei, zei ik. Als je haar de kans geeft vreet ze heel je koelkast leeg, dus gaf ik haar niets. Mijn buurvrouw gaf haar ook niets.

Toen was het nacht en wilde ze graag naar binnen- en in een bed slapen!  Tjongejonge, wat een wensen. En ja hoor, toen begon het gedrein. Over bang zijn voor dit en bang zijn voor dat. Al snel wilde ze daarna huilend en in paniek weten wat ze verkeerd had gedaan.  Ik heb daar voor de verandering maar eens geen antwoord op gegeven en een extra dik slot op mijn deur gezet.

Ze moet zich verdorie maar eens aanpassen, het zijn mijn huisregels! Het is mijn huis! Ik bepaal wie hier binnen komt en niet zij!  Niet veel later werd ze ziek en vroeg ze om medicijnen. Nou, nee dus.  Pleur op!  slaap buiten!  eet lekker niets! zoek het zelf maar uit!

(….)

Natuurlijk is dit niet echt!  Maar voel je vooral niet getroost of opgelucht, want een groot deel van Nederland denkt er namelijk wel zo over als het om andermans kinderen gaat. Syrische kinderen. Vluchtelingenkinderen. Ze staan voor onze deur en helemaal NIEMAND!!! ik herhaal NIEMAND! doet open!  Ook de buren niet!  Ze hebben honger!  Zijn bang!  moe!  hebben kapotte voetzooltjes! en in doodsnood!

Keer op keer vraag ik me af, wie ons in vredesnaam zo heeft opgevoed?  Welke belachelijke normen en  waarden hebben ons in de loop der jaren tot op het bot ontmenselijkt?  Want zijn we nou helemaal van de pot gerukt!  een stelletje lamstralen zijn we! Doe die klote poort open en help! Kinderen, ouders, grootouders en ja, ook die mannen! Geef eten! Breng tenten, dekens of biedt onderdak! Waar in VREDESNAAM wachten we nog op? Op Rutte? Het is winter RANDDEBIELEN! Het zijn kinderen!!! oorlogskinderen! Weet je nog ´Warchild´ enzo?  Bladibla.. ´We are the world´.  Huiliehuilie..  ´Imagine´ .

Tja en dan wordt het maar een tijdje stervensdruk!  Sterke schouders dragen nou eenmaal de zwaarste lasten en dat heb ik niet eens zelf verzonnen. Kondig desnoods een noodverordening af, het is oorlog verdomme en wij zijn in vrede! Claim alle leegstaande boven- en zolderkamers!

Onteigen schuren, leegstaande loodsen, kantoorgebouwen, garageboxen, vakantiebungalows en richt Paleis Soestdijk in als noodlocatie! Who cares! Het Binnenhof? voor mijn part! Gebruik alle gelden van de staatsloterij, de vriendenloterij, de lotto, bingo en God mag weten welke nog meer. Kerkcollectes, ontwikkelingsgelden!

Waar zijn al die christenen als je ze nodig hebt?  en God ja,  wat zal Hij ziek van ellende vanaf een donderwolk naar zijn volgevreten mislukte volgelingen kijken. Ik weet niet wat ik erger vind, de dreiging van de islam of het falen van het christendom? Is dit waar welvaart, geluk en voorspoed ons brengt?  Is dit de identiteit waar we zo trots op moeten zijn?  Is dit het fantastische oranje gevoel? van buitensluiten en complete gezinnen laten sterven in ruil voor ons rood-wit-blauw geluk?

W-A-L-G-E-L-I-J-K!

Ik wil daarom geen sentimenteel woord meer horen op 4, 5 en ook niet op 6 mei. Geen één minuut stilte meer, maar twee minuten oorverdovend protestkabaal. Anne Frank kan ook de pot op! Dat is verleden tijd.  Het is 2016 en we hebben nu Ayan Kurbani, die al onze tekortkomingen symboliseert.

Ik hoop dan ook dat iedereen die dit leest, zich achter de oren krabt.  Ik hoop dat iedereen even niet links, of rechts wil zijn. Niet wit of zwart wil zijn. Niet rijk of arm wil zijn. Niet slim, religieus of atheïst wil zijn. Laten we voor één keer in ons gezamenlijke leven menselijk zijn en dit gezamenlijk doen. Handen ineen!

En stop in vredesnaam eens even de asshole uit te hangen of de betweter. Laten we als klein land weer iets heel stoers gaan doen. Iets waar de hele wereld nog eeuwen over kan napraten. Iets wat niemand ooit voor mogelijk hield. Tegen alle verwachtingen in. Om nadien trots over te kunnen vertellen.

Over naastenliefde. Filantropie. Barmhartigheid desnoods. Uit naam én respect voor het mensenleven. Ook voor de allerkleinste.

Gewoon, omdat het moet!

Delangemars.nl 2016/03/10 Omdat-het-moet

7 Comments

 1. Zijn we ineens menselijker? Nee Rob, we zijn alleen maar dommer en hypocrieter en nog dommer en hypocrieter geworden! Waarom die Oekraïnse vlag? Waarom geen Russische? Zijn dat dan ‘andere’ mensen? Kapot erger ik me aan die Oekraïnse vlaggen die bij ons in Roosendaal bij het stadhuis wapperen. Waaarom? Moet ik ook partij kiezen? Waarom? Dat weiger ik. Ik wil alleen het verhaal van 2 kanten weten. En dat verhaal kent, zoals in iedere oorlog, alleen maar verliezers!

  Dit artikel is van 2016. Toen woedde de oorlog al in de Donbass. Wist deze trut dat eigenlijk wel? En was die oorlog in Syrië niet gewoon door ‘ons’ begonnen? Was Syrië dan soms geen souvereine staat? Daar hoor je haar niet over. Krokodillentranen… ik moet ervan kotsen… O ja, Assad zette gifgas in tegen zijn eigen bevolking. Althans, dat was de aanleiding om deze oorlog daar te beginnen, weet je nog? Massavernietigingswapens in Irak… Ja, jullie geloven alles, toch? Putin zal hetzelfde doen in Oekraïne. Natuurlijk! Snap je? Want zo dom zijn jullie!!

  Als je een beetje goed zoekt op YouTube, vind je dezelfde beelden van kapotgeschoten appartementgebouwen, scholen, ziekenhuizen, stations, speeltuinen, enz, enz. Dezelfde beelden van burgers die tanks en pantservoertuigen met de hand proberen tegen te houden. Van burgers die gewond of dood op straat liggen na bombardementen of artillerievuur. Alleen betreft het hier burgers uit de Donbass, onder vuur genomen door het Oekraïnse leger. Zijn dat geen oorlogsmisdaden? Zijn dat dan ‘andere’ mensen? Omdat het Russen zijn? Ik moet kotsen van jullie!

  Abramovitch van Chelsea is nu opeens de boeman en moet weg. Maar met Mohammed bin Salman als nieuwe eigenaar van Newcastle United hebben we geen moeite, kennelijk. Ik moet kotsen van jullie hypocrisie!

  Hoe zou het toch komen dat Putin de machthebbers en het leger in Oekraïne fascisten en nazi’s noemt? Weet deze trut eigenlijk wel wat er in mei 2014 voor het vakbondsgebouw in Odessa is gebeurd? Weten jullie dat ook eigenlijk? Zoek het eens op stelletje hypocrieten!
  Ken je stad aan de rivier de Dnjepr? Dat was altijd Dnjepropetrovsk. Maar sinds mei 2016 heet het voortaan Dnipro!
  Waarom? Ja, waarom eigenlijk? Denk daar maar eens over na als je deze week weer gaat inzamelen of doneren voor ‘het goede doel’.
  Stelletje hypocrieten! Ik moet kotsen van jullie!

 2. Beste Kees, ik stelde slechts der vraag om de lezer aan te zetten tot reflectie. Dank voor je bijdrage!

 3. Beste Kees,
  wat is de juiste definitie van ‘een trut’ eigenlijk?
  taalgebruik zegt heel veel over een mens

  ik en gelukkig nog velen met mij
  ook hier op deze site
  denken toch net iets genuanceerder
  als die archaïsche taal die jij uitslaat

  the little grey cells
  je kan ze onderhouden, als je wilt
  zeker als je nageslacht heb geproduceerd
  is dat je plicht buddy
  helemaal als verwende burger

  je zal niets bereiken met je dreigementen
  net als Poetin ben je bij voorbaat gedoemd
  om het onderspit te delven

  wat gij niet wilt dat u geschiedt,
  doe dat ook een ander niet

 4. Beste Nelleke,

  Blaas maar niet te hoog van je ivoren toren, want ook voor jou geldt het volgende:

  stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren

 5. @Nelleke,

  Ooit bedacht dat je in een welvarende wereld leeft, die mogelijk is, omdat 4 miljard mensen bizar arm zijn.
  Ooit gelezen dat Amerika sinds WOII 5 miljoen mensen heeft gedood met hun regime changes om zo hun hegemonie te waarborgen.

  Als je denkt dat nette woorden het kenmerk is van beschaving, ben ik toch bang dat je de verkeerde boeken leest.

  Koop jij je geweten af met donaties?
  daar hebben 4 miljard bizar arme mensen helemaal niets aan!!!

  Kees laat zijn emoties uiten over de dingen die hij fout vindt
  Jij uit je je vooroordelen in nette woorden.
  en dan zeggen dat je je gesteund voelt door veel andere mensen, heeft geen waarden.

  Als ik jullie beide weeg, kom je, ben ik bang, gewicht tekort.

  Tip, lees en informeer je eens breder!!!

 6. Zoals gewoonlijk is Nelleke een beetje blind, en doet graag aan emo politiek, en zonder enig onderbouwing anderen veroordelen.
  “Ik en anderen”, Joooo, dat zegt al wel genoeg.
  Nelleke voorop en die anderen ?
  Wie zijn die dan ?
  En hoe weet je of die anderen hetzelfde denken, kan je gedachten lezen of zo ?
  Misschien ook van die figuren die het volk een schuldgevoel aan wil kletsen ?
  Newsflash!!
  WIJ, het volk, zijn niet fout, nooit geweest trouwens.
  Ze weet helaas niet wat zelfreflectie inhoudt, volk met een iq van een schoenmaat en een geheugen dat niet verder reikt dan een maand.
  De achterlijkheid komt zeker door de ingestelde algoritmes, mijn Xcuus, maar dit soort mag van mij eerst weer naar school, voordat ze met trollen beginnen. En dat wil zich zeker geïnformeerd laten voorkomen ?
  Maar ja,, platform geven aan dit soort achterlijk volk komt de elite mooi uit, want verdeel en heers, en wordt natuurlijk gedoogd onder de reacties. Deze niet.

 7. ha ha
  hartelijk gelachen om de reacties
  ook wat waard
  humor is onontbeerlijk
  groetjes aan alle lollige mensen
  zeker aan die zichzelf niet lollig vinden
  maar het wel zijn
  proficiat en nog veel geluk

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.