Honderden miljoenen mensen geloven dat C. een mythe is

Uit een onderzoek door de universiteit van Cambridge blijkt dat in India de grootste groep bewuste mensen wonen. In West-Europa, met name Denemarken, zijn dat er bedroevend weinig. Daar leven de meeste goedgelovige mensen ter wereld. Het onderzoek richt zich op 12 zogenaamde conspiracy theorieën, die voor miljoenen mensen werkelijkheid zijn geworden.

Infographic: Where People Believe Covid is a Myth | Statista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You will find more infographics at Statista

Onderzoek

Zesentwintig duizend mensen in 24 landen beantwoorden twaalf vragen over precaire onderwerpen. Het onderzoek is om verschillende redenen bijzonder interessant.

In de eerste plaats wat betreft de vragen die ze krijgen voorgelegd. Naast de vraag of het cvirus een mythe is, variëren ze van de betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de aanslagen op de Twin Towers in New York, in hoeverre de maanlandingen fake waren tot de invloed van satanisten op de Amerikaanse regering en de media.

Daarnaast laten de uitkomsten zien dat over het algemeen meer kritische mensen wonen in de rest van de wereld dan in de VS of Europa. In de westerse wereld is het geloof in hun regeringen nog steeds groot.

Kwesties

Op de vraag of de Amerikaanse regering hielp bij de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001 gelooft 58 procent van de Amerikanen dat de regering te goeder trouw is. Een kleine 17 procent verdenkt de overheid van betrokkenheid. Vijfenzeventig procent van de Denen gelooft in de overheid. Turkije scoort hier het hoogst met 41 procent die denken dat de overheid juist medeplichtig is.

Ook de v-vraag komt aan de orde. De vraag luidt: Wordt de waarheid over de schadelijke effecten van de vaccins opzettelijk voor het publiek worden verzwegen?
Zevenendertig procent van de Hongaren beantwoordt deze vraag met ‘ja’, evenals vierenvijftig procent van de Kenianen.

Zevenenzestig procent van de Denen vertrouwt de overheid, net als drieënzestig procent van de Zweden. Ook de Britten scoren hoog op ‘ja’ en wel zestig procent. De meeste Europeanen hebben blijkbaar een onwrikbaar vertrouwen in de intenties van de overheid als het om gezondheid gaat.

Maanlanding

Nog een leuke vraag van de Britten aan de ondervraagden is of er volgens hen een groep in het geheim de wereld regeert. De meest Afrikanen uit Kenia (72%), Nigeria (69%) en Zuid-Afrika (61%) zijn ervan overtuigd dat een elite onze planeet bestiert. In Denemarken en Groot-Brittannië geloven dit slechts 10 en 18 procent.

Een vraag die zeer binnenkort na de Oekraïne-perikelen weer zal meetellen is of de opwarming van de aarde een hoax is, bedacht om de mensheid te misleiden. Opvallend is dat India hierop het hoogst scoort. Daar is 32% overtuigd van de hoax. Met name in de westerse wereld gelooft echter slechts een kleine 10 procent in misleiding.

De maanlanding is ook een heikel punt: zijn ze in 1969 nu wel of niet op de maan geland? Zesendertig procent van de Thai en eenendertig procent van de Russen geloven niet in de maanlandingen van destijds. In het Westen zijn de Engelsen (69%) en de Fransen (67%) het meest goedgelovig, zij denken dat de landingen echt waren.

Mythe

Tot slot de vraag of het Coronavirus een gecreëerde mythe door een macht en dat het virus niet echt bestaat. In India zegt dertig procent dat dit inderdaad een mythe is, gevolgd door 23% van de Zuid-Afrikanen. Met name de Denen en de Britten geloven echter heilig in het feit dat het allemaal echt is, laat staan dat het een mythe zou zijn. Daar is slechts drie procent van de Engelsen en vier procent van de Denen overtuigd van het bestaan van de mythe.

Nederlanders en Belgen deden niet mee aan dit onderzoek.

Hier vind je het resultaat van het volledige onderzoek.

Rob Vellekoop, 13 maart 2022

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.