Politie kaapt Urkse kotter en gijzelt opvarenden

Wat een vreedzame ludieke actie had moeten worden ontaardt door toedoen van de overheid in een kapingsactie van een kotter met de ME als kapers.

Ketelbrug

Op 22 juni vaart een Urkse kotter naar de Ketelbrug (IJsselmeer) voor een ludieke actie. Het plan was een kwartiertje de brug te stremmen voor vaarverkeer. Hiermee willen ze de boeren steunen en zelf als vissers aandacht vragen voor de brandstofcrisis die de vissers treft zonder dat de overheid hen compenseert. (terwijl dit wel in andere EU landen gebeurt).

Wanneer ze komen aanvaren bij de brug zien ze vier politiebusjes en ME-ers in de schaduw van de brug.

De brugwachter meldt dat hij de brug niet mag openen, omdat hij dat van hogerhand te horen heeft gekregen. Hierdoor kan de protestactie niet meer doorgaan. De 12 opvarenden besluiten voor anker te gaan.

Dan stomen drie politieschepen op. Een ervan komt langszij en vier man ME enteren de kotter, duwend en trekkend met wapenstok in volle gevechtsuitrusting. Hier treffen ze twaalf verbouwereerde actievoerders die volstrekt vreedzaam zijn. Later zal een van de opvarenden, visser Jan de Boer, voorzitter van de vissersactieorganisatie Eendracht maakt Kracht (EMK) in een interview aangeven wat hij zag. Hij vond dat de ME-ers ‘behoorlijk strak stonden’ en ‘het elastiekje stond voortdurend op knappen’.

Onderstaande beelden van de ME-ers bevestigen dit ook.

Streep

Een ME-er eist dat de kotter in een rechte streep terug vaart naar Urk.

Enkele minuten later komen nog acht ME-ers aan boord, eveneens in volle gevechtsuitrusting. Een draagt er zelfs een wapenschild en een andere een gezichtsbedekkende doek.

Ze dwingen de bemanning naar Lelystad te varen en krijgen escorte van twee politieschepen die langszij varen. Door klaarblijkelijke ondeskundigheid van de politiekapers, botst de kotter regelmatig tegen een van de politievaartuigen en loopt daardoor schade op.

De politie wordt na tien minuten handtastelijk, zonder zichtbare aanleiding (zie beelden). Waarschijnlijk is dit een gevolg van verveling of als we de waarneming van Jan de Boer serieus mogen nemen, is er een andere oorzaak.

Politiestaat

Bij aankomst in Lelystad worden alle opvarenden afgevoerd naar het gevangeniscomplex in Houten. Hier blijven de volwassenen bijna een etmaal opgesloten met als aanklacht openbare geweldpleging en het rammen van een politieboot.

Naast de in beeld gebrachte ME-ers blijken minstens 100 man met waterpolitie gereed te hebben gestaan om de actie van de vissers in de kiem te smoren. Tijdens de kapingsactie cirkelt een helikopter boven de kotter.

EMK-voorzitter Jan de Boer legt uit dat de vissers net als het boerenbedrijf op ‘het hakblok van de overheid’ liggen. Ook de visserij moet volgens de overheidsplannen voldoen aan de stikstofwetgeving.
Voor meer info kijk op de site van de vissers.

In een interview zegt hij later:

“NL is veranderd in een politiestaat. Wat ons is overkomen, kan iedere burger overkomen. Als we onze regering niet snel naar huis sturen en met pek en veren Den Haag uit jagen ontstaat een burgeropstand.” (Na 10 seconden komen de beelden van onderstaande video, even geduld dus)

 

Rob Vellekoop, 25 juni 2022

4 Comments

 1. Het waren de laatste Vrijen, de boeren en de vissers.
  Rutte’s gestapo is ook daar een eind aan het maken.
  Maar het zal ‘ze’ uiteindelijk niet lukken het volk te knechten, want vergeet niet; Wij zijn met velen en hullie niet.
  En daar ligt de achillespees, bij hun angst hun macht te verliezen en dus brengt men angst onder het volk.
  Ik heb bovenstaand artikel naar vrienden in Urk gestuurd, om hen te laten weten dat zij niet alleen staan.
  Breek het verdeel en heers principe, samen staan wij sterker dan een handvol psychopaten die trachten te leven zonder enige notie van empathie, compassie en Liefde.
  Stay Human, en Rob, dank voor al het goede werk wat je verricht.

  Jos, Frankrijk.

 2. mooie moed spreek je in Jos! DANK IS GROOT!
  Ik hoop dat de BOEREN en de VISSERS ongeschonden zullen blijven, er zal veel opstand nu komen en de grote verdrukking is een feit, WIJ MOETEN MET ELKAAR DIE GROTE VUIST GROTER MAKEN!! KOM OP NEDERLANDERS VOOR ONZE GRONDRECHTEN!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.