‘Betaal je energierekening niet meer’

Aan de vooravond van een hete herfst met veel kou zijn in NL al diverse demonstraties aangekondigd tegen het enorme verlies aan koopkracht dat zich als een virus verspreidt door het land. Daarom kijken we naar het Verenigd Koninkrijk waar een groep mensen bedacht dat er een effectiever middel dan demonstreren bestaat. Ook in België is een groep gestart.

Dontpay.uk

Don’t pay.uk is een beweging van mensen die zich verzetten tegen de stijging van de energierekening.

De deelnemers aan Don’t Pay verklaren:

 • de verlaging van de energierekening tot een aanvaardbaar niveau.
 • als we genegeerd worden betalen we vanaf 1 oktober onze rekeningen niet meer.
 • we starten onze actie als er 1 miljoen deelnemers zijn.

Zij zeggen dat de gebruiker de energiecrisis betaalt aangezien de energiemaatschappijen hyperwinsten maken, terwijl de bevolking in de kou zit. Met andere woorden de olie- en gasmultinationals handhaven of verhogen zelfs hun winstmarges terwijl de bevolking diegenen zijn die dit moeten ophoesten.

Of zoals Dontpay het formuleert:”Deze crisis is een winst-prijsspiraal veroorzaakt door gas- en olieproducenten. Zij willen dat er geen subsidies meer gaan naar woekerwinsten. Gas- en oliemaatschappijen moeten de crisis volledig betalen uit hun recordwinsten.

Concrete eisen

De beweging stelt drie eisen:

 1. Verlaag de prijzen terug naar het niveau van april 2021.
  Het prijsniveau van 2021 was al onbetaalbaar voor miljoenen, ze eisen een prijsdaling naar een duurzame basis.
 2. Stop de gedwongen vooruitbetaal-meters
  De beweging stelt dat door de vooruitbetaal-meters de armsten in de samenleving het meeste voor hun energie moeten betalen en dat ze automatisch worden afgesneden als ze niet meer kunnen betalen.

 3. Niemand in de kou deze winter
  Een sociaal energie noodtarief is noodzakelijk om te voorkomen dat mensen sterven van de kou deze winter. An emergency social energy tariff is essential to prevent people dying from cold this winter. Het verwarmen van een zwembad zou niet even veel mogen kosten als het opwarmen van een pan met bonen.

  Met andere woorden de doorsnee bevolking zal minder voor energie gaan betalen. Vergelijkbaar met het belastingsysteem wil de beweging dat des te rijker je bent des te meer je voor je enrgie betaalt.

  Daarnaast willen ze dat gemeenschapsvoorzieningen zoals café’s, kerken, scholen en buurtcentra goedkopere energie krijgen.

Oplossing

Ze zeggen ook dat ze een permanente oplossing willen voor deze crisis. De deelnemers willen een ‘eerlijke prijs voor energie’.

De vorige prijssprong was al onbetaalbaar voor velen. We moeten bijvoorbeeld de energiesector zo omvormen dat energie permanent betaalbaar wordt.

Om naar deze oplossing toe te werken start de beweging tegelijkertijd met de Nietbetaal-actie met het oprichten van lokale groepen die samen gaan beslissen wat een eerlijke prijs voor energie is en op welke manier dit doel kan worden bereikt.

Een miljoen

De actie start alleen als zich een miljoen deelnemers hebben aangemeld. Zij worden uitgebreid op de website dontpay.uk geïnformeerd over de risico’s die ze nemen door niet meer vanaf 1 oktober hun  rekening te betalen

Ze lichten toe dat op deze manier de zwakheid van het individu kan worden omgezet in de kracht van het collectief.

Ze verklaren dat ze stoppen met betalen totdat de regering en de energiemaatschappijen de prijsstijgingen hebben teruggedraaid inclusief alle verplichte vooruitbetaalmeters.

Dag 1.

Op 30 augustus startte deze beweging met demo’s van London tot Lancaster, Somerset tot Sheffield. Dit deden ze met protestmarsen, banner drops, enzovoort. Binnen korte tijd tekenden 125.000 mensen om deel te nemen.

Ondertussen hebben zich al meer dan 145.000 mensen aangemeld om deze unieke actie te starten, die voorlopig uniek genoemd mag worden.

Website: Don’t pay. uk

België

Ondertussen heeft zich ook in België een groep personen gemeld die mensen oproept zich te weren tegen de hoge energierekeningen.
Wij betalen niet .be

Rob Vellekoop, 4 september 2022

3 Comments

 1. Privatiseren van de primaire levensbehoeften betekent in feite geen belasting meer betalen?

 2. De BildeRberg-groep Sloper,
  De Sloper,

  mag ik eerst even de mensen er op wijzen dat je uit moet kijken naar wat je alle op het A sociale media kanaaltjes gaat plaatsen,reden…ook de POLITIE kijkt mee…je bent nooit meer alleen…
  Men heeft HIER een hele grote mond als het gaat over mensen rechten in China en Rusland…maar onder tussen hebben di organisatie;s ik weet niet wat aan spionage software in bezit om alles wat gedaan wordt op het net in te zien.

  Lastige mensen die overheid lui belagen en in diskrediet brengen zijn een gevaarlijk projectiel voor die lui….en het komt ook voor dat personen ILLEGAAL aan de analoge en digitale tap zitten.

  Maar laat U vooral NIET mond dood maken.
  Al deze ellende waar het bedrijfsleven en de burger in verzeilt is geraakt hebben we te danken aan M.Rutte met zijn Brussel vrienden…die moesten zouden sanctie pakketten uit delen naar Rusland.
  Leest U wel eens Russische sites…dan weet U hoe men daar spreekt en denkt over deze sancties pakketten en hoe dat het u de komende winter zal vergaan…hun reactie….de EU graaft hun eigen ondergang ten kosten van de burger bevolking.
  Brussel is hier de HOOFD schuldige hier aan,heb hier al eens wat geschreven over het slopen van de Nederlandse economie…en zie daar….bedrijven vallen om of sluiten de deuren…sinterklaas en de kerst staat voor de deur(is al een dure maand)…en daarna de misschien die koude winter.
  mensen staan in de rij bij de …voedsel/sinterklaas/kerst/kleding/kringloop..banken.
  Dit kabinet heet 2 weken geleden nog 80 miljard aan Oekraïne uitbetaald voor wapens cq munitie….herstel van gebouwen en bruggen die zij zelf hebben kapot geschoten….en als laatste voor de lokale ondernemers een steuntje in de de rug te geven….HIER krijgen de ondernemers een mes tussen de ribben van dit kabinet!!!

  Maar dit gaat ook nog gewoon door…..Rusland mag die invasie oorlog NIET winnen want dan lijd de EU een grote nederlaag en gezichtsverlies DAT moet en zal kosten wat kost voor komen worden.
  Dus dit is nog eens een gebed zonder einde voor het Nederlandse bedrijfsleven en de burgers.

  Om te beginnen stort geen geld meer naar giro 555 Oekraïne…..geef het dan aan de buren die hebben het harder nodig….ik zeg nogmaals –eigen volk eerst!!

  Voor de Shell heb ik dit…18 miljard winst en dan nog steeds de benzine prijs kunstmatig hoog houden is pure uitbuiting en oplichting….Saoedi-Arabië verkoopt olie voor de helft van de prijs wat de VS per vat verkoopt…voorbeeld…vat olie VS 460 dollar en de Saoedi-Arabië wordt het aangeboden voor 230 per vat olie aan de EU en aan de Aziatische landen…..dit heeft een aantal maanden geleden op een officieel site van België gestaan.

  Het zou dus sieren als de Shell de benzine prijs onder de 2 euro zou gaan brengen waardoor je deze economie weer opgang kan brengen en faillissementen kan voor komen…..alles is gekoppeld aan de olie.

  Ik dank U en laat U zich vooral niet gek maken…overigens ik ben maar een sofi/nummer di tig jaren lang gebruikt en misbruikt is door het graai kapitalisme!

 3. Understanding the energy crises money grab:

  Energy prices are largely determined by futures trades in the TTF hub, the EU de facto gas benchmark, owned by the Dutch Government, the same government destroying its farms for a fraudulent nitrogen pollution claim.

  By 2020 the Dutch TTF (Title Transfer Facility) was the dominant trading center for EU gas, the so-called EU gas benchmark. Notably, TTF is a virtual platform of trades in futures gas contracts between in trades between banks and other financial investors, “Over-The-Counter.”

  That means it is de facto unregulated, outside any regulated exchange.
  This is critical to understand the game being run in the EU today.

  It is all part of the EU plan to deindustrialize one of the most energy-efficient industrial concentrations on the planet.
  This is the UN Green Agenda 2030 otherwise known as Klaus Schwab’s Great Reset.

  http://www.williamengdahl.com/englishNEO31August2022.php

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.