Hoe kan gas- en elektriciteitsprijs stijgen zonder dat er boycot op gas is?

Het klinkt tegenstrijdig maar er is nog steeds geen boycot op gas uit Rusland, desondanks gaan de gas-, elektriciteits- en benzineprijzen door het dak. We zochten naar een verklaring die verder gaat dan Rusland daarvoor uitsluitend de schuld geven.

Sancties

Laten we eerst even kijken hoe het in elkaar zit. De EU heeft een sanctiepakket voor Rusland samengesteld. Met als gevolg dat sinds 8 april van dit jaar er een boycot geldt voor de invoer van steenkool uit Rusland en sinds 3 juni een invoerban op ruwe olie en geraffineerde aardolieproducten. Het eerste pakket aan sancties is van 23 februari en sindsdien zijn er steeds nieuwe bijgekomen.

Let op er is dus geen Europese boycot op gas!

Ondanks de sanctie op de olie-invoer is er geen schaarste. Wel hebben de olieproducerende landen afgesproken per 1 oktober 100.000 vaten per dag minder op te pompen. Dat is echter niet meer dan een symbolische daad, want er worden 100.000 miljoen vaten per dag geproduceerd. Desondanks betaalt het grootste deel van Europa ineens een veel hogere benzineprijs met als logisch gevolg dat de oliemaatschappijen extreme winsten kunnen maken.

Zo boekte Shell in de afgelopen drie maanden een winst van 17,6 miljard euro. De ‘Big Five’ in de oliesector behaalde in het eerste halfjaar samen ruim 55 miljard dollar winst.

Aangezien er geen productieproblemen zijn blijft als belangrijkste reden voor de enorme prijsstijging over, dat de oliehandel uit angst voor schaarste is gaan speculeren op de prijsontwikkeling.

Gas

De gevolgen van de sancties tegen Rusland hebben echter wel voelbare gevolgen voor de gasprijs. Met gas lijkt een spelletje te worden gespeeld tussen Rusland en de EU. Naar verluid zijn er leveringsproblemen geweest van Russisch gas aan Europese landen door onderhoud aan het gasnet.

Een Russische woordvoerder heeft gezegd begin deze week dat de Oostzeegaspijpleiding (Nord Stream 1) niet meer opgestart wordt omdat de Russen door de sancties niet meer in staat zijn het noodzakelijke onderhoud te verrichten.

Dat zet de gasprijzen nog meer onder druk dan ze al lagen.

Daarbovenop dwingt Minister Jetten gemeenten om hun gascontracten van Russisch gas op te zeggen en op de gasmarkt op dit moment een ander contract af te sluiten! (waardoor ze eveneens Russisch gas krijgen, maar nu voor een veel hogere prijs)

Maar er zijn meer redenen voor de al maar stijgende gasprijs, daarvoor maken we een uitstapje naar de prijs voor elektriciteit.

Elektriciteitsprijs

De prijs van elektriciteit en gas is de prijs van een Siamese tweeling. Ze hangen namelijk sterk van elkaar af.

Dat komt doordat de prijs van stroom wordt bepaald door de prijs van de duurste opwekbron van elektriciteit. En die duurste bron is op dit moment gas.

Andere bronnen zijn kolen- en waterkrachtcentrales, windturbines, zonnevelden, biomassacentrales en kernenergie.

Kijk maar eens naar Nederland. Zestig procent van onze stroom komt uit aardgascentrales. Deze centrales verwarmen water tot stoom en hiermee worden de turbines aangedreven. Deze zetten dat op hun beurt via een dynamo om in stroom. Aardgas is in NL de grootste bron voor het opwekken van elektriciteit.

Daar hebben we dus de koppeling. Duur gas levert dure stroom op.

Andere factoren die op dit moment van invloed zijn op de stroomprijs. Door de droogte zijn waterkrachtcentrales sterk beperkt in hun productie en kunnen kolencentrales moeilijker door de lage waterstand worden bevoorraad. En Frankrijk heeft veel kerncentrales in onderhoud waardoor minder stroom wordt opgewekt.

Nederlands aardgas

Op deze manier hebben we meteen een deel van de oplossing boven water.

Aangezien gas in NL zo’n cruciale rol speelt, zou de regering kunnen besluiten meer gas op te gaan pompen waardoor de prijs van zowel elektriciteit als gas kan dalen!

Dat zou eindelijk een geste zijn van Rutte aan de bevolking die in het voordeel van het volk uitpakt!

Zij hebben echter al laten doorschemeren dat dit voor hen geen optie is.

Conclusie

De EU snijdt zichzelf in de vingers door Rusland sancties op te leggen waarvan de financiële gevolgen terechtkomen bij een paar honderd miljoen inwoners van de Unie. Met veel poeha besluiten de EU ministers Rusland pijn te doen, maar de ellende komt bij de bevolking terecht.

Daarnaast kan Rutte de gaskraan verder opendraaien en de gasprijs laten dalen, waarvan iedere Nederlander gelukkiger wordt.

De regeringen veroorzaken een enorme energiecrisis. Je kunt bijna niet geloven dat dit uit domheid gebeurt of gebrek aan inzicht. Dat ligt er allemaal te dik op.

Hier is opzet in het spel. De bevolking verpauperen kan razendsnel door ze failliet te laten gaan aan hun energierekeningen. En dat is precies het scenario van Agenda 2030 om iedereen (met uitzonderingen natuurlijk) uiteindelijk arm en behoeftig om een basisinkomen te laten bedelen.

 

Rob Vellekoop, 6 september 2022

1 Comment

 1. DE BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Dit staat in het hand vest van de BildeRberg- Groep lui van ongeveer
  12 jaar geleden.
  Doel…creëer zoveel mogelijk chaos en iedereen aan de bedelstaf.

  Kijk het is ook te gemakkelijk geworden om 1 huis te kopen…het is te gemakkelijk om miljardair te worden…en in dat geval is er dan geen verschil meer tussen het voetjes volk en de elite.
  De elite die bepalen of je bij hun club aan mag sluiten en mee mag doen.
  Als je geen rooie rot cent te mak hebt ben je al uit gesloten.

  Ik heb hier wel eens meer een stuk weg geschreven over Rusland,hoe die denken en spreken van na de van van de Berlijnse muur..alleen is dat toen hier NIET geplaatst.
  Nogmaals….zolang Dhr Potin het voor het zeggen heeft blijft Rusland DE GEBETEN HOND!
  Kijk Nederland bestaat eigenlijk helemaal niet meer,het heeft geen grenzen meer,daarin tegen heeft Rusland dat nog steeds.
  Als je plat gebombardeerd wordt met FAKE sancties van de EU dan ga je andere bond genoten opzoeken en daar dan meer verder…in dit geval graaft de geheel EU hun eigen graf…..WIE HIER VAN DUS DE DUPE ZIJN ALLE ONDERNEMERS,DE TOTALE BEVOLKING.

  Wat ook heel erg opvallend is in de Nederlandse staats media,dat alles wat er over Oekraïne verteld wordt dat het altijd de schuld is van Rusland,wat er van en door Oekraïense mensen allemaal tegen de Russische bevolking uit gehaald wordt dat wordt bewust door de media verzwegen!….doel….het moraal van Oekraïne hoog houden en geen slechte mededelingen naar buiten brengen.

  Wat hebben Oekraïense soldaten voor oorlogs misdaden begaan na 2014 tegen de Russische bevolking daar?
  Mag U bewust NIETS weten.

  Waar men hier echt bang is…dat het voetjes volk massaal de gele hesje aan gaan trekken….daar is men hier doods bang voor dat dat gaat gebeuren!!!!

  NOG EVEN EN HET BROOD IS AF TE HALEN MET VOEDSEL BONNEN NET ALS IN WO2,DE NIEUWE WELVAART STAAT NEDERLAND!!!

  Ik dank U!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.