Zwitserland wil mensen straffen die te veel gas gebruiken

De Zwitserse regering wil nu al drastische stappen nemen om grip op de Europese energiecrisis te krijgen. De overtreders van de verwarmingsregels riskeren een boete of celstraf van maximaal drie jaar.

Controles

Gebouwen met een gasverwarming mogen de kamers niet meer verwarmen dan tot 19 graden. Heet water mag nog maar tot 60 graden heet worden en straalkachels zijn verboden. Zwembaden en sauna’s moeten ook koud blijven deze winter.

Mensen die de regels overtreden kunnen boetes krijgen van 30 tot 3.000 Zwitserse Franks per dag, afhankelijk van de ernst van het vergrijp en de economische omstandigheden van de overtreder. Ook is een gevangenisstraf mogelijk van maximaal drie jaar.

Bedrijven die opzettelijk hun gas quota’s overschrijden hangen nog strengere straffen boven het hoofd. De overheid stelt mensen echter gerust, een echte jacht op energiezondaren komt er niet.

“We zijn geen politiestaat”, zegt de Zwitserse Minister van Economie Guy Parmelin (62). “De politie gaat niet bij iedereen langs – er kunnen controles komen”.

De Zwitserse kantons hebben tot 22 september om met suggesties te komen voor de federale regering.

Conclusie

Het feit dat de Zwitserse Minister het over een politiestaat heeft zegt eigenlijk al genoeg. Blijkbaar verwacht hij dat mensen dit op deze manier zullen aanvoelen.

Het is opmerkelijk hoeveel overeenkomst deze regels vertonen met het begin van de coronacrisis toen ook met op het oog redelijke maatregelen werd gestart, die echter steeds absurder en dwingender werden.

Het is de impact van de maatregelen op het openbare leven. Het is de ingreep die ervoor zorgt dat mensen hun vrijheid verliezen, bijvoorbeeld om ervoor te kunnen kiezen toch in de winter in een verwarmd zwembad te zwemmen of een aangenamere temperatuur in hun huis willen dan 19 graden.

Stel je voor dat er klimaatpolitie aan de deur komt om de temperatuur van de huiskamer of keuken op te meten!

Ook nu grijpen de maatregelen diep in op het privé leven van de burger. Zwitserland neemt een voorsprong, maar zal ongetwijfeld door andere landen ingehaald gaan worden.

 

Rob Vellekoop, 7 september 2022

10 Comments

 1. De oude wereld valt uiteen, er is niets aan de hand, alle grote rijken gingen ten onder aan hun eigen gecreëerde decadentie voor ‘the happy few’.
  Nietzsche had gelijk met zijn opmerking dat mensen niets leren van hun geschiedenis, naar mijn idee omdat velen het leven nu eenmaal niet accepteren voor wat het is, en dus constant hetgeen wat er is willen veranderen naar iets wat er niet is,tsja.
  De Boedha wist al te vertellen dat wij ons lijden dienen te stoppen.
  Indien de oude wereld uiteenvalt, brengt dit met zich mee dat er een nieuwe wereld in het verschiet ligt.
  Gezien dat eenieder zijn/haar eigen werkelijkheid creëert, dus de wereld waarin men zich begeeft in het NU, zou het dus nu mogelijk kunnen zijn de woorden van Ghandi in de praktijk te gaan brengen, eenieder vanuit zijn/haar eigge.
  Be the world You want to see.
  Wie doet er mee?

  Jos.

 2. Mooie hersenspinsel van een paar wokies. Dit is onmogelijk te controleren noch te handhaven en mogelijk zelfs ongrondwettelijk. Bovendien kan een dergelijke wet middels referendum zo worden weggestemd.

 3. Wat we nu willen is nauwer contact en een beter begrip tussen individuen en gemeenschappen over de hele aarde, en de eliminatie van egoïsme en trots die altijd geneigd zijn om de wereld in oerbarbaarsheid en strijd te storten… Vrede kan alleen als een natuurlijk gevolg komen van universele verlichting.

  Nikolai Tesla.

  En dat begint bij ons Zelf.

  Groet, Jos.

 4. Regelrechte HOAX! «Heizt der Nachbar? Informieren Sie uns» – gefälschtes Petz-Plakat sorgt für Verunsicherung
  Aufgrund der steigenden Preise auf dem Energiemarkt hat der Bund dazu aufgerufen, im Winter sparsam zu heizen. Jetzt geht ein angebliches Plakat der Eidgenossenschaft viral.
  https://www.20min.ch/story/heizt-der-nachbar-informieren-sie-uns-gefaelschtes-petz-plakat-sorgt-fuer-verunsicherung-699395044150

  HOAX werd bevestigd aan mij door een goede informant in Zwitserland!

 5. Merkwaardig want mijn Zwitsers contact beweert het tegendeel en onderbouwt dit met de verwijzing naar de link die ik in mijn artikel geef!!

 6. Besparing ja: maar de straffen vind ik niet terug in het interview. En daar ging het mij om in de posters. Dat is dus (voor alsnog?) niet aan de orde.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.