Steeds meer Britten gaan energierekening niet betalen (dontpay.uk)

Het niet betalen van de Poll Tax door meer dan 10 miljoen mensen zorgde destijds in Groot-Brittannië voor de val van het schrikbewind van Margaret Thatcher.  De Dontpay.uk beweging wil op 1 oktober het liefst een dergelijke actie herhalen maar dan door de energierekening niet te betalen. In Nederland volgen duizenden mensen hoopvol de ontwikkelingen, de rest kent dankzij de perfecte censuur van de zogenaamde ‘sociale media’ deze ontwikkeling helemaal niet. Ze zouden immers op verkeerde ideeën kunnen komen.

Thatcher

Het was de All Britain Anti-Poll Tax Federation die samen met de Anti-Poll Tax Unions (APTU) Thatcher op de knieen kreeg. Na haar overwinning op de Argentijnse generaals (Falkland oorlog) voerde ze eerst de gehate belasting in bij de Schotten. Deze reageerden echter feller en meer verbeten dan verwacht.

Aanvankelijk had de Tory-regering het idee van niet-betalen belachelijk gemaakt, ondersteund door de volgzame pers, rechtse vakverenigingen en zelfs leiders van Labour.

Ook The Guardian deed aan dit circus mee. Dit blad moest echter toegeven dat door het weigeren om te betalen Schotland in een financiële crisis terecht zou komen. Twintig procent van de belastingplichtigen weigerden namelijk.

Het protest sloeg al snel over naar de andere delen van het Verenigd Koninkrijk, in sommige gebieden deden zelfs dertig procent mee aan de actie tegen Thatcher’s belastingregime. Zeventien miljoen mensen weigerden op een gegeven moment hun poll tax te betalen!

Op 31 maart 1990 kwamen meer 250.000 mensen in Londen in protest op de been. Het Labour parlementslid Terry Fields moest voor zijn weigering 60 dagen de cel in. Uiteindelijk leidde dit tot de val van de Iron Lady.

Onderzoek

Don’t Pay Uk wil het liefst een herhaling van de succesvolle opstand van destijds. In de maand augustus bezochten meer dan 1,5 miljoen mensen de website. Op dit moment hebben 189.000 te kennen gegeven niet meer hun energierekening te gaan betalen.

Er schijnen echter ook veel medestanders wel aan de actie mee te doen (nu al) maar zichzelf niet bloot te willen geven door zich bij de website in te schrijven.

De Britse regering onder de nieuwe leiding van Lizz Truss heeft een maximum hoogte van de rekening van 2.500 pond vastgesteld, wat voor miljoenen Britten nog steeds veel te veel geld is.

Uit een onderzoek van A YouGov survey of Universal Credit claimants blijken in augustus 40 procent van de ondervraagden recent maaltijden oversloegen. BMG research voorspelt dat 1,7 miljoen hun rekening niet meer zullen gaan betalen.

Dontpay.uk

Don’t pay.uk is een beweging van mensen die zich verzetten tegen de stijging van de energierekening.

De deelnemers aan Don’t Pay verklaren:

 • de verlaging van de energierekening tot een aanvaardbaar niveau.
 • als we genegeerd worden betalen we vanaf 1 oktober onze rekeningen niet meer.
 • we starten onze actie als er 1 miljoen deelnemers zijn.

Of zoals Dontpay het formuleert:”Deze crisis is een winst-prijsspiraal veroorzaakt door gas- en olieproducenten. Zij willen dat er geen subsidies meer gaan naar woekerwinsten. Gas- en oliemaatschappijen moeten de crisis volledig betalen uit hun recordwinsten.

Concrete eisen

De beweging stelt drie eisen:

 1. Verlaag de prijzen terug naar het niveau van april 2021.
  Het prijsniveau van 2021 was al onbetaalbaar voor miljoenen, ze eisen een prijsdaling naar een duurzame basis.
 2. Stop de gedwongen vooruitbetaal-meters
  De beweging stelt dat door de vooruitbetaal-meters de armsten in de samenleving het meeste voor hun energie moeten betalen en dat ze automatisch worden afgesneden als ze niet meer kunnen betalen.

 3. Niemand in de kou deze winter
  Een sociaal energie noodtarief is noodzakelijk om te voorkomen dat mensen sterven van de kou deze winter. An emergency social energy tariff is essential to prevent people dying from cold this winter. Het verwarmen van een zwembad zou niet even veel mogen kosten als het opwarmen van een pan met bonen.

  Met andere woorden de doorsnee bevolking zal minder voor energie gaan betalen. Vergelijkbaar met het belastingsysteem wil de beweging dat des te rijker je bent des te meer je voor je enrgie betaalt.

  Daarnaast willen ze dat gemeenschapsvoorzieningen zoals café’s, kerken, scholen en buurtcentra goedkopere energie krijgen.

Oplossing

Ze zeggen ook dat ze een permanente oplossing willen voor deze crisis. De deelnemers willen een ‘eerlijke prijs voor energie’.

De vorige prijssprong was al onbetaalbaar voor velen. We moeten bijvoorbeeld de energiesector zo omvormen dat energie permanent betaalbaar wordt.

Om naar deze oplossing toe te werken start de beweging tegelijkertijd met de Nietbetaal-actie met het oprichten van lokale groepen die samen gaan beslissen wat een eerlijke prijs voor energie is en op welke manier dit doel kan worden bereikt.

Website: Don’t pay. uk

Rob Vellekoop, 18 september 2022

3 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De gevolgen van de hoge prijzen van de Nuts bedrijven,en alles wat er mee samen gaat,
  op deze link kan u lezen wat er nog meer op U af gaat komen.
  Hoe het ene naar het andere conflict letterlijk en figuurlijk opzettelijk gecreëerd wordt.
  En voor de duidelijkheid…..NIET ALLES IS FAKE,waarom zeg ik dit met klem….als minder bedeelde in deze maatschappij mag U dit helemaal NIET te weten komen…daarom valt deze site(link)onder de boycot van Brussel.

  Vrijheid van pers is keihard 1 eis!!!!….niet meer en niet minder!!!!!

  https://www.rt.com/news/562868-us-sanction-china-taiwan/

  Ik dank U!

 2. Mensen worden niet bedrogen, mensen bedriegen zichzelf. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft zichzelf bedrogen. Bij de stembus en na eerst zorgvuldig te hebben nagedacht.

  75% Van de Nederlanders heeft dus heel veel pech met zorgvuldig nadenken want de gevolgen grijpen nu wild en genadeloos om zich heen. Niet dat we Mark Rutte nu meteen moeten gaan vergelijken met Adolf Hitler want dat zou niet eerlijk zijn. Tegenover Hitler dan. Van Hitler moest de rechterarm nog omhoog maar van Rutte moeten we een mondkapje voor onze domme kop. Dat is toch veel beter? Hitler vernietigde de economie met wapens. Rutte vernietigd de economie met dwangmaatregelen. Waar ook doden bij vallen. En met hetzelfde succes. Dat is toch veel netter? Mark Rutte en concentratiekampen? Tuurlijk niet! Ja, corona quarantainekampen misschien. Maar om nu weer opnieuw mensen ergens te gaan concentreren in kampen…

  De slimme poep die Mark Rutte tussen zijn oren heeft (hij wéét welke van zijn herinneringen actief zijn en welke niet!) is nèt ietsje slimmer dan de poep die Adolf Hitler tussen de oren had. Adolf Hitler was een klootzak maar hij was geen landverrader en je wist wat je aan hem had. En dat kunnen we van Mark Rutte niet zeggen.

 3. Ik wilde de troonrede van onze koning nog even beluisteren maar ik kwam niet ver. Wàt een bagger en wat een leugens. Niet om aan te horen. En wat zag hij er dit keer moe en ongemakkelijk uit. Wat een slappe vent en wat een vies verhaaltje. Zijn land en zijn volk openlijk verkwanseld aan de onbeschaamde financiële noten op de zang van een in het buitenland gevestigd machtsblok. Van het WEF te Davos. Dat is landverraad volgens het wetboek van strafrecht art 93a. Bij 5 km/uur te hard rijden gaat het wetboek van strafrecht genadeloos open, bij landverraad blijft het dicht. En geen woord van de koning over de pikzwarte wolk die nu al twee en een half jaar boven ons land hangt.

  Maar het boeren protest van vandaag, al diegenen die met de rug naar de koning stonden, die hem hebben uitgejouwd en hun middelvinger naar hem hebben opgestoken: jullie hebben mijn dag gemaakt. Er zijn nog èchte mensen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.