NAVO versus Rusland: hoe krijg je een evenwichtiger beeld?

Een bericht van Fred Teunissen

Wie genoeg heeft van de oorlogspropaganda in de westerse media kan twee dingen doen: die media verder negeren of de berichtgeving vergelijken met informatie uit andere bronnen. Hierbij vijf alternatieve bronnen die kunnen bijdragen aan een evenwichtiger beeld.

Zelf op zoek

Het is verre van eenvoudig om goede informatie te vinden over de oorlog in Oekraïne, die steeds meer de trekken krijgt van een grote oorlog van de NAVO-landen met Rusland en bondgenoten.

Er is heel veel propaganda en heel veel censuur, maar desondanks zijn er nog wel onafhankelijke bronnen te vinden, evenals bronnen die goed onderbouwd de positie van Rusland belichten. Als je deze informatie afzet tegen de berichten in de westerse media, dan zie je wat er daaraan allemaal niet klopt. Door deze confrontatie ontstaat een evenwichtiger beeld.

Er zit niks anders op: je moet zelf op zoek naar de waarheid.
De volgende media kunnen je daarbij helpen:

oorlog in Oekraïne

1. The New Atlas

Dit is het videoblog van Brian Berletic. Hij woont en werkt in Bangkok, Thailand.
Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan ga ik eerst hierheen voor ‘het grotere plaatje’. Berletic is tegen de westerse orrlogspropaganda en behoorlijk neutraal in zijn eigen analyses. Hij geeft enkele keren per week een update en geregeld ook de nodige verdieping.

2. THETI Mapping

Verbazingwekkend gedetailleerde militaire informatie, toegelicht aan de hand van satellietbeelden. Om de paar dagen updates van de ontwikkelingen aan het front.

Dit is de een reactie die treffend beschrijft hoe ongelofelijk goed geïnformeerd dit blog is:

I don’t know how on earth you are putting out a product here that almost makes fools of the retired generals and senior research fellows who are bothering us all day with their dumbed-down third-grade lectures based entirely on speculation and cold-war superstitions, but keep doing it.

You’re breaking ground here and may not even know it: journalism itself was caught with its pants down in an orgy of editorializing and partisan sponsorship that had been going on for years before this war started, and here you are, quietly and modestly showing them all what their job was supposed to be all along: TO REPORT FACTS.”

3. Military Summary

Eveneens gebaseerd op computerkaarten, eveneens verbazend goed geïnformeerd en zelfs met dagelijkse updates.
Presenteert zich als onafhankelijk en zo te zien is dit kanaal dat inderdaad.

4. The Saker

Dit is de website van Andrei Raevsky. Hij verblijft in Florida. Heeft een Nederlandse vader en Russische moeder (bio). Zijn blog is onversneden pro-Russisch en juist daarom zeer waardevol. Als je wilt weten wat de Russische kant in het conflict beweegt en dan niet alleen puur politiek, maar ook dieper, op zielsniveau, dan is er geen betere bron te vinden.

5. Global Research

Is een onafhankelijke, in Canada gevestigde website met nieuwsanalyses en achtergrondartikelen. Je vindt hier niet de dagelijkse actualiteit, maar wel analyses en verdieping.

Heb jij andere waardevolle bronnen gevonden?
Dan nodig ik je uit om ze in een reactie onderaan deze pagina toe te voegen.

Dit bericht verscheen ook op Transitieweb.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.