Frij Fryslân bouwt aan een betere wereld

Een bijdrage van Niels Lunsing*

Hoe vrij wil je echt zijn? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen de laatste jaren. Vooral in de provincie Friesland leeft een enorme motivatie om vrij te blijven. Netwerk-organisatie Frij Fryslan is er het levende bewijs van.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat de Friezen graag onafhankelijk blijven en trots zijn op hun provincie. De strijdvaardigheid en een gezond wantrouwen jegens grote instituten zoals de Europese Unie & Nederlandse politiek is jaloersmakend. Waren er maar meer provincies met een vergelijkbare tendens, dan zag Nederland er al heel anders uit.

De omgekeerde vlaggen heb ik vanuit de auto nog kunnen filmen. Opvallend zijn sowieso de vele vlaggen wanneer je door de noordelijke provincies reist.

Ontstaansgeschiedenis

Toch blijft het niet alleen bij het afgeven van een signaal of vragen stellen, er moet vervolgens ook daadwerkelijk iets gebeuren. Dat gold ook voor PI. Ik sprak haar onlangs in Leeuwarden waar ze met veel overtuiging de visie toelicht van Frij Frieslân.

In de podcast hoor je een gedeelte van de ontstaansgeschiedenis, verschillende werkgroepen en toekomstplannen. In 2021 begon het met een paar mensen die uit bezorgdheid bij elkaar kwamen om na te denken over oplossingen voor een betere wereld.

Als podcaster verwijs ik graag naar social media van nieuwe initiatieven, maar voor Frij Fryslân is dat niet nodig.

Behalve een YouTube-kanaal doen ze bewust niet mee met big tech.
Er is echter wel een prachtige website online: https://frij.frl/

Bron: NieuweTijd podcast

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.