Waar zijn de demonstraties tegen oorlog in Oekraïne?

Sinds 2014 woedt er een oorlog in Oekraïne, aanvankelijk een heftige burgeroorlog in het oosten van het land en daarna een conflict met Rusland. Waar zijn de protesten tegen deze oorlog? We gingen langs bij verschillende vredesgroepen in Europa, waaronder die in Nederland en België.

Jonge mensen tegen oorlog

Het is niet eenvoudig om acties tegen de oorlog in Oekraïne te vinden. Per toeval roept de IYSSE nu mensen hiervoor op.

Op zaterdag 10 december is de International Youth and Students for Social Equality (IYSSE) gastheer van een internationale online meeting tegen de oorlog in Oekraïne. Ze roepen op om een wereldbeweging te bouwen van jonge mensen tegen de oorlog (op socialistische leest).
Ze zeggen dat de oorlog in Oekraïne moet worden gestopt voordat deze uitmondt in een wereldramp. ‘De interactie van NAVO’s militarisme, die roekeloos zijn geopolitieke agenda uitvoert ongeacht de gevolgen, en de toenemende wanhoop van het Russische oligarchische regime dreigt te escaleren in een nucleaire vuurzee’.

NB. De IYSSE is een politieke groepering en geen vredesbeweging!

Italië

Voor een echte betoging voor vrede en tegen de oorlog moeten we naar Italië en opnieuw is het geen initiatief van een vredesbeweging. We moeten terug naar mei 2022 om een groot protest tegen deze oorlog te vinden. Op 20 mei vond in Italië een algemene staking plaats die was georganiseerd door volksbewegingen en alternatieve vakbonden. Het was een staking “tegen de oorlog, tegen de oorlogseconomie en tegen de regering van de oorlog.”

Lees hier meer

Duitsland

Of vinden we dan toch nog een protest van de een of andere vredesgroepering? Vast wel. In Duitsland, het land met een extra alerte bevolking als het gaat over oorlog.

De Paasmarsen voor vrede zijn beroemd en werden ook dit jaar in de Bundesrepublik gehouden.

Daarnaast wordt ieder jaar op 1 september de Antikriegstag gehouden. Ook dit jaar gingen Duitsers daarvoor de straat op.

PAXvoorvrede.nl

Goed, dan kijken we toch nog even rond in Nederland, met die ene demonstratie voor vrede van begin november die niet door mocht gaan omdat David Icke door Rutte als levensgevaarlijk iemand de toegang meteen maar tot 25 landen inclusief NL de toegang werd ontzegd. Dus we deden toch nog een poging tot oorlogsprotest, maar zetten dit niet door. Ook deze demo werd echter niet door een vredesgroepering georganiseerd, trouwens.

PAX is een bekende naam op vredesgebied, het zit zelfs in de naam van de club. Zij noemen zichzelf ‘de grootste vredesorganisatie van Nederland’, maar zeggen tegelijkertijd niet pacifistisch te zijn. Een pacifist streeft vrede na, en is tegen oorlog en geweld. Op het oog een vreemde tegenstrijdigheid, zou ik zeggen, zeker last gehad van de Hollandse poldergriep.

Ze melden op hun site te werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Dit doen ze in conflictgebieden wereldwijd.

Klinkt schitterend, maar wat doen ze aan het conflict in Oekraïne? Op hun website is te lezen dat ze sinds 2014 actief zijn in Oekraïne, ‘naar aanleiding van de bezetting en annexatie van de Krim en de bezetting van een deel van Donbas’. Ze werken met mensen in Oekraïne aan lokaal bestuur, aan interreligieuze dialoog en aan het versterken van het maatschappelijk middenveld.

Maar protesteren ze dan nergens tegen de oorlog op zich? Nee, ze hebben ‘begrip voor het steunen van de zelfverdediging van Oekraïne, door het leveren van wapens door andere landen’. Met andere woorden ze zijn niet per definitie tegen geweld.

Daarmee hebben we meteen het lek boven water, waarom ze geen initiatieven nemen voor vrede en de beëindiging van de oorlog.

Vredesmagazine.nl

In Vredesmagazine werken een aantal Nederlandse vredesgroepen samen. Dat zijn Haags Vredesplatform (HVP), Humanistisch Vredesberaad (HVB), Vredesbeweging Pais, Samenwerkingsverband Stop de Wapenwedloop, Antimilitaristies Onderzoekskollektief VD AMOK en Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) afdeling Nederland.

Ze brengen een fraai kwartaalblad uit met interessante info over anti-oorlogsinitiatieven.

Maar helaas, Nederlandse anti-oorlogsacties kon ik niet ontdekken!

vredesssite.nl

Dan maar te buur op de Vredessite.nl.

We lazen dat op 10 september in Utrecht de bijeenkomst ‘Not Our War!’ werd gehouden. Daarin kwam de pacifistische visie op de oorlog in Oekraïne ter sprake, met sprekers van pacifistische organisaties uit o.a. Oekraïne, Rusland en Belarus.

Minstens zo interessant is de mededeling dat 13 Amsterdamse organisaties, verenigd in het collectief Stop de Oorlog Amsterdam, al sinds maart elke maandag van 18 – 19 uur een protestbijeenkomst op het Museumplein houden. Ze schrijven dat de Russische vredesbeweging dit erg waardeert. Ze verzamelen zich voor de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13-15.

Ze houden de 41e vredesactie op Museumplein op maandag 12 december

Kijk ook op de website: stopdeoorlogamsterdam.nl

Vredesactie.be

We wippen nog even de grens over en komen terecht bij Vredesactie. Dit is, zoals ze melden, ‘een pluralistische vredesbeweging die radicaal pleit voor een maatschappij waarin conflicten worden opgelost zonder geweld of het dreigen ermee’. Ze zijn voor geweldloze actie en een pacifistisch vredesbeleid. We konden geen acties voor vrede in Oekraïne terugvinden.

Vredesactie is aangesloten bij de pacifistische beweging ‘War Resisters International’ (WRI). Zij vormen een wereldwijd netwerk van organisaties, groepen en personen die allen de WRI-beginselverklaring onderschrijven:

“Oorlog is een misdaad tegen de mensheid. Daarom ben ik vast besloten geen enkele vorm van oorlog te steunen en te ijveren voor de opheffing van alle oorzaken van oorlog.”

Info Warresisters International

Warresisters International

Wat opvalt aan Warresisters is hun actie om deserteurs te steunen uit zowel Rusland als uit Oekraïne.

Volgens WRI gaat het om ongeveer 100.000 Russen en hetzelfde aantal aan Oekraïners die niet aan de oorlog als soldaat willen meedoen. In Wit-Rusland zouden dat er 22.000 zijn. Zij riskeren jaren gevangenisstraf.

Oekraïne heeft het recht op gewetensbezwaren opgeschort en de grens gesloten voor mannen tussen 18 en 60 jaar. Meer dan 100.000 mannen zijn al gevlucht voor de dienstplicht.

In alle drie de landen is er militaire dienstplicht van 18 tot 27 jaar. In oorlogstijd echter wordt de leeftijdsgrens verhoogd. Zo verhoogde bijvoorbeeld Rusland de leeftijd naar 65 jaar voor contractsoldaten.

Lees er hier meer over.

 

Rob Vellekoop, 10 december 2022

 

 

3 Comments

 1. Sinds 2014 voort de regering in Kiev een misdadige oorlog tegen een deel van het eigen volk. Dat deel dat in een open en eerlijk referendum hun onvrede had geuit tegen de ondemocratische coup. De interesse voor dat lijden was voor ons snel voorbij. Nu treft het ons in de beurs en staan we te janken. Nu vlucht de west Oekrainse bevolking en moeten we medelijden met ze hebben terwijl zij acht lange jaren niets ondernomen hebben om hun broeders en zusters in het oosten te helpen. Veel te lang heeft Rusland gewacht om deze mensen in de Donbass te beschermen en ook na een half jaar oorlog is Donetsk nog steeds niet vrij van aanvallen. Hier wordt van alle zijden een duister toneelstuk opgevoerd ten koste van miljoenen onschuldige mensen. Het is daarom de hoogste tijd dat wij onze grijze brei eens laten werken en dat misdadige tuig een halt toeroepen.

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Er spelen veel andere dingen op wereld toneel….
  Daar Trump mee begonnen…

  make America great again!!!

  Daar voor wordt de EU voor gebruikt.
  De EU moet WEER afhankelijk worden van Amerika!
  De grootste bedreiging is het opzetten van de BRICS landen die groep landen wordt steeds groter waar de Amerikaan niets tegen kan doen…..plus dat er een ander betaal systeem op poten gezet word door die landen zodat alle BRICS land NIET meer afhankelijk zijn van de DOLLAR,en zodat de Amerikanen landen die niet in het gareel lopen gechanteerd kunnen worden met de Dollar te goeden…..bv. Iran…Rusland.

  De EU is niets en heeft ook niets te bieden,het enigste wat wij hier in wonen is in een provincie Nederland.

  ASML mag van de Amerikaan geen machines naar en voor China maken,doet men dat wel krijgen ze sancties op gelegd…chantage van de bovenste plank.

  Ik dank U!

 3. Dit weekend wordt een grote anti oorlog demonstratie gehouden. deze Rage Against the War Machine demonstratie en het artikel van Seymour Hersch over het opblazen van Nordstream pijpleiding moet een momentum kunnen genereren om de vredesbeweging in NL en Europa nieuw leven in te blazen. Als een EU land zo behandeld kan worden door een NAVO bondgenoot (verenigde staten) wat is de functie nog langer van dit bondgenootschap? Laten we in NL meeliften op het momentum; het artikel van Hersch ; De demonstratie in VS, het onderzoek naar de Nordstream dat misschien uitgevoerd zal worden door de VN Veiligheidsraad; de roep om een ‘congressional hearing’ en het feit de sabotage van de Nordstream gezien wordt als een mogelijkheid om Biden af te zetten. Alles gebaseerd op het artikel van Hersch. Hoe kunnen we deze situatie in NL benutten door een discussie te starten over het stoppen van de bewapening van Oekraine? Hoe krijgen we de partijen rond de onderhandelingstafel en hoe voorkomen we een directe confrontatie tussen NAVO en Rusland waarbij een nucleaire uitwisseling niet uitgesloten kan worden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.