Vanaf 23 januari eten we ongemerkt nog meer insecten

6210272 © Petrp | Dreamstime.com

Het lezen van de etiketten op de verpakking van bewerkte voedingsmiddelen wordt steeds belangrijker. Vanaf maandag 23 januari zitten er insecten in ons voedsel die er speciaal zijn ingestopt om de planeet te redden. De EU is recent voor ons allemaal akkoord gegaan. Deze speciaal voor de massa gekweekte insecten blijken echter niet ongevaarlijk te zijn.

Vleesvervanger

Het verhaal luidt dat voor een groeiende wereldbevolking er straks onvoldoende vlees is. Dus het eten van vleesvervangers doe je als je je verantwoordelijk voelt voor je medemens.

Want, zo vertelt het Voedingscentrum op hun website, met minder vlees eten belast je het milieu minder en vervangen van vlees is natuurlijk nog veel beter.

Bedrijven spelen hier gretig op in.

National Library of Medicine

Insecten blijken echter de stof chitine te bevatten. Dit stofje schijnt niet bepaald gezond te zijn voor de mens.

Zo gaat dit onderzoek er bijvoorbeeld van uit dat chitine kan bijdragen aan de ontwikkeling van allergische ontstekingen. Chitine komt voor in organismen zoals schimmels, schaaldieren en insecten. Het komt echter niet voor in zoogdieren. (Bron)

Chitine is een witte substantie die in het buitenste deel van het skelet voorkomt van insecten, krabben en kreeften. Het wordt als bijproduct gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator voor voedsel en geneesmiddelen. Daar komt nu een functie bij, doordat bijvoorbeeld krekels als aperitief worden verkocht, en ‘een gezond tussendoortje’. en wat dacht je van ‘ovengeroosterde krekels’.

Chirurg Jeff Hoeyberghs legt een link tussen darmkanker en insectenmeel.

Blijkbaar is meer onderzoek nodig van de stof chitine voordat het wereldwijd op de bevolking kan worden losgelaten. Zeker zolang artsen er hun twijfels over schijnen te hebben.

Vanaf 23 januari

Lees de etiketten op voeding als je de volgende grondstoffen liever niet hebt. De fabrikanten zijn verplicht om de latijnse naam van het insect op de verpakking te zetten.

* acheta domesticus of huiskrekel
* gryllodes sigillatus of gedroogde bandkrekel

Deze gefokte insecten mogen vanaf maandag 23 januari in ons voedsel worden verwerkt. Dat kan in volkorenbrood, crackers, allerlei deegwaren,  sauzen,  bewerkte aardappelproducten, gerechten op basis van peulvruchten en groenten, pizza’s, producten afgeleid van pasta, weipoeder, vleesvervangers, soepen en soepconcentraten of -poeders, snacks op basis van maïsmeel, chocoladeproducten, snacks met uitzondering van chips.
Verordening (EU) 2017/247

Sinds 2021 zijn al goedgekeurd:

* locusta migratoria of treksprinkhaan
* tenebrio molitor of (gedroogde) meelworm
* alphitobius diaperinus of hele en gemalen larven van de buffalokever

2100 soorten

Er wordt uitstekend voor ons gezorgd, zo luidt de narratief, want wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de voedselvoorziening van mensen te veilig te stellen. Het eten van goedgekeurde insecten moet een bijdrage gaan leveren. En om nog een paar promotieteksten aan te halen, insecten bevatten hoogwaardig eiwit, een groot aandeel in onverzadigde vetzuren, vitamines, mineralen zoals koper, ijzer, magnesium, mangaan en zink.

In 2021 heeft de Europese Unie al de gele meelworm en de trekkende sprinkhaan toegelaten.

Meer dan 2.100 insectensoorten komen voor menselijke consumptie in aanmerking.

Rob Vellekoop, 22 januari 2023

19 Comments

 1. Mijn vrouw en ik houden van lekker en goed eten en fabrieksmatig bereid “voedsel” (vulstof) maakt daar geen deel van uit. Een paar typisch Nederlandse dingen die we hier in Hongarije missen maken we zelf zoals grove verse worst en zo af en toe -het is wel veel werk- ook kroketten. Vandaag heb ik zelf babi pangang met bami gemaakt en die was uit de kunst. Het zal dus nog wel even duren voordat we overstappen op door de EU goedgekeurde kaantjes van uitgebakken pieren.

 2. met andere woorden : er is geen ontkomen aan.
  Of je moet stoppen met eten, dan ga je sowieso dood!

 3. Allemaal de ingrediënten goed bekijken , en een initiatief om de producten die deze troep in hun producten verwerkt in een database te zetten zou erg welkom zijn.

 4. Zijn er al E-nummers bekend gemaakt voor deze griezelige stoffen , die wij niet willen eten ??

 5. Je kunt ook overstappen op onbewerkt voedsel, uit de moestuin bijvoorbeeld.

 6. E nummers bekend gemaakt? men zal ingewikkelde termen bedoelen.
  De E nummers worden niet meer vermeld woorden heel klein staan op de verpakking met een koepel kan men deze lezen en natuurlijk een dictionary meenemen om op te zoeken wel eventueel E nummers dat is en wat het doet.
  Gewoon puur Lokale Natuurlijke producten eten.

 7. Wat ik begrijp vind de EU het niet noodzakelijk om de grondstoffen uit insecten (meel) te vermelden in voeding. Helaas zijn er veel mensen die een ernstige allergie voor schaaldieren hebben en ook insecten (exo skelet ) geeft de zelfde ernstige reactie of shock. Dit is echt verbijsterend, bij alle allergie opwekkende voeding is het zelfs verplicht hiervan op de verpakking melding te maken en waarom nu niet?. Als dit echt zo is zullen er doden vallen.

 8. Tegenaanval inzetten, insecten vrije producten maken en aanbieden, supermarkten en hun troep mijden, koop rechtstreeks van de boer.

 9. Los van de gebruikelijke vormen van emotionele onvolwassenheid wanneer het woord insect valt, is het wel zo dat bv. krekels en moriowormen goed te verwerken zijn en zeer nuttige proteïnen opleveren. Het punt is alleen dat je beter precies het tegenovergestelde kunt doen van wat door de satanisch-globalistische kliek wordt gepropageerd. Hetzelfde kan je ook beter doen met alle officiële informatie uit kranten of reguliere media: de realiteit is namelijk vaak precies het tegenovergestelde van wat er wordt gepredikt.

 10. In plaats van E120 staat er tegenwoordig ook vaak karmijn op de etiketten. Is ook gemalen luis.

 11. Wauw, geen idee dat ik zo snel in wappie centraal terecht kon komen. Er valt wel makkelijk in te spelen op jullie angsten vind ik. Citeer een chirurg die het heeft over kankerverwekkende stoffen ergens in (want de rest van de onderzoeken die iets anders zeggen zijn allemaal afgekocht natuurlijk, die zeggen niet iets waar jullie bang van zijn) en we kunnen er achteraan rennen. Je kan pretenderen dat je iets met feiten onderbouwt maar je kan ook gewoon meteen eerlijk toegegeven dat alles onderbuik gevoel is. Zolang je het er maar mee eens bent;). Wap lekker door allemaal.

 12. Welkom. Dank je voor je positieve bijdrage. Jij noemt het onderbuikgevoel, er zijn ook mensen die noemen dat een vorm van bewustzijn. Ik persoonlijk ben heel blij dat ik destijds mijn gevoel gevolgd heb en me niet heb laten vaccineren. Een dergelijk alarmerend maar nuttig gevoel wens ik iedereen toe, jou ook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.