Fransen protesteren op de oude manier, politiegeweld als afleiding

Op 23 maart gingen meer dan 100.000 Parijzenaars de straat op, tegen wat zij zien als onrecht. Namelijk een regering die het Parlement niet alleen aan de kant zet om een wet door te drijven, maar daarmee in een klap de pensioenleeftijd verhoogt naar 64 jaar. Zij protesteren nu al dagenlang, terwijl stakingen een groot deel van het land lam leggen. En daarnaast zijn er blokkades van raffinaderijen, havens, steden en wegen. Hun protest wordt onderdrukt met heel veel politiegeweld. Waarom eigenlijk?

Gele Hesjes

Eerst namen de Gele Hesjes, de Gilet Jaunes, het op tegen de regering van Macron. Zij trokken de hesjes aan die je hier verplicht bent te bij je in de auto te hebben voor als deze panne heeft.

Van november 2018 tot ver in 2019 heerste er een opstand in Frankrijk tegen Macron. In november van dat jaar gingen honderdduizenden mensen de straat op om te betogen tegen de bezuinigingen van Macron en zijn verpauperingspolitiek. Sindsdien heeft zich dit verzet, deze opstand week voor week herhaald. Het einde van dit protest viel ongeveer samen met de komst van de coronacrisis.

De protesten van de Gele Hesjes waren tegen de politiek die zij  asociaal vonden. Ook eisten zij meer inspraak via een bindend referendum.

Het waren strijders voor sociale rechtvaardigheid met doorzettingsvermogen, moed en onverschrokkenheid zonder egotripperij. De Gilets Jaunes liepen niet achter een leider aan, maar braken met de politieke gewoonte, zij braken met de traditie van samenwerking met vakbond of politieke partij.

Als we de balans opmaken dan zijn er 4400 gewonden gevallen, 25 oogletsels en 5 mensen met een afgerukte hand, 12000 arrestaties waarvan 3000 veroordelingen en een duizendtal is opgesloten in de gevangenis. Een enkele agent is veroordeeld voor geweldpleging, terwijl het merendeel zijn straf heeft ontlopen, evenals de voornaamste schuldigen aan mensenrechtenschendingen.

Een paar duizend Gele Hesjes zijn verminkt voor het leven. Zij missen door de ‘rubber kogels’ een oog, of dankzij de gebruikte granaten een hand.

In bijgaande link staat een samenvatting van 52 weken #Giletjaunes 

Nieuwe situatie

Vergeleken met de jaren van de Gele Hesjes is er nu een belangrijke verandering. De voornaamste vakbonden hebben zich solidair verklaard met de protesten tegen de regering van Macron. Tijdens de protesten van de Gele Hesjes overheerste nog het geloof bij de meeste Fransen, dat Macron het allemaal niet zo slecht bedoelde. Daar lijken ze nu op terug te komen.

Sinds vorige week wordt er massaal gedemonstreerd. De vraag is alleen of dit zinvol is. De Gele Hesjes konden ondanks de opkomst met honderdduizenden die de straat op gingen geen verschil maken. Het beleid veranderde niet. Het lijkt dat demonstreren, door massaal de straat op te gaan, zijn langste tijd heeft gehad.

We zien wel dat blokkades van steden en havens en wegen een andere aanpak is. Immers daarmee leg je uiteindelijk ieder land economisch lam. De vraag is echter of de protesterende Fransen, waarvan velen staken, dit lang genoeg kunnen volhouden.

De vraag is ook of zij zich realiseren dat zij het laatste bastion zijn tegen de pensioenleeftijdverhogingsdrift van alle overheden in het Westen. En dat na de verhoging van de pensioenleeftijd ook het pensioen aangepakt gaat worden, zoals Rutte in Nederland wil. (Lees Rutte onteigent 10 miljoen pensioengerechtigden)

De bevolking protesteert nog op dezelfde manier, door zich te laten horen en de straat op te gaan. Waar zij dan traditiegetrouw door de politie worden gestopt. Aan de andere kant, namelijk die van de overheid, zien we wel een verandering optreden. Politiegeweld is een normaal verschijnsel aan het worden.

Politiegeweld als afleiding

Op 23 maart verzamelt zich een enorme menigte in Parijs.

Later treden de verschillende Franse politiediensten keihard op tegen de demonstranten. Zij veranderen het protest in een orgie van geweld.

Je kan je afvragen wat de zin daarvan is.Het geweld op zich brengt de demonstranten niet op andere gedachten. Dus dient het een ander doel.

In de eerste plaats intimideert het. Deze beelden worden via sociale media verspreid en zorgen er in ieder geval voor dat mensen twee keer nadenken voordat zij ook gaan deelnemen aan de protesten. Daarna blijft het beeld op het netvlies achter van het buitensporige geweld tegen geweldloze burgers.

Dat laatste zorgt ervoor dat de politie de gebeten hond wordt. De aandacht glijdt langzaam af van de wet die Macron oplegt, naar het sadisme van de politie. Vervolgens wordt dit geweld steeds meer een item, wat ervoor zorgt dat de protesten ook gewelddadiger gaan worden. Geweld roept geweld op.

Dat is de ideale situatie voor machthebbers, de aandacht wordt afgeleid en zij kunnen rustig verder gaan met het uitvoeren van hun plannen.

Dit politiegeweld, zoals we dat ook in ons land hebben gezien, is een bewuste actie. De Fransen roepen tijdens iedere demo niet alleen spreekkoren tegen Macron, maar ook letterlijk dat ze de politie haten!
Terwijl de laatste zich laat misbruiken door de regering. De demonstranten komen immers niet voor de politie, maar voor de maatregelen van de regering van Macron.

Zo bekeken is het ook heel onlogisch, protesteren tegen een wet door met zijn allen de straat op te gaan en daar te gaan roepen. Waarbij de woede en frustratie zich uiteindelijk richt tegen de politie, die zich voor het karretje van de macht laat spannen! Het einde van het liedje is dat de bevolking geen stap verder komt. Kijk maar naar de protesten van de Gele Hesjes.

Symptoombestrijding

We doen eigenlijk met zijn allen, niet alleen in de geneeskunde, maar ook in de politiek aan symptoombestrijding. Het symptoom is een regering die niet luistert naar de bevolking. Deze probeert het symptoom te bestrijden door al protesterend te roepen dat het allemaal niet goed is en dat zij ertegen zijn.

De maatregel om de pensioenen te ‘hervormen’ is echter niet de kwaal, evenmin het politiegeweld. De kwaal is de manier waarop wij alles hebben georganiseerd en daarover gaan de volgende twee artikelen.
(Zie ‘Democratie is… slecht en kwaadaardig, het doet alsof het de wil van het volk is’)

Rob Vellekoop, 24 maart 2023

2 Comments

  1. Macron is een misdadiger, een tiran die zijn volk minacht en kapot wil maken. Dat de politie zich hiervoor laat misbruiken laat zien hoe rot de maatschappij is. De mensen verarmen en Macron draagt een horloge van 80000 Euro, hoe kun je dan nog spreken van een volksvertegenwoordiging daar niemand van het volk zich zoiets kan veroorloven?

  2. Het zijn de geperverteerde aspecten van ons wettige betaalmiddel waarin politici en bankiers de oorsprong van hun bestaan vinden. Geld zonder rente…en wèg zijn alle bankiers en politici. Geld zonder rente heeft geen onbeperkte economische groei nodig (waardoor het milieu veel minder wordt belast!) en ook geen oorlogen. Er zijn in de monetaire geschiedenis zo’n 140 verschillende munteenheden met rente geweest en die zijn allemaal na langere of kortere tijd gecrasht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.