Franse uitgever gearresteerd door Britse antiterreurbrigade

De internationale rechtenmanager van de Franse uitgever La Fabrique is bij aankomst op een Londen’s station gearresteerd door een eenheid van de antiterreurbrigade. Dat melden de Franse uitgever La Fabrique en de Londense uitgever Verso Books in een gezamenlijke verklaring.

Antiterreur politie

Deze afdeling van de politie heeft de meest denkbare verregaande bevoegdheden, uniek voor Europa. Zij kunnen legaal zonder onderzoeksaanwijzing, verdacht gedrag, vervolging of hechtenis personen arresteren, vasthouden en ondervragen. En als zij weigeren mee te werken vallen zij automatisch onder allerlei wettelijke procedures!

Daarnaast mag de antiterreureenheid alle data binnenhalen van de computer of de telefoon van de aangehouden persoon.

Ernest Moret (28) is op 17 april door twee agenten van de antiterreubrigade aangehouden op het station Saint Pancras. Hij is vervolgens zes uur ondervraagd en heeft geweigerd zijn wachtwoorden te geven van zijn computer en telefoon.

Moret is op borg vrijgelaten en moet zich binnen 4 weken weer bij de terreur-eenheid in Londen melden.

Uitgevers

Beide uitgevers spreken schande van het Britse antiterreur onderzoek. Zij vinden dat ondanks zijn vrijlating zijn fundamentele rechten zijn geschonden en zijn leven onderworpen is aan willekeur. De Franse manager kreeg tijdens de enkele uren durende ondervragen een aantal ‘verontrustende’ vragen zoals:

hoe hij aankeek tegen de pensioenhervorming in Frankrijk, de Franse regering, tegen Emmanuel Macron, zijn menig over de Covidcrisis, enzovoort.

Maar daar bleef het niet bij. Nog ernstiger vinden zij dat hem werd gevraagd de antiregeringsauteurs te benoemen die La Fabrique op hun uitgeverslijst heeft staan, voor wie hij werkt.

Zij vinden geen enkele van de vragen relevant voor een politieagent. Daarnaast beschouwen zij de vragen over de meningen van de schrijvers die bij de uitgever hun werk publiceren een vorm van politieke censuur en het nog meer onderdrukken van afwijkende gedachten.

Hardop

De uitgevers vragen zich hardop af op welke manier zij een regime moeten karakteriseren dat een persoon, die naar een internationale boekenbeurs gaat, 24 uur vasthoudt zonder iets concreets tegen hem in te brengen. En die vervolgens voor een onbeperkte periode onderworpen zal blijven aan antiterreur procedures.

Waarom voert de Britse politie een ondervraging uit met vragen die lijken ingefluisterd te zijn door de Franse overheidsdiensten?

De Britse en Franse uitgevers weten niet of zij er voortaan van uit moeten gaan, wanneer zij tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reizen, dat hun telefoons en computerapparatuur in beslag genomen kan worden en doorzocht door antiterreurdiensten.

Bezorgd

Tot slot schrijven zij dat ieder die democratische beginselen hoog acht, zich zorgen zou moeten maken over een dergelijke evolutie van de politie van vandaag. Deze zaak stelt een precedent voor iedereen die intellectueel werk doet en wiens uitingen ongemakkelijk zouden kunnen zijn voor de zittende macht.

Als iedere telefoon of computer die vertrouwelijke manuscripten bevat of journalistieke of sociologische bronnen ‘gestolen kan worden, volledig geanalyseerd en ontcijferd door een vreemde politiedienst met draconische voorrechten vanwege zijn buitengewone wetten, dan wordt de persvrijheid en de rechten van bescherming van persoonlijke data serieus bedreigd’.

La Fabrique en Verso Books eisen dat er geen verdere actie zal volgen tegen hun manager en dat zijn telefoon en computer direct terugbezorgd wordt.

De uitgevers

La Fabrique, gevestigd in Parijs.
Het Londense Verso Books noemt zich de grootste onafhankelijke en radicale uitgever in de engelssprekende wereld, goed voor honderd boeken per jaar.

 

Rob Vellekoop, 21 april 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.