Heeft demonstreren zin?

Een bijdrage van Fred Teunissen

Opnieuw een zeer geringe opkomst bij een nationale vredesdemonstratie, afgelopen zaterdag in Den haag. Het roept de vraag op hoe dit mogelijk is en ook of onder zulke omstandigheden demonstreren zin heeft. Ik vind van wel.

Bij aankomst op de plek van samenkomst, een pad vlak langs het Malieveld, is direct al duidelijk dat we met maar heel weinigen zijn. Dat is opnieuw even slikken. Ik loop collega Rick Kuitems van LNN Media tegen het lijf en praat er met hem over. “Kijk niet naar wie er niet is,” benadrukt hij. “Kijk naar wie er wel is.”

De mensen die gekomen zijn, ik schat ons aantal op ruim driehonderd, vormen een bonte stoet van – overwegend – demonstratie-veteranen. Een andere groep bestaat uit wat ik diep bezorgde ouderen wil noemen. Vaak zijn dat echtparen. Mensen die vlak na de tweede wereldoorlog zijn geboren en ergens diep van binnen weten dat oorlog een keten van verschrikkingen is. Zij lopen hier vooral voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

Al deze mooie, levendige, enthousiaste mensen zijn er. Daar heeft Rick gelijk in. On est là, zeggen ze in het Franse verzet tegen Macron en de bende van Davos. Maar we moeten ook kijken, vind ik, naar mensen die er bij geweest zouden kunnen zijn als de demo beter was aangekondigd in de alternatieve media. Ik spreek met deelnemers die de grootste moeite hadden om uit te vinden of de demonstratie vandaag wel door zou gaan of om te weten te komen waar en hoe laat deze zou beginnen.

Het grote stilzwijgen

Aan een kraam met informatie van de organisatie praat ik met twee mede-demonstranten over de lage opkomst. “Er zijn drie redenen,” zegt een dame die vanaf de grote corona-demo in Rotterdam (februari vorig jaar) geen betoging van deze organisatie gemist heeft. Ze licht haar kijk als volgt toe: “Punt 1: mensen vinden dat het geen zin heeft, omdat het beleid toch niet verandert. Punt 2: ze hebben er geen geld meer voor omdat alles zo snel duurder wordt. Punt 3: ze zijn inmiddels demonstratiemoe.”

Ik opper dat het stilzwijgen in de meeste alternatieve media als vierde factor toegevoegd moet worden. Schoorvoetend volgt daarop haar erkenning dat dit inderdaad een vervelend probleem is.

Dan vertrekken we onder een stralende zon voor een mars in stevige pas door de residentie. Opvallend is de absurde politiebewaking bij de Oekraïense ambassade. Langs het hele hek aan voor-, zij- en achterzijde staat om de 10 meter een agent. In het zicht staan ook nog twee ME-busjes en er zijn politiemensen op fietsen die de straten rondom afzetten. Het is een politiek signaal aan de demonstranten: deze overheid staat uit alle macht achter het regiem van Zelensky. Maar dat wisten we al.

Humor en hoop

In de staart van de demonstratie raak ik aan de praat met iemand, die, net als ik, in de jaren ’70 al deelnam aan Vietnam-protesten. We hebben allebei heel wat demo-kilometers in de benen. “Heeft dit eigenlijk wel zin?” vraagt hij mij, terwijl hij op de stoet wijst.

Wij zijn twee van die weinigen. Twee mensen van rond de 70, die achterin deze bonte optocht het hoge tempo alleen kunnen bijhouden door af en toe een tussensprintje te trekken om het gat te dichten.

We schieten allebei in de lach om zijn vraag. En die lach is precies waarom we dit doen. Om de humor. Omdat we willen kunnen blijven lachen.

En ook om een signaal uit te zenden naar de mensen in Den Haag en via de video-opnames die vandaag worden gemaakt naar anderen over de hele wereld. Het kan iemand in een ver buitenland net dat bemoedigende seintje geven dat hij of zij zo nodig heeft. Het laat de zien dat er ook in Nederland mensen zijn die tegen deze oorlog in het geweer komen. Met hun benen wel te verstaan.

Op de terugweg in de trein fantaseer ik over een dikke, vette kop op de voorpagina van De Andere Krant: GEEN F-16’s NAAR OEKRAINE! Met als onderkop: Komt allen 25 juni naar de Dam.

Volgende demo staat gepland voor zondag 25 juni Amsterdam.
Opnieuw is er online weinig over te vinden…
Gegevens hierover vind je binnenkort in elk geval op DLM Plus en TransitieWeb.

 

Oproep

Wij, 27 onafhankelijke journalisten, wetenschappers, onderzoekers en auteurs en een iedere dag groeiende groep van mede-ondertekenaars zijn diep bezorgd over de escalerende oorlog in Oost-Europa. Wij zijn ervan doordrongen dat we NU in actie moeten komen om deze tragedie te laten stoppen.

Daarom roepen we al onze lezers, kijkers en relaties op om op 25 juni samen met ons deel te nemen aan de vredesdemonstratie in Amsterdam.

Onze uitgangspunten daarbij zijn:

* Stopzetting van de wapenleveranties

* Staakt het vuren

* Onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf

Sander Compagner
Rob Vellekoop
Fred Teunissen
Coen Vermeeren
Frank Gerritsen
Elze van Hamelen
Joris Baas
Door Frankema
Peter van Hees
Lauri Fransen
Joop Brussee
Johan Woolderink
Albert de Louw
Ed Lute
Piet Tummers
Rolf van Velthoven
Anton Nicola
Evert de Groot
Geerhard Ellens
Nynke Valk
Laura Vegter
Willem Frederik Erné
Helena Struik
Tatjana Klomp
Dirk Verelst
Annemiek Naaktgeboren
Petra Verstappen

Mede ondertekend door:

Frans van der Reep
Vera van Thiel
Marie-Jose Hompus
Irene Maat
Peter Rutjes
Ab Gietelink
Imke Jelle van Dam
Joke Wieringa
Ilse van der Putten
Suzanne Stoetzer
Mendy Schalkens
Matthe Kleijn
Petra Ottenhof
Jo Hochs
Trudi Goedvolk
Peter Mosk
Hans Zabel
Henkjan van Scha
Madeleine Klinkhamer
José Firet
Angela Ebisch
Stef Middelbos
John Huijbrechts
Linda
Willemijn Temming
Kathleen Rasschaert
Hansje Meursing
Martin Hogeveen
Dhyan van Lookeren Campagne
Helena Weitenberg
Betty van Middendorp
Ann Verhoeven
Marije Freeve
Lisa van de Water
Frank Stadermann
Hanny van der Vlugt
Kitty Fleer
Annine E.G. van der Meer
Jan Gankema
Monique Schutte
Piki Verschueren
Monique Engels
Theo Boomsma
Karin Koster
Rosina van Splunder
Phons Bakx
Eduard de Graaff
Rinie van der Zanden
Pien Claassen
Jaap W. Rameijer
Rob Hennekens
Jan Tulen
Bert Maathuis
Bernadette Kruyt
Corry Robben
Christien Snelders
Erik van Roon
Hetty Kerkhof
Renée
Joanne Herder
Henriette Bekkering
Arjan M.
Tineke Hamming
Henne van Beveren
Elles Kuyten
Annemiek de Witte
Micky Hommerson
Willem Warbout
José van Oosten
Saskia Jonker
Henk Koning
Tommie Hendriks
Lya Tjerks
Jasper Rietman
Leni Minderhoud
Greetje Zoutendijk
Nelly
Jo Klingenstein
Annette Schaafsma
Peter Lentelink
Wilma van ’t Rood
Erik Louman
Mignon van Heerden
Inge Pranger
Mirry Romeijn
Edith Mosch
Marjon Lahun Chiccan
Jeroen Ridder
Marcel Stam
Lucy Bouwman
Hagen Jonker
Margot Groot
Ineke de Ruiter
Joost van Rije
Lammert vdf Meijer
Lammie Groote
Hannah Schellekens
Willem van Twist
Henriette Bekkering
Ria Glas
Renee van Gennip
Marcel van Bergen

Mede ondertekenen?

Wil je deze oproep ondersteunen en jouw naam toevoegen (ook als je geen journalist of auteur bent)?
Stuur dan een e-mail naar info@dlmplus.nl met in de berichtregel: toevoegen ajb.

DLM Plus en TransitieWeb publiceren meestal dagelijks, maar in ieder geval om de vijf dagen, een update met de bijgewerkte lijst. Met deze actie gaan we door tot aan de vredesdemo op 25 juni.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.