Pensioenvoldoen zet rechtszaak tegen Staat door

Foto 123rf. Pensioenpotje

Stichting PensioenVoldoen.NL zet haar miljardenclaim tegen de Nederlandse Staat door. De uitspraak van de rechter in kort geding in de zaak John Bakker tegen de Nederlandse Staat biedt volgens de stichting meer dan voldoende aanknopingspunten om succesvol pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders af te dwingen in een bodemprocedure.

Bakker

De Haagse voorzieningenrechter wees de vordering van de 84-jarige John Bakker vandaag af, omdat er volgens vaste jurisprudentie terughoudendheid wordt betracht bij het toewijzen van een geldvordering in kort geding. Het doel van de procedure was echter om de Nederlandse Staat te dwingen haar argumentatie over de gevolgen van het niet toepassen van de Europese pensioenrichtlijn in de pensioenwet van 2007 prijs te geven.

,,In dat opzicht is het kort geding een succes te noemen”, aldus de advocaat van John Bakker, mr. Jos Wouters.

De uitspraak van de rechter biedt ruim voldoende munitie om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen voor de schade die miljoenen Nederlanders leiden als gevolg van een fout in de nieuwe Pensioenwet in 2007. Advocaat Wouters: ,,Het argument van de Nederlandse Staat dat de risicovrije rente begrepen is in de Europese pensioenrichtlijn klopt niet. Ook is die risicovrije rente niet toegestaan als aanvulling op de Europese richtlijn. Beide argumenten zullen naar mijn vaste overtuiging in een bodemprocedure geen standhouden.”

De Stichting PensioenVoldoen.NL vindt het jammer dat John Bakker geen voorschot ontvangt voor de geleden schade.

Bestuurslid Henk Krol van PensioenVoldoen.NL: ,,Jammer voor de heer Bakker, maar goed voor alle andere gepensioneerden die nu in een bodemprocedure kunnen aantonen dat Nederland wel degelijk had moeten indexeren. En dat is ook goed voor John Bakker.”

,,Het belang is des te groter nu in drie weken tijd al meer dan een kwart miljoen gedupeerden zich bij de stichting hebben aangesloten. Dat is in Nederland een ongekend aantal, zeker nu blijkt dat elke dag nog meer mensen zich bij deze claim zich aansluiten. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer werkenden beseffen dat het ook voor hen zinvol is zich bij deze massaclaim aan te sluiten.”

PensioenVoldoen.NL stelt dat de Staat der Nederlanden een fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Het kabinet verzuimde destijds de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op juiste wijze op te nemen in de toenmalige Pensioenwet. Dit had tot gevolg dat ruim 10 miljoen Nederlanders van 2008 tot en met 2021 forse indexatieschade hebben opgelopen. Dit gaat om duizenden euro’s per persoon (in totaal om minimaal €137 miljard) die bij de Staat geclaimd gaan worden.

Voor wie?

Pensioen bestaat uit drie onderdelen, namelijk AOW, pensioen via de werkgever en geld dat je zelf opzijzet. Het gaat hier om het pensioen dat je hebt opgebouwd via de werkgever, dat ontvang je wanneer je stopt met werken. Dan ontvang je iedere maand pensioen van je pensioenfonds.

Iedereen die in Nederland woont of werkt, krijgt vanaf een afgesproken leeftijd AOW: de basispensioenuitkering van de overheid. Daarbovenop bouwen veel werknemers via de werkgever een pensioenpotje op. Elke maand zetten de werknemer en de werkgever hiervoor geld opzij. Een pensioenfonds of verzekeraar belegt dit geld, waardoor het op termijn meer waard wordt. Als dit tenminste op de juiste manier berekend wordt en daar is een kostbare fout gemaakt.

De 5,9 miljoen mensen die van 2008 tot 2021 werkten hebben door een fout van de overheid voor 80,5 miljard euro te weinig pensioen opgebouwd.

Gepensioneerden in dezelfde periode visten voor 56,5 miljard euro achter het net. Zij hebben recht op een verhoging van hun maandelijkse pensioen. Ook erfgenamen hebben recht op een schade-uitkering.

Hoe?

> Klik hier om deel te nemen en je claim te berekenen

> Lees hier DLM’s Pensioendossier

 

Rob Vellekoop, 30 juni 2023

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.