Brandt Frankrijk?

Sinds de dood door politiekogels van de 17-jarige tiener Nahel staat Frankrijk in brand. De protesterende jongeren lijken door het dolle heen. Al enkele avonden en nachten sinds 27 juni woeden in tal van grote en kleine steden branden en raken zij slaags met zwaarbewapende ordetroepen. Voorlopig lijkt hun woede nog niet bekoeld. Wij zetten de gebeurtenissen achter elkaar.

27 juni

In de morgen van 27 juni schiet een politieagent een jongen van 17 dood in Nanterre. Nahel weigerde een stopteken en reed door.
Diezelfde avond breken rellen uit in deze plaats.

28 juni

De rellen verspreiden zich als een razend vuur naar verschillende wijken van Nanterre en slaan over naar andere steden. Ook is er sprake van brandstichtingen. Zo gaat het gemeentehuis van Val Fourre in vlammen op.

Rellen worden onder andere gemeld in Suresnes, Gennevilliers, Colombes, Asnières, Villeneuve, Clichy, Rueil-Malmaison, Courbevoie, Mantes-la-Jolie (78), Mureaux, Montfermeil (93), Vitry (94), Argenteuil (95), Bordeaux (33), Hem (59) en Roubaix.

De Franse regering kondigt de inzet aan van 2.000 politieagenten en gendarmes tegen 1.200 de avond ervoor.

Uit angst voor een verdere verspreiding van de rellen proberen politici de zaak te sussen. Emmanuel Macron zegt: “Het is onverklaarbaar en onvergeeflijk (…) Niets rechtvaardigt de dood van een jongere.” Elisabeth Borne hekelt ‘schokkende beelden’ en politie-ingrijpen ‘kennelijk niet volgens de regels’. En het Franse parlement neemt een minuut stilte in acht ter ere van Nahel. Dit blijkt echter helemaal niet te helpen.

Die avond en nacht zijn er naast brandstichtingen ook demonstraties tegen het politiegeweld. Winkels, winkelcentra, politie-auto’s en -bureau’s, bussen en trams, surveillance-camera’s en auto’s ontkomen niet aan de vlammen. Ook zijn er plunderingen van grote winkels.

29, 30 juni

Om escalatie te voorkomen verlangt het parket de voorlopige hechtenis van de politieagent die Nahel doodschoot.

Ondertussen staan duizenden in Nanterre stil bij het slachtoffer van de politiekogels.

Deze avond zet de regering 40.000 agenten en gendarmes in door het hele land.

Wat opvalt naast de talrijke nachtelijke brandstichtingen is de massieve inzet van zwaarbewapende militair-ogende politie die met pantserwagens in steden patrouilleren.

Beelden van brandstichting in Lyon.

Beelden van het busdepôt van RATP in Aubervilliers in vlammen.

 

Wat de zaak nog gevaarlijker maakt is de tegenreactie van Franse nationalisten, zij patrouilleren door de straten van Lyon en in andere steden.

 

Daarnaast heeft een groep hackers op Telegram de persoonlijke gegevens gepubliceerd van rechters en advocaten.

4 juli

Helikopters van de gendarmerie vliegen sinds het begin van de avond over meerdere steden in het land.
Terwijl meer dan 45.000 politieagenten en tal van gepantserde voertuigen vanavond in heel Frankrijk worden ingezet.
Het einde van de opstand lijkt nog niet in zicht.

Balans na 7 nachten (vanaf de 27e juni)

In Frankrijk zijn meer dan 500 overheidsgebouwen, 5000 auto’s en 1000 gebouwen in brand gestoken.

Tot nu toe zijn 3.354 mensen aangehouden. Hiervan is 30 procent minderjarig en 60 procent niet eerder met de politie in contact geweest. De gemiddelde leeftijd van hen is slechts 17 jaar.

President Macron overweegt om sociale netwerken onbereikbaar te maken. Dit voorstel is aangekondigd tijdens een bijeenkomst op het Elysée met honderd burgemeesters. Daarmee plaatst hij zich in het rijtje van landen als Senegal, Mauritanië, Pakistan, Kazakhstan en Iran. De vraag is of dit Frankrijk uit de impasse zal halen of dit het land er nog verder in zal storten.

Rob Vellekoop, 4 juli 2023

6 Comments

 1. Macron zal niet teveel ruchtbaarheid aan deze rellen willen geven. Zijn onvermogen om de problemen op te lossen is zuivere propaganda voor Le Pen. Terecht overigens, want de regenten hebben in de afgelopen decennia het probleem laten groeien. Wat op enig moment dus moest exploderen.
  Het kan ook helpen als de politie het enige doet om die rellen te stoppen; met scherp schieten op het tuig. Daarvan wil je ook geen filmpjes op internet etc.

  Als de Fransen niet heel grondig orde op zaken stellen, gaat dit over een paar jaar per definitie een gewapende binnenlandse oorlog opleveren. Zeker als de h.h. relgenoten een mooie verzameling wapens uit de Oekraïne weet te bemachtigen.

 2. ‘Met scherp schieten op tuig’ is natuurlijk nooit goed te keuren. A. is de aanduiding ‘tuig’ een manier om moorden goed te praten, B. is iedere moord niemands recht een ander dit aan te doen, C. we weten niet exact wat er allemaal speelt, wel weten we dat de politie iemand doodschoot nadat hij een stopteken had genegeerd.

 3. Er is een fundraising voor de agent georganiseerd “door een medewerker van de partij van Marine le Pen” en die fundraising heeft al meer dan een miljoen Euro opgeleverd. M.a.w: schiet een Afrikaan dood en wordt miljonair. Pure escalatie dus van dit door de Franse politiek zelf gecreëerde probleem waardoor de Fransen kunnen rekenen op verdere vrijheid-beperkende wetgeving in hun land. En en passant Marine Le Pen nog even buiten spel gezet.

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De verloedering is al 40 jaar aan de gang,je kan wachten op een uitbarsting…net als een vulkaan.
  Dat is ook op het Nederlands continent aan de gang,er broeit iets maar het komt nog niet echt boven.
  Bij onze zuider buurtjes..de slimme Belg, daar is een wet in de maak voor de politie, dat elke willekeurige smartphone afgetapt kan en mag worden.

  En maar kritiek uiten op Rusland en Wit-Rusland dat het een niet-democratisch land is.

  De totalitaire dictatuur is in de maak!

  Ik dank U!

 5. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Jammer dat er o zovele Palestijnen zijn vermoord door..tig jaren lang….enfin dat zal U ook best wel weten door wie en hoe en waarom!

  Niets meer en niets minder.
  Hier op het westelijk half front staat er bij ..kijkt er naar en doet verders helemaal niets!

  Parijs DE stad…riepen alle mensjes hier….meer dan 40 jaar geleden was dit al aan het ontstaan daar wat er nu is en van gemaakt,en dat zou hier in dit maffia landje ook zomaar eens kunnen gaan gebeuren.

  ik dank U niet..voor deze keer!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.