Waarom stopt Rutte nu?

Vrijdagavond is na 9 maanden het doek gevallen voor het kabinet Rutte IV. De regering viel over het asielbeleid. Waarom trok Rutte de stekker eruit op dit moment? Er kunnen verschillende redenen gelden.

Marijnissen

Volgens factievoorzitter Marijnissen van de SP was het kabinet Rutte IV niet meer dan een doorstart van Rutte III met dezelfde regeringsploeg. Ze vraagt zich terecht hardop af, tijdens het debat van afgelopen maandag, waarom juist nu de regering is opgestapt.

Waarom, vraagt ze zich af, stopte het kabinet er niet mee na het toeslagenschandaal, na het vernietigende rapport over de gedupeerden in Groningen, of toen bleek dat volgend jaar 1 miljoen mensen in de armoede dreigen te komen of doordat ze de boeren nog steeds geen duidelijkheid hebben gegeven over hun toekomst?

De SP ziet de val van Rutte als een regelrechte start van de VVD-verkiezingscampagne. De fractievoorzitter geeft fijntjes aan dat de VVD al 12 jaar regeringsverantwoordelijkheid heeft, over met name het asielbeleid, en dat juist op dit onderwerp het kabinet zijn nek breekt.

Ouwehand

Fractievoorzitter Ouwehand van de Partij voor de Dieren gaat een stap verder. Zij ziet het als ‘spuuglelijke politiek’. Ze concludeert dat de VVD het voor elkaar heeft gekregen dat zij het profiel hebben waar zij al 20 jaar naar snakken, het profiel op asiel en immigratie. Zij voegt er keihard aan toe:”De VVD gaat ervan uit dat Nederlanders te dom zijn om de VVD te doorzien.”

Ik denk dat zij een sterk punt heeft, immers de asielkwestie staat hoog op de agenda van de bevolking. En nu hoor je met name Rutte en de VVD tijdens het debat ook herhalen dat Nederland niet meer vluchtelingen kan opnemen. Dat is ook het punt waarop de regering lijkt te zijn gestruikeld. Rutte wilde niet dat gezinsleden van vluchtelingen konden nareizen en zich bij hun familie voegen terwijl de Christen-Unie dit principieel wel wilde. Hierover konden ze geen overeenkomst bereiken.

Je kunt natuurlijk ook redeneren dat Rutte en de VVD wisten dat dit punt niet onderhandelbaar was en desondanks bij hun standpunt bleven, om het kabinet te laten vallen.

Azarkan / Klaver

Azarkan, fractievoorzitter van DENK, vraagt zich ook af waarom de VVD de vluchtelingen misbruikt voor het eigen falen. Hij vindt het een kwestie van framing. Volgens hem zijn er door de VVD heel veel verkeerde keuzes gemaakt de afgelopen jaren. Het gaat helemaal niet om de instroom van vluchtelingen. Het is een gecreëerd probleem, zegt hij. Het waren juist de verkeerde keuzes die dit probleem veroorzaakten.

De fractievoorzitter van GroenLinks komt met een nog veel grovere beschuldiging. De VVD, vindt Klaver, laat het kabinet vallen om kinderen (van de asielzoekers die hier al zijn, Red.) buiten te houden. Voor hem is het onvermijdelijk dat het kabinet zou vallen. Hij ziet echter ook eerdere en veel logischer momenten om te stoppen. Zoals de ontbrekende oplossing van de aardbevingsschade voor de Groningers en de stikstofcrisis.

Ook Omtzigt spreekt zijn twijfels uit. Hij vraagt Rutte of hij niet een bredere afweging had moeten maken, het ging nu immers alleen om het beperken van de inreis van de kinderen van oorlogsvluchtelingen. Dat terwijl er veel meer belangrijke thema’s aan de orde zijn.

Biedt demissionair ministerschap Rutte meer mogelijkheden?

Kortom, de oppositie ziet het aftreden van Rutte als een politiek spel op een bepaald moment met een bepaalde reden. Nadat bekend was gemaakt dat Rutte IV ermee ophield, volgde niet veel later de verklaring van hem dat hij zich niet meer kandidaat stelde voor het leiderschap van de VVD.

Nadat hij ook deze functie heeft neergelegd zal hij zich minder van het VVD-standpunt hoeven aan te trekken en kan hij ‘zijn’ agenda afwerken. In eerste instantie zal de Tweede Kamer een aantal te behandelen onderwerpen al dan niet ‘controversieel’ verklaren om te worden behandeld door de demissionaire regering. Vanaf begin september, het einde van de Kamervakantie, zullen deze onderwerpen tot aan de verkiezingen van half november aan de orde komen. Daarmee kan Rutte en zijn ploeg dan aan de gang.

Deze onderwerpen zullen eerst in de verschillende Kamercommissies worden voorbereid op de stemming in de Tweede Kamer of zij controversieel zijn. Opvallend hierbij is dat de zogenaamde afsplitsers zoals Van Haga (ex-VVD) en Omtzigt (ex-CDA) geen stemrecht in de commissies hebben. (Kamerleden die zich afsplitsen van fracties, krijgen ook minder geld voor personele ondersteuning en minder spreektijd).

Opvallend is dat aanvankelijk enige oppositiepartijen een motie van wantrouwen tegen Rutte wilden indienen en dit idee later hebben laten varen. Dat ze Rutte niet meer wilden lijkt me logisch. Hij is als geen ander in staat partijen bij elkaar te krijgen om zijn ideeën te laten aannemen. Dat heeft hij de afgelopen 12 jaar wel bewezen. Steeds had hij te maken met een krappe of zelfs helemaal geen meerderheid meer in het Parlement en toch wist hij de meeste van zijn wetten erdoor te krijgen.

Bron:

 

Rob Vellekoop, 12 juli 2023

9 Comments

 1. Niet alleen Rutte maar ook Kaag is weg. Het zijn de eerste twee ratten die het zinkende schip verlaten. De recente ontwikkelingen in Duitsland hebben hier alles mee te maken hebben want in Duitsland gaat het helemaal mis met het politieke schoren dat eigenlijk alleen nog maar op leugens gebaseerde viespeukerijen uithaalt om bakken aan belastinggeld te toucheren of zelfs -net als in ons eigen land- “spoorloos” te laten verdwijnen. Bakken aan gemeenschapsgeld waarvoor veel mensen hard hebben moeten werken. Ik hoop van harte dat de zware criminelen in het Nederlandse parlement hier NIET mee wegkomen. En vergis je niet mensen: ze zitten er bijna allemaal in. Ook de beide “heren” Wilders en Omtzigt hebben Rutte van harte bedankt voor alles dat hij voor ons land gedaan heeft. Van het Nederlandse NSB-volk valt als vanouds niets te verwachten maar de Duitsers zijn het spuugzat. ER GAAT EINDELIJK IETS VERANDEREN!

 2. We moeten de vernielde gasleiding repareren en de rekening naar Joe Biden sturen. Dan hebben we allemaal weer betaalbare energie. WAAROM IS DAT ZO MOEILIJK?

 3. k zal hier nog wat uitleg geven over het bovenstaande bericht:
  Wij Nederlanders zijn altijd al een slim volk geweest met vele uitvinders en handelaren.
  Wij zijn erg flexibel en kunnen heel goed problemen oplossen. We zijn harde werkers .
  Wetenschappelijk gezien staan we bovenaan de ladder.
  Daardoor kunnen we financieel weer de boventoon gaan voeren met onze gulden. We kunnen hem weer top munt van de wereld maken. Geliefd in het buitenland en in de handel.
  We stoppen met de handel in lucht(bitcoin) en het internationale bankwezen. Multinationals zullen hier in Nederland moeten verdwijnen en zullen weer worden vervangen door kleinere familiebedrijven die geld kunnen lenen om te starten. Handelsverdragen om grondstoffen aan te kopen zullen worden gesloten.
  Zoals gezegd zal de regering zoals hij nu is verdwijnen. Er zullen wel ministers zijn maar kunnen bij ontevreden bevolking direct ontslagen worden. We gaan stemmen op personen . Niet meer op partijen. We gaan zelf de controle uitvoeren op deze bewindspersonen via referenda.
  Dus het eerste wat we moeten doen ,is het referendum terug krijgen. De partij die voor het referendum is zal onze stem krijgrn

 4. Het volgende bericht hoort hierboven:
  Op deze manier moet Nederland ook handelen. Behoud je eigen wetten ,neem je eigen beslissingen. Leg je lot niet in handen van vreemden. Dus ook niet in handen van de Nederlandse regering . Eis een referendum voor een ander systeem. Een systeem waarbij de belangrijke beslissingen worden genomen door ons,de bevolking. Het is inmiddels bewezen dat onze regering ons niet meer support,maar tegenwerkt.

 5. Heeft de demonstratie van afgelopen 26 juni in Amsterdam nou eindelijk al eens een keer duidelijk waarneembare veranderingen teweeggebracht ten goede van de gewone bevolking? :-)))

 6. Het verlaten van de politiek is gewoon de volgende fase op de agenda. Het gaat overal gebeuren en niet alleen in Nederland. Volgens het WEF zal er in 2024 geen democratie meer zijn en dus ook geen verkiezingen. Er valt dus niets meer te halen voor ze. Degene die zich niet verkiesbaar stellen zijn hiervan ook op de hoogte vermoed ik.

 7. Zullen de VVD, PVV, BBB en JA21 met de verkiezingen op 22 november as. een (ruime) rechtse meerderheid in de Tweede Kamer halen en een rechts kabinet gaan formeren? Een rechts kabinet betekent sowieso een streng asielbeleid en forse bezuinigingen op de zorg, op binnenlands bestuur en op de sociale zekerheid.

  Dilan Yeşilgöz-Zegerius is de nieuwe VVD-lijsttrekker, zie https://www.telegraaf.nl/nieuws/1627326202/dilan-yesilgoz-springt-in-vvd-gat-dit-is-mijn-club “Justitieminister wil Mark Rutte opvolgen Dilan Yeşilgöz springt in VVD-gat: ’Dit is mijn club’”.

  Nu heb ik op https://www.weforum.org/search?query='Yeşilgöz‘ gezocht naar ‘Yeşilgöz’ of zij ook deelneemt aan het World Economic Forum (WEF), als resultaat van deze zoekopdracht zag ik nergens of zij ook lid van het WEF was. Terwijl Mark Rutte en Frans Timmerman (beoogd PvdA-lijsttrekker) daar juist wel aan deelnemen, zie https://www.weforum.org/agenda/authors/mark-rutte en resp. https://www.weforum.org/people/frans-timmermans. Ook geen wonder overigens dat Mark Rutte zo lang premier is geweest.

  Nu de naam Yeşilgöz niet voorkomt als deelnemer aan het WEF, betekent dit dat de kans dat zij de nieuwe VVD-premier wordt, een stuk kleiner is dan dat WEF-man Frans Timmermans wellicht de nieuwe PvdA/GroenLinks-premier wordt? Ik neemt toch aan dat je bij het WEF aangesloten moet zijn om de nieuwe premier van ons land te worden.

 8. Reactie op de berichten van DLM:

  In veel van de bovenstaande berichten kan ik me goed vinden. Maar we moeten oplossingsgericht denken. Allereerst moeten we zien te verhinderen dat onze kostbare boeren weggestuurd worden. Dat is een onheilsplan. Indd leggen we dan ons leven letterlijk in handen van hen waarvan we geen weet hebben hoe en wat zij denken en wat ze derhalve produceren. Ik wil toch wel graag een gezonde aardappel en/of kool op mijn bord.En het is ook nog eens zo dat Nederland hoofdzakelijk groot geworden is door landbouw, veeteelt, tuinderij, visserij en Rijn-Schelde Verolme en KLM. De eerste van de twee laatstgenoemden is er niet meer en de tweede opereert onder een buitenlandse paraplu, t.w. Air France. Verder is het zaak dat er op andere wijze gekeken moet worden naar onze energievoorziening. Windmolens en zonnepanelen, landschapsbeeld verziekend, ten grave dragen en gas, genoeg voor nog vele jaren blijven benutten en 2 nucleaire centrales bouwen. Beide voorzieningen zijn meer dan genoeg voor vijf genreraties na ons. En….. alle mensen in Groningen ruimschoots schadeloosstellen. En de mensen helpen die door de bullshit van de toeslagen hun leven verloren hebben. Want dat is er gebeurd. Hun kinderen afpakken. Dit soort dingen gebeurd niet hier, niet in ons veilige landje……wel dus. Een verschrikking! De politiek en de media laten voorkomen dat dit soort dingen niet kan. LEUGENS!!!! Zie dat verdomd nog aan toe eindelijk eens in. We worden door al dit soort giftige berichtgeving gehersenspoeld.
  Als er honderden miljarden zijn voor gifspuiten, dan is er duizend triljard voor de heropbouw van ons door Rutte geplunderde kapot geslagen prachtige Holland. Ook de ontboming is afschuwelijk. Klimaat, my ass! Ons land zou er anders uit moeten zien. Wie wil dat? Ons volk niet! Nederland is in één jaar weer op te bouwen, maar eerst moet de politieke kanker weggeschopt worden uit Brussel, Den Haag en overal in de wereld. Zet de elite buitenspel door niet te gehoorzamen aan die in- en inzieke ideëen van die gasten. Waarom Mark is weggegaan? Hij speelde teveel met zijn mobieltje en luisterde niet naar common sense? Dat zijn plausibele legitieme redenen om iemand te ontslaan. Als je voor een werkgever werkt i.i.g. wel. Maar nee, pas op! De spelletjes die die gast speelt zijn superongezond en levensgevaarlijk. Een drugsbaron bijvoorbeeld die uiteindelijk gevangen wordt gezet, blijft al zijn zaken regelen vanuit die positie. Als je hem niet meer ziet zegt niets over het gevaar wat hij ongetwijfeld vertegenwoordigt. Juist dan is allert zijn van het grootste belang…..
  Mark blijft zich manifesteren, maar het meeste is al geregeld, zoals de plandemie-wet. Geloof me, dat punt stond als een van de eerste meest belangrijke dingen bovenaan in hun agenda. Die geeft hun de garantie dat het totalitaire communistische regime verder opgebouwd kan worden. Als we dan geen muilkorf willen dragen, geen gifspuit in onze kont gespoten willen krijgen en hun maatregelen niet willen accepteren onder het mom van een “gevaarlijk” virus of een bacil, dan zijn we reddeloos verloren tenzij omstanders ons te hulp schieten met waarschijnlijk de dood als gevolg voor alle betrokkenen. Je bent dan een “gevaar”voor de volksgezondheid, die ze ook en juist willen aanwenden om je vast te ketenen of te doden dan hebben ze al gedaan door mensen in de eenzaamheid te laten omkomen. Mijn eigen vader mocht in het verzorgingshuis 5 maanden geen bezoek hebben….. Ik vergeef ze dat nooit!! Als wij slaafse gehoorzaamheid aan de orde van de dag blijven leggen en keurig binnen de politiek uitgezette zieke lijntjes blijven kleuren, blijven luisteren naar waanzin en pure idiotie, dan zijn we straks niets meer dan slaven.Vrijheid voor altijd weg!!! Wij hebben hier een geweldige uitdrukking/slagzin: Beter dood dan slaaf!! Weg met de onderdrukkers!!!!!!

  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.