Zelfcensuur van alternatieve media bestaat ook in ons land

Het was aanvankelijk een opluchting voor de enkele alternatieve nieuwssites die NL heeft. Denk onder andere aan Transitieweb, NineforNews en deze site. Wat een teleurstelling is het dan te zien dat nieuwe alternatieve media zoals De Andere Krant en Gezond Verstand zich beperkingen opleggen.

Icke

David Icke heeft een interessante kijk op meerdere zaken, maar ook op die van de zich verder ontwikkelende alternatieve media. Tot zijn spijt constateert hij dat een deel van de alternatieve media na een flitsende start tijdens de coronaperiode nu meer en meer de neiging hebben binnen de lijntjes te blijven. In plaats van verder onderzoek te doen en te schrijven over bijvoorbeeld het virus dat niet bestaat of UFO’s, buitenaardsen, en dergelijke, doen zij aan zelfcensuur. Zij gaan niet zoals Icke dit noemt, mee naar waar de informatie hen brengt, maar haken al eerder af.

Icke deelt de zorgen niet van deze zelfcensurende media. Hij begrijpt dat zij bang zijn, dat wanneer de onderwerpen te ver van het gangbare en aangeleerde narratief liggen, dat lezers dan kunnen afhaken. Volgens hem hoort dat er bij. Je moet over de grenzen gaan die de elite voor ons trekt met behulp van hun sociale mediaplatforms, waarop over allerlei onderwerpen niet mogen worden gepubliceerd.

Volgens hem is dat waar het feitelijk om draait. Door die zelfcensuur speel je de machthebbers in de kaart. Iedere poging om echt buiten de vakjes te denken, dat is de informatie waarop volgens hem steeds meer kritische mensen dan ook zitten te wachten. En zo niet, dan is dat jammer, maar geen reden je als alternatief medium te beperken in je nieuwsvoorziening.

Gevaar

Natuurlijk speelt er meer bij de redacties van de alternatieve nieuwssites. Ieder weet dat wanneer je te ver afwijkt van het narratief je in de ban gedaan wordt. Kijk naar Icke die zijn mening niet meer in het openbaar binnen de Schengen-landen mag uiten. De zaken die hij naar voren durft te brengen gaan ver over de toegelaten grenzen heen. Hij is dan ook nog van de meeste sociale platforms verbannen.

De consequenties van die ban kunnen zijn dat je nieuwssite uit de lucht gaat of dat de redactieleden worden bedreigd of weggepest. Je kunt zelfs, zoals Assange, jarenlang opgesloten worden. Dus naast het risico dat de nieuwssite loopt op het verlies van lezers, doordat de onderwerpen de lezers boven de pet gaan, ligt het gevaar in de persoonlijke sfeer.

Met andere woorden aan de ene kant verfoei ik dat De Andere Krant en Gezond Verstand op het gebied van geoengineering zichzelf censureren (lees mijn artikelen hierover Welke kant kiest De Andere  Krant? en Gelijknamig blad verliest Gezond Verstand), maar aan de andere kant heb ik daar wel degelijk begrip voor.

Verantwoordelijkheid

Wanneer je als lezer doorhebt wat er op het spel staat, namelijk het ontvangen van informatie die niet door de machthebbers is gecensureerd, maar waarvan uitsluitend jij bepaalt wat je ermee wilt doen, zijn we op het punt waarheen ik je wil meenemen.

Alleen als de lezer bereid is open te staan voor onverwacht en soms in eerste instantie onbegrijpelijk nieuws, dan helpt hij of zij daarmee de werkelijk alternatieve media te blijven bestaan! De zelfcensurende collegasites zullen dan aan populariteit inboeten en de sites die verder durven te gaan dan de kunstmatig opgelegde grens zullen floreren. En dat is nu precies wat de ‘elite’ niet wenst. Iedereen moet zich bewegen binnen de kaders die zij stellen. Ze zorgen dat alles daarbuiten wordt genegeerd en onderdrukt.

Laat je dus niet opsluiten, maar beweeg je vrij door open te staan voor al het mogelijke EN onmogelijke. Wij zullen proberen onze bijdrage daarvoor te leveren.

Rob Vellekoop, 16 juli 2023

4 Comments

 1. Na inmiddels meer dan een half jaar heeft het door het Nederlandse volk gekozen schlemielenkabinet Joe Biden nog steeds niet om opheldering gevraagd waarom hij de pijpleiding met Rusland die iedereen van goedkope energie voorzag heeft laten opblazen. En binnenkort gaan de Nederlanders na eerst zorgvuldig te hebben nagedacht bij de stembus weer opnieuw de carrière van hun favoriete schlemiel financieren. Waarmee verder wel duidelijk is dat de Nederlandse kiezers steeds opnieuw heel veel pech hebben met zorgvuldig nadenken. Ja beste mensen: wie meeloopt staat stil en wie niet denkt wordt gedacht. De NGO’s zijn GO’s geworden en niemand die het ziet.

 2. Ik haalde mijn info van bijna alle ‘vrije”media kanalen maar ben om DIE reden afgehaakt…Mijn reacties werden zelden nog toegelaten om dat ik als trol? werd gecategoriseerd?ik weet het niet waarom?..maar kom hier nog en kijk wat koppen van de bekende NL alt media maar kom hoofdzakelijk nog op de buitenlandse sites…Het is de staat? blijkbaar toch gelukt om deze vorm van censuur voor elkaar te krijgen…

 3. Ze willen graag blijven bestaan en een mild geluid laten horen die iedereen kan pruimen.
  De meesten van ons zijn nog steeds op de hand van het narratief. Met zachte hand moet je proberen ze van gedachten te veranderen.

 4. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Weet u het nog….China spionage hier in de EU…..in Frankrijk gaat men AI camera’s gebruiken tijden de olympische spelen.
  Goe he?

  Gaat u nog tik tok verbieden en gaat u ook niet meer kopen op ali site?

  Het is toch 1 en al grote dikke vette poppenkast van hier tot Tōkyō!!!
  DICTATUUR VAN DE BOVENSTE PLANK!

  De verrotte kapitalisten die alles kapotmaken en VERNIETIGEN voor hun eigen IK!!

  Ik danke u!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.