Nieuw boek Fred Teunissen: ‘Voorlopig is er niets belangrijker dan dat’

Een bericht van Fred Teunissen

Zo luidt de slotzin van Bij mijn weten, het boekje, waaraan ik het afgelopen jaar heb gewerkt. Het gaat over de geestelijke fundering van de nieuwe samenleving die ons voor ogen staat. Op 9 februari verschijnt het als klein formaat paperback en ook als pdf en epub. Beide e-versies zijn gratis.

Bij Mijn Weten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het boekje beschrijf ik vier levensbeschouwelijke ‘realisaties’.

Aan de hand van korte autobiografische schetsen, gedichten, signaleringen en commentaren laat ik zien dat de gedachte dat God de Ander is een fundamenteel manco is in onze westerse cultuur.

In mijn optiek maken wij deel uit van God. Als wij ons dit realiseren, blijkt dat we vele malen krachtiger zijn dan we doorgaans denken.

God als de Ander vormt de basis van een dualistisch en individualistisch wereldbeeld. God als Al Dat Is biedt meer mogelijkheden voor een holistisch en sociaal bewogen alternatief.

Nieuw fundament

Hier volgt de slotpassage van Bij mijn weten:

De hoofdpersoon in de roman ‘Vreemdeling in een vreemd land’ van Robert Heinlein, Valentine Michael Smith genaamd, komt van Mars en heeft andere overtuigingen en omgangsvormen dan wij. Zo begroet hij anderen met de vaststelling: “Gij zijt God.” Hij bevestigt aldus eerst hun goddelijkheid, hun samen-met-hem-IN-God zijn, en begint dan pas het gesprek.

Stel je eens voor hoe onze samenleving zal veranderen als dit onze basishouding wordt. De omgangsvorm in al onze sociale contacten. Met medestanders en tegenstanders. Zij maken allemaal – zonder uitzondering – deel uit van God en verdienen daarom het respect dat bij die unieke positie hoort.

Of stel je eens voor wat een enorme toename aan zelfkennis binnen ons bereik komt als we zicht hebben op voorgaande levens en op de doelen die we ons voor het huidige leven hebt gesteld. Denk ook eens aan de impact van de samenwerking met anderen, die over ditzelfde type zelfkennis beschikken. Hoeveel meer zou je elkaar dan begrijpen en hoeveel minder verdeeldheid, wrijving en onmin zou er dan zijn!

Of stel je eens voor wat er allemaal verandert als we de natuurlijke omgeving met diep respect gaan behandelen. Als we weer eerbied voelen voor alles wat leeft en groeit. Als er tederheid sluipt in onze omgang met planten, groenten en bloemen.

En stel je tot slot eens voor wat er gebeurt als wij – bekrachtigd met goddelijke vermogens en gesteund door elkaars liefde – omgevingen scheppen naar ons beeld. Als we het leven als beeldende kunst gaan zien en gaan experimenteren en grenzen verleggen. Als we niet langer (onze plaats kennend) meedoen in Gods schepping, maar (onze plaats makend) met talloze anderen samen scheppen IN God.

Ik heb wel een beeld van de wereld die zo kan ontstaan.
Het is een wereld waarin liefde de grondtoon is, waarin de Aarde bloeit, schoonheid alom aanwezig is en waarin we leven in overvloed.

Zo’n soort samenleving kan alleen ontstaan als er een geestelijke fundering is die door grote delen van de bevolking wordt gedragen. Een dergelijke fundering is op dit moment niet aanwezig.

Het vacuüm dat is ontstaan na de ontkerkelijking lijkt opgevuld door de (materialistische) wetenschap, maar de geestelijke leegte in onze cultuur wordt er niet door opgeheven. De moderne wetenschap is een pseudoreligie.

Een nieuw en aansprekend fundament is cruciaal. Zonder dat is geen duurzame samenwerking in werkende alternatieven mogelijk.

Ik hoop met dit boekje aangetoond te hebben hoe essentieel dit fundament is.
Ik hoop verder een paar kernpunten daarvan benoemd te hebben.

Het werk aan deze nieuwe fundering is een collectieve inspanning.

Tot zover de slotpassage van Bij mijn weten.

Grafische creativiteit

Bij mijn weten heeft een bijzondere vormgeving. De afbeelding op de cover loopt door op de naar binnen gevouwen flappen. Als je alles uitvouwt, zie je de figuur die in de tekst een centrale positie inneemt.
Aan de binnenzijde van de flappen is nog een kleine verrassing te vinden.
Dit alles dankzij het creatieve grafische brein van Arnoud van den Heuvel.

Eerste exemplaren

Op zaterdag 3 februari overhandigde ik de eerste exemplaren van Bij mijn weten aan mijn dochters Nadine en Stephanie. Dochter Adrienne was vanuit Sydney online bij deze gebeurtenis aanwezig. Zij ontving het boekje als pdf.

Gratis pdf en epub

Download geheel als pdf
Download geheel als epub

Bestel onder andere hier het gedrukte boekje bij de spnsor van DLM Plus

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.