Damanhur, spirituele gemeenschap met grondwet

Ze noemen zichzelf een gemeenschap van praktische dromers, spirituele zoekers en kunstenaars van alle leeftijden en van over de hele wereld, die samen de Tempels van de Mensheid hebben gecreëerd. Hiervoor bekeken we al de Amish, Auroville, Marinaleda en de Huron in onze zoektocht naar een alternatieve organisatie- en leefvorm voor de huidige oude samenleving die hard aan vervanging toe is.

Als we onze wereld willen veranderen dan moeten we op het kleinste niveau beginnen, namelijk bij onszelf. Leer jezelf dus kennen. Daarna kijken we naar manieren om samen te leven met elkaar, bijvoorbeeld met zijn tweeën of in een groep. Wat groepen betreft komen we uit bij gemeenschappen, de zogenaamde intentional community’s. Daarvan ga ik er een aantal bespreken. Vervolgens bekijken we of we willen volstaan met het leven in een dergelijke gemeenschap of dat we deze willen samenvoegen tot een natie van community’s.

Damanhur

De Damanhur-gemeenschap beschouwt zichzelf als een School van Gedachten en is gesticht in 1975 door Oberto Airaudi. Het betekent letterlijk ‘Stad van licht’.

De doelen zijn:
– vrijheid en het opnieuw wakker maken van de Mens als spiritueel en materieel principe,
– het creëren van een zelfvoorzienend model van leven gebaseerd op ethische principes van goed gemeenschappelijk leven en liefde,
– de harmonieuze integratie en coöperatie van alle krachten verbonden met de evolutie van de Mensheid.

Deze spirituele zoekers hebben zich genesteld in de Alpen ten noorden van Piedmont, tussen Turijn en Aosta. In een 15-kilometer groot gebied vormen zij met 600 mensen uit alle windstreken Damanhur.

Op dit moment is het een Federatie die bestaat uit 8 gemeenschappen met zijn eigen Grondwet, cultuur, muziek, geld, scholen. De bewoners staan open om hun kennis en onderzoek te delen met iedereen die in deze thema’s is geïnteresseerd.

Je kunt Damanhur bezoeken, er deelnemen aan seminars, retreats en cursussen, ook is het mogelijk met een van de gemeenschappen een maand mee te lopen om te bekijken of dit misschien iets is voor jou om onderdeel van te worden. Je kunt zelfs een tiendaagse doen en deelnemen aan het community leven. (https://damanhur.org/community-life-campus/)

Een van de plekken die het bezoeken meer dan waard is, vormt het tempelcomplex dat de bewoners in de loop van 15 jaar hebben uitgehakt en gegraven in een van de bergen op het terrein. Bekijk de tempels onder de Alpen hier:

Het ondergrondse complex ligt precies op het kruispunt van vier parallelle lijnen die onze planeet verbinden met het universum. Het wordt daarom gezien als een krachtplek, een plek met heel veel energie.

Spirituele verbinding

Om te komen tot verbinding tussen mensen, bomen, planten en dieren…

Oude geschriften spreken van een tijd waarin een diepe verbinding bestond tussen al het leven onze planeet. Ergens heeft de mensheid dit bewustzijn verloren en is de verbinding met al het leven vergeten. Tal van spirituele meesters hebben al geprobeerd ons opnieuw wakker te maken om te beseffen wie we zijn.

De Damanhurianen gaan ervan uit dat het de laatste kans van de mensheid is om weer samen te komen en opnieuw te ontwaken in onze ‘gewijde oorsprong’ en de oude banden te erkennen met alle levende wezens. Zij beschouwen het als hun taak om, zoals hun stichter heeft aangegeven, te werken aan het herstellen van deze oeroude band.

Praktisch betekent dit dat zij de banden met inheemse volken aanhalen en het wereldwijde netwerk van bomen proberen te versterken. Dit doen ze door 1.200 miljoen bomen te bereiken (ze zitten nu op 162 miljoen), waardoor de plantenwereld in staat zal zijn een nieuw niveau van bewustzijn te bereiken. Ook herstellen ze weer de verbinding met het dierenrijk via dieren met een brugfunctie, zoals dolfijnen en walvissen. Dat kan je bekijken in onderstaande video.

Grondwet

De mensen van Damanhur hebben hun eigen Grondwet geschreven in 2007, die geldt tot op de dag van vandaag.

Zij wijden hun leven aan de toepassing van de principes en doelen die in de Grondwet staan en zij beloven het te respecteren en toe te passen in al zijn verschillende vormen.

De gemeenschappen vertegenwoordigen de ideale vorm van vereniging en gemeenschappelijk leven. Zij worden geïnspireerd door principes van solidariteit en delen. Als een geheel zijn zij georganiseerd in een Federatie. Op dit moment zijn er 8 gemeenschappen.

De complete Grondwet is hier na te lezen. Ik haal er enkele opvallende punten uit.

Hierin staat op welke manier nieuwkomers kunnen toetreden.

Opvallend is de eis die de Damanhurianen aan zichzelf stellen: ieder is zowel sociaal als spiritueel verantwoordelijk voor zijn of haar acties, omdat zeggen ze iedere actie vermenigvuldigd wordt via de synchronische lijnen over de hele planeet. Het communityleven achten ze een belangrijke pijler, want daarmee willen ze individuen ontwikkelen die zich in hun relaties laten leiden door kennis en bewustzijn. Gelukkig vinden ze ook dat ze elkaar moeten helpen via vertrouwen, respect, duidelijkheid, aanvaarding en solidariteit.

Bewakers

Je staat er dus niet alleen voor. De mens is immers van jongs af aan geleerd dat anderen verantwoording dragen voor hun daden, denk aan de overheid die alles moet oplossen, of het leger dat bescherming moet bieden en de politie die vervelende dingen tussen mensen moet afhandelen.

Werk beschouwen ze als een geschenk aan elkaar, hierdoor neemt ieder deel aan de spirituele en materiële activiteiten. Een deel van hun tijd spenderen ze aan activiteiten voor het algemeen belang, met name vrijwilligerswerk en ‘Terrazzatura’, gewijd werk binnen Damanhur.

De bewakers van de Grondwet zijn de ‘King/Queen Guides’. Zij garanderen een constante uitvoering van de idealen en spirituele doelen in elke uiting van het sociale leven. Hun unanieme mening is bindend voor elk individu, groep of organisatie. Zij worden periodiek gekozen door de leden van de ‘Body of Meditation’.

Controle van de regels gebeurt door het ‘College of Justice’. Zij kunnen ook sancties opleggen bij overtredingen. De Leden van dit College worden periodiek gekozen door de ‘Body of Meditation’.

De Damanhurianen organiseren zich in ‘community’s’ met hun eigen territorium, eigen bevolking en autonomie. Ze richten zich allemaal op het bereiken van volledige zelfvoorzienendheid. Deze community’s mogen niet groter worden dan 200 tot 220 personen. Zij kiezen elk hun eigen bestuur. Iedere burger moet de wetten van de community respecteren wanneer ze zich op hun grondgebied bevinden.

Het misbruik van alcohol is niet toegestaan. Roken en drugs zijn verboden.

Burger van Damanhur worden

Er is geen vastomlijnde procedure die je moet volgen om ‘burger’ van Damanhur te worden. De gemeenschap raadt geïnteresseerden aan op verkenning te gaan door 1 of meer van de mogelijkheden tot bezoek te benutten. (Zie hiervoor https://damanhur.org/community-life-campus/).

Het maandprogramma Community Life Campus dient er speciaal voor om nieuwkomers een inkijkje  te geven. Je verblijft dan bij 1 van de acht gemeenschappen en ervaart de meeste van Damanhur’s activiteiten: kunst, gemeenschap, spirituele ontdekking, Tempels, ritueel en magie, zelfvoorzienendheid, enzovoort.

Je kunt deelnemen aan de School van Medit-Action, waarmee je het spirituele pad in je leven brengt, in je werk en je projecten. Of je kunt beslissen volledig community-burger te worden, deel te nemen aan bestaande projecten of nieuwe te creëren, je aansluiten bij een bestaande community of een nieuwe oprichten, en volledig betrokken zijn bij het spirituele, sociale en politieke leven van de Federatie.

Maar zelfs zonder een volledig burger te worden zijn er voldoende mogelijkheden om verbonden te blijven en deel te nemen aan projecten, events en initiatieven.

Volgens de regeltjes van de Grondwet worden er wel wat eisen aan de nieuwkomer gesteld. Zoals het voorzien in eigen levensonderhoud, het bijdragen aan de Federatie van community’s door ervoor te werken. Ook staat erin dat degene die zich kandidaat stelt eerst een proefperiode ingaat van 6 maanden. De geïnteresseerde zal moeten kunnen laten zien dat hij de principes en de culturele erfenis van de Mensheid kent. De kandidaat kan ophouden deel te nemen door zich terug te trekken of uitgesloten worden door de gemeenschap zelf vanwege ernstige redenen of wangedrag.

Bronnen

De Grondwet van Damanhur

Maak kennis

Verbind je online met Damanhur

Burger worden

Temples of Humankind

 

Rob Vellekoop, 10 februari 2024

1 Comment

  1. Ik ben daar een paar weken geweest met mijn twee oudste jongens, toen nog klein. Het zijn rijke mensen daar. Zoals je kunt zien, ze moeten er werken maar ook zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Er komen ook mensen dure cursussen volgen. Het is echt heel erg mooi, en luxe. Best sectarisch, als je het goed doet doe je elke dag een andere kleur kleding aan, allemaal dezelfde kleur op een dag. De founder wordt nogal aanbeden, zijn schilderijen zijn in de grotten, een heel mooi gemaakt museum. Ik was toen op zoek of het mogelijk was met mijn jongens in zo’n gemeenschap te leven maar het feit dat als je daar met een groep van acht tot twaalf mensen ofzo in een huis ging wonen, de kinderen algemeen bezit zouden worden, was een absolute no go. Los van het geld. Ik was ook langer bij il popolo elfico, niet heel erg ver daar vandaan, waar mensen leefden, bouwden, werkten, veel natuurlijker en echter. Echte mannen met baarden en paarden enzo. Maar toen ik het jaar erop dacht om daar terug te gaan, kreeg ik een derde kindje dus ging het niet door.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.