Netwerken in Nederland waar je lokaal voeding kunt kopen

Onderweg naar een nieuwe of parallelle samenleving, die minder of liefst in het geheel niet afhankelijk is van multinationals, zijn er heel veel netwerken waar je voedingsmiddelen lokaal en direct bij boeren, molenaars en imkers kan kopen. Dus zonder de groothandel in te schakelen. Op deze manier ondersteun je de deze voedselproducenten en haal je macht weg bij de grote voedselindustrieën. Daarnaast is het voedsel minder bewerkt en mogelijk gezonder en beter voor het milieu. We hebben ze in alfabetische volgorde voor je gezet.

Biotuinwijzer

Op de Biotuinwijzer vindt je meer dan 500 kwekerijen, pluk- en proeftuinen, tuinderijen, zorgboerderijen, historische tuinen, en een andere plekken waar met aandacht en liefde voor de natuur wordt gewerkt. Ook

Kijk vind je hier waar je online onbespoten en biologische vaste planten, kruiden, groenten, zaden, bloembollen en boeketten, tuinaarde, potgrond, duurzaam tuingereedschap en cadeautjes kan kopen.

Boeregoed

41 telers en boeren voorzien mensen van verse groenten, fruit en zuivel. Daar zijn zij trots op! De lijst met telers en boeren vind je op hun website.

Boerenenburen

Kies producten uit jouw streek. Ondersteun de lokale economie en draag bij aan een gezellige buurt. Dat is het concept van Boerenenburen.
Bestel online en haal je bestelling af in de meer dan 140 Buurderijen in België & Nederland.

Bij Boeren & Buren bepaalt de Producent zelf de prijs. Hij of zij ontvangt meteen 77% (excl. BTW) van het verkoopbedrag.

Geen centrale inkopers meer die hun voorwaarden opleggen. Een eerlijk loon naar werk is de basis voor onze sociale impact.

Boerenmarktplein

Boerenmarktplein.nl biedt een uitgebreid overzicht van honderden boerenmarkten, biologische markten, boerderijwinkels, specialiteitenwinkels en andere (kleinschalige) aanbieders van kwaliteitsvoedsel rechtstreeks aan de consument.

CSA Netwerk

Fietsenvoormijneten

Actief in 25 regio’s in ons land. Dagelijkse eten kopen bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers.
Zoveel mogelijk eten uit eigen streek, minder plastic verpakkingen verbruiken, minder verspilling èn je steunt er de ondernemer in jouw regio mee, zeggen de initiatiefnemers.
Fietsen voor m’n eten is een consumentenplatform en een informatiebron om jouw dagelijkse eten bij elkaar te sprokkelen op de fiets. Op de landkaart vind je punaises van onderliggende regiokaarten, waarop je kunt doorklikken om alle tips in de regio te kunnen zien. Elke regiokaart bevat tips van stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen, marktkramen en kleine winkeliers waar je eten kunt kopen.

Findfarm

Op dit platform komen boer en consument bij elkaar, via de kortste weg, dus zonder tussenhandel.

Voor de consument zonder mogelijkheden om naar de boer te gaan hebben zij “food taxi’s” die de leveranties kunnen verzorgen. Producten van Nederlandse bodem, rechtstreeks en vers van de boer.

Herenboeren

Er zijn al 18 Herenboerderijen verspreid over heel Nederland, en nog eens tientallen in oprichting.

Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen boerderij. Deze boerderij (jóuw boerderij) produceert verse groenten van het seizoen, fruit, eieren en – voor wie wil – ook af en toe vlees. Zo pak je de regie terug op je eigen eten.

Hetkraampje

Hoe vind je een boer die zijn producten verkoopt bij jou in de buurt? Om die boer en de lokale producten is er deze app.

Hofweb

Al sinds 2004 verzamelen zij de biologische producten van hun boeren en telers en vullen ze dit aan met een compleet biologisch supermarkt assortiment. Van groenteboer tot melkboer, van bakker tot slager, maar ook vega(n) producten en kruidenierswaren.

Voort bioboodschappen direct van de boer, verpakkingsarm thuis bezorgd.

Sinds 2004 selecteren zij de beste biologische producten uit een netwerk van boeren. Aangevuld met een compleet bio-supermarkt assortiment. Tot 2 x per week verpakkingsarm thuis bezorgd, door steeds dezelfde bezorger.

Hier kan je Hofweb ontvangen

Landwinkel

Landwinkel is op 9 januari 2006 ontstaan uit het samengaan van een aantal individuele winkels en de regionale samenwerkingsverbanden Boerderij Plus winkels, Vallei Landwinkels en Groene Hart Landwinkels.

Landwinkel is een coöperatie van samenwerkende boeren en telers met een Landwinkel. Door heel Nederland zijn nu bijna 90 landwinkels en daar komen er ieder jaar enkele bij. Door samen te werken vind je in hier streekproducten uit eigen regio, maar ook uit andere regio’s van Nederland.

Lekkerder

Hun missie is om de boer rechtstreeks in contact te brengen met lokale en loyale klanten zodat ze wel een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Met hun online marktplaats Lekkerder bij de Boer willen ze het bestaansrecht van de boer versterken. De consument ondersteunt zo de boer en de lokale economie en de consument weet wat hij eet en waar het vandaan komt, vinden zij.

Lekkernassuh

Samen voor een eerlijke Haagse Voedselketen!
Stichting Lekkernassûh draagt bij aan een eerlijke en duurzame voedselketen in Den Haag en omgeving. Zij vormen de schakel tussen klant en lokale boeren, tuinders en andere producenten. Op de woensdagmiddag organiseren ze op diverse locaties een versmarkt, waar je een groentepakket en lokale lekkernijen kunt kopen. Op de zaterdag is de verpakkingsvrije winkel open, waar je onder andere rijst, past´s, oliën en kruiden kunt kopen.

Lekkersdichtbij

Voor (biologische) ingrediënten wijzen ze jou al 10 jaar de weg naar boerderijwinkels en lokale boeren verkooppunten bij jou in de buurt.

Lokaalwijzer

Groente, fruit, zuivel, bloemen, planten, vlees, vis en nog veel meer producten uit eigen regio. Om kennis te delen schrijven zij blogs over het lokaal kopen van producten. Ook vragen zij gebruikers hun kennis te delen door middel van reacties of reviews op het platform. Met meer dan 1000 aanbieders.

Lokaloka

Geboren uit liefde voor lokaal eten.

Met hulp van de Loka Loka website & app haal je je boodschappen direct bij jou om de hoek. Met een verzameling van nu ruim 2200 biologische, streekgerichte bedrijven kom je ‘op een eenvoudige manier in contact met de overvloed en veelzijdigheid aan ingrediënten die zich in jouw omgeving bevinden’.

Puurdichtbij

Onder het motto ‘eten van de boer uit de buurt’. PuurDichtbij wil het de consument makkelijker maken om ‘lekker lokaal te eten’. Met verse, gezonde en duurzame producten uit de buurt. Doordat ze rechtstreeks van het land bezorgen, sparen ze veel kosten uit. Zo kunnen verse boodschappen betaalbaar blijven en de boer een eerlijke prijs krijgen.

Rechtstreex

Voor vers, duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel in de regio’s Zuid-Holland en Utrecht.

Voedselcoop

Meer dan 25 voedselscoops kan je hier terugvinden.
De lokale voedselproducenten kunnen hier het productaanbod up to date houden en zelf de prijs bepalen.
De voedselcoöperaties bepalen in overleg met de producenten met wie ze gaan samenwerken.
Wanneer dat geregeld is kunnen deelnemers van de coöperaties op deze site hun bestellingen plaatsen.

Wij eten lokaal

Steeds meer boeren, vissers, producenten en burgers gaan samenwerken in lokale voedselgemeenschappen, ook wel CSA’s genoemd. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de lokale gemeenschap wordt ondersteund. Boeren, producenten en vissers zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten.

Burgers zijn verzekerd van duurzaam geproduceerde, verse en lokale producten zoals lokale groenten, fruit, vlees, vis, brood, kaas, eieren en zuivel, soms aangevuld met producten van de Bio-groothandel.

In Nederland zijn nu meer dan 100 CSA tuinderijen, 14 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties. En in vele dorpen en buurten zijn initiatieven om een voedselgemeenschap te starten. Samen werken we zo aan een eerlijk, duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem.

Rob Vellekoop, 30 mei 2021 en 24 februari 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.