Pensioenroof toch moeilijker ongedaan te maken

Stichting Pensioenvoldoen maakt een pas op de plaats in het verhalen bij de Staat van de door de pensioengerechtigden geleden schade door de achtergebleven indexatie op pensioenen. Gelukkig zijn er nog meer organisaties die zich bezighouden met het claimen van de schade door het te weinig geïndexeerde pensioen bij de overheid.

Pad

Aanvankelijk had de stichting een plan om de schade op de Staat te verhalen gebaseerd op aansprakelijkheid. De overheid zou volgens de stichting gehandeld hebben in strijd met de Europese Richtlijnen en daarvoor aansprakelijk gesteld worden wat zou leiden tot een miljardenclaim.

In juni 2023 meldde de stichting nog haar miljardenclaim tegen de Nederlandse Staat door te zetten. De uitspraak van de rechter in kort geding in de zaak John Bakker tegen de Nederlandse Staat bood volgens hen toen meer dan voldoende aanknopingspunten om succesvol pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders af te dwingen in een bodemprocedure.

Op dat plan komt de stichting nu terug na extra juridisch advies te hebben ingewonnen, omdat het toch niet blijkt te werken. Ze willen een ander pad inslaan.

Er is een andere aanpak gevonden die wel kansrijk zou kunnen zijn. Hierover doet het bestuur eind maart nadere mededelingen, en ze zeggen optimistisch te zijn. Daarom onderzoeken zij deze nieuwe juridische argumentatie op basis waarvan er mogelijk wel goede aanknopingspunten zijn om de Staat aan te klagen en aansprakelijk te stellen voor de geleden schade als gevolg van achterblijvende indexatie. Dit betekent in de komende periode dat er meer juridisch en economisch onderzoek komt.

Samenwerking

Een andere stichting die actief is op dit gebied is de Claimstichting Pensioen. Deze stichting onderzoekt de mogelijkheid om claims in te dienen die ertoe moeten leiden dat benadeelden van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gecompenseerd kunnen worden voor de financiële schade die zij krijgen bij die overgang.

Hun aanpak richt zich op het ten onrechte niet toekennen van indexatie in het oude stelsel. Het gaat dan om de financiële schade die in de nabije toekomst (vanaf 2025) ontstaat bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, de zogenaamde ‘verdwijntruc die wordt uitgevoerd bij het invaren’.

Feitelijk kunnen de stichtingen door samenwerking hun claims versterken, waaraan ze dan ook denken.

Ook een samenwerking met KBO-Brabant is misschien mogelijk. Deze ouderenorganisatie is verbonden met andere soortgelijke organisaties in andere provincies. Samen hebben zij meer dan 200.000 leden.

KBO-Brabant heeft het initiatief genomen tot een burgerinitiatief om af te dwingen dat deelnemers en gepensioneerden van pensioenfondsen een instemmingsrecht krijgen voor de overgang van het bestaande stelsel van vaste uitkeringen naar variabele uitkeringen die afhankelijk worden van de situatie op de financiële markten.

Aan dit burgerinitiatief kan kosteloos en zonder financiële verplichtingen worden deelgenomen. Aanmelding: www.onsmagazine.nl.

Pensioenvoldoen

Er zijn 300.000 mensen die via de Stichting PensioenVoldoen.NL 137 miljard euro willen claimen van de Nederlandse Staat. De stichting wil pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders afdwingen. Zij zijn in mei 1023 gestart. In principe kunnen nog 9,7 miljoen Nederlanders meedoen met het indienen van de claim om hun te weinig betaalde of opgebouwde pensioen alsnog te ontvangen.

Deelname aan de massaclaim bij pensioenvoldoen is gratis.

Bronnen

Pensioenvoldoen.nl
Onsmagazine.nl
Claimstichting Pensioen

Lees ook het dossier Pensioenen

Rob Vellekoop, 25 februari 2024

1 Comment

 1. Loopt hier weer onzin te verkopen, de gelden in de pensioenpotten in namelijk EIGENDOM van de mensen die daarvoor gespaard hebben.
  En je kan het hier wel klakkeloos accepteren en normaliseren dat het onmogelijk is, maar een team van juristen en vrijheidsstrijders is zo opgestart..,
  Laten we beginnen bij al die “nederlanders”die hier miljoenen aan verdiend hebben, en de mensen die al geld zat hadden moeten ophouden te graaien uit de potten die niet van hun zijn..
  Het is heel simpel, en zonder omweg.. deze mensen hebben zich strafbaar gemaakt, en daar staan stevige straffen op..
  Begin eerst maar met het confisceren van alle papieren en gelden die opgeslagen zijn in het buitenland, onroerde zaken confisceren, zo moeilijk kan het allemaal niet zijn, want de schuldigen zijn nu zo arrogant dat ze denken geen verantwoording af te hoeven leggen.
  Daar is het laatste namelijk nog steeds niet over gesproken!!
  Op dat wij nooit vergeten!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.