Geoengineering oorzaak noodweer in Dubai?

Weermodificatie (manier van geoengineering) is een dagelijks wereldwijd verschijnsel, dat niet meer opzienbarend is. Het is echter wel opvallend dat overheden zo veel moeite doen om dit geknoei met het weer te verdoezelen. Zo was er naast het noodweer in de Verenigde Arabische Emiraten UAE (en dan met name Dubai) een schimmig mediaspel met verdwenen pagina’s over cloud seeding. Gelukkig vonden we de meeste gewiste pagina’s terug, waardoor we onze twijfels beginnen te krijgen over het succes van weermanipulatie.

Wolkbreuk gevolgd door overstromingen

Op maandag 16 en dinsdag 17 april stijgen zes of zeven vliegtuigen of vliegtuigjes op om door middel van cloud seeding de neerslag te regenval te stimuleren. Volgens berichten in de massamedia zouden zij kunnen gebruikmaken van passerende stapelwolken.

Een dag later breekt de hel los in de staatjes van de Verenigde Arabische Emiraten. Na een heftige storm overstroomt de stad Dubai en ook delen van woestijnen. Een ongekend noodweer doet de Emiraten sidderen in het woestijnzand. Hiervan volgen enkele beelden.

Opmerkelijk genoeg leggen massamedia zoals De Telegraaf, AD, RTL Nieuws direct een link met weermodificatie of geoengineering. Terwijl deze media normaal gesproken uiterst schuchter zijn in het verwijzen naar weermodificatie of chemtrails.

Berichten in media

De NOS citeert een meteoroloog van de UAE, die vertelt dat de neerslag gedeeltelijk met weermodificatie te maken had. Er waren eerder wat vliegtuigjes opgestegen. Op dit verhaal kwam de man terug tegenover het Amerikaanse CNBC. De NOS benoemt dit als het ‘nuanceren’ van zijn verhaal. Volgens de staatsomroep zouden de Emiraten pas in 2002 met cloud seeding zijn begonnen. Het Arabische emiratenblad The Nation, zie verder, dateert dit echter al in de 90-er jaren. Maar ach, de NOS vergist zich wel meer.

Ook De Telegraaf durft hierover iets te melden en schrijft ongeveer hetzelfde als de NOS. Het AD citeert iemand van Weerplaza, die de oorzaak van het noodweer legt bij extra regen veroorzaakt door de kunstmatige ingreep.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera weet nog op te merken dat er even veel regen binnen een paar uur is gevallen als normaliter in ander half jaar. Zij verwijzen de link met weermanipulatie echter direct naar het rijk van Aladin, want ‘experts’ zouden gezegd hebben dat deze buitensporige regenval te wijten is aan klimaatverandering.

Cloud seeding in de Emiraten

We hebben over de weermodificatiepraktijken van de Verenigde Arabische Emiraten de internetkrant The Nation geraadpleegd. Dit in eerste instantie uit pure nieuwsgierigheid omdat het nummer over cloud seeding niet meer gelezen kon worden. Het was blijkbaar verwijderd, waarschijnlijk vanwege de storm die de weerknoeiers over zich heen krijgen. We haalden het terug met de zogenaamde ‘Wayback machine’.

Cloud seeding is volgens The Nation van 11 juli 2022 al vele tientallen jaren een integraal onderdeel van het programma van de Arabische Emiraten om regenval te stimuleren in het droge woestijnklimaat. Met meer regen kan zowel in de waterbehoefte worden voorzien als de landbouw ondersteund. Hierdoor kunnen de Emiraten minder afhankelijk van voedselimport en zelfvoorzienend worden.

In de 90-er jaren startten de UAE het seedingprogramma en sindsdien zijn elk jaar vele honderden missies uitgevoerd. Volgens het National Center for Meteorology kan hierdoor uit een wolk 10 tot 35 procent meer regen vallen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben met een zinderende hitte te maken. In het seizoen 2021 bijvoorbeeld werd in de maand juni een temperatuur van 51 °C gemeten. Dubai kreeg in heel 2022 slechts 5 cm regen.

Cloud seeding in beeld

Programma

Het weermodificatieprogramma schijnt niet onbekend te zijn bij de inwoners van de Emiraten. The Nation schrijft dat steeds als het regent inwoners al snel de link met het programma leggen.

De man legt aan The Nation uit dat experimenten zowel in het lab als in modellen worden uitgevoerd. Vervolgens komt hij met een volgend probleem, geen twee wolken blijken hetzelfde te zijn. Zo betekent meer kleine deeltjes sprayen in wolken niet automatisch dat dit ook meer regenval produceert.

Sterker nog, het kan zelfs gebeuren dat er minder regen valt door modificatie dan zonder. Voor cloud seeding is het moeilijk om van tevoren de hoeveelheid extra regen te regelen en om het proces volledig te begrijpen.

De Emiraten schijnen ‘moeilijke’ wolken te hebben, doordat ze lastiger te voorspellen zijn vanwege de vele componenten die moeten passen, aldus de Chinese wetenschapper.

Om de kwaliteit van het programma te verbeteren verstrekt het National Centre of Meteorology acht beurzen van 1,5 miljoen dollar aan wetenschappers die een bijdrage kunnen leveren.

Het meteorologisch instituut overweegt om drones in te zetten bij het cloud seeden. Daarvoor zijn ze naar de VS geweest om bij experimenten te gaan kijken. Daarnaast hebben zij een supercomputer gebouwd, genaamd Atmosphere, met als doel weerpatronen te voorspellen en de cloud seeding missies te verbeteren. De computer werkt 6 keer sneller dan de oude. Dat schrijft The Nation in een bericht van 14 november 2021.
Toch blijken al de inspanningen van het al vele decennia uitgevoerde programma niet tot de gewenste resultaten te leiden. De ramp in Dubai van deze week is daarvan een sprekend voorbeeld.

Driedaagse regenstorm

The Nation bericht op 20 januari 2020 dat de ernstige regenval van drie dagen niets te doen had met cloud seeding, ondanks hardnekkige geruchten. Experts zouden gemeld hebben dat dergelijke zware regenval nooit het resultaat van cloud seeding in de Emiraten zou kunnen zijn. Wel kan het een kleine rol gespeeld hebben, want tijdens de regen waren cloud seeding missies aan de gang.

Sceptische wetenschappers worden benoemd die denken dat cloud seeding geen enkel resultaat heeft. Desondanks schrijft de krant dat Oostenrijk, China, Australië en de Emiraten slechts enkele van de vele landen zijn die het inzetten. Hier zegt het meteorologisch instituut dat cloud seeding een bijdrage van 10 tot 15 procent aan extra regenval heeft.

Trouwens succesvolle missies schijnen er ook te zijn. The Nation van 31 augustus 2021 schrijft dat lichte regenval bereikt werd in Sweihan, een van de heetste plaatsen op aarde. In Al Ain steeg het kwik op 8 juni tot 51 graden Celsius.
Het beeld dat overblijft na het lezen van talrijke publicaties van The Nation over regenval en cloud seeding in de UAE is niet positief. Ondanks de inzet van meer technologieën, zoals drones en supercomputers, blijft het weer een onberekenbaar fenomeen te zijn. Het zal de frustratie van de inwoners van de Emiraten wel zijn, dat ze zien dat gesleuteld wordt aan het weer, maar dat het nog steeds snikheet en droog is met af en toe noodweer.

Geoengineering

Voor alle duidelijkheid hier nog wat terminologie.

Geoengineering is de bewust technische manipulatie op grote schaal van de systemen van de aarde. Hiermee zou de klimaatverandering, voor zover deze er is, bestreden worden. Het valt uiteen in drie onderdelen: solar radiation management (reflecting sunlight to space) of SRM, broeikasgasverwijdering en weermodificatie. Technieken die hiervoor worden ingezet lopen uiteen van

  • het verspreiden van zwaveldeeltjes in de stratosfeer of het witten van wolken om zonnestralen te weerkaatsen (stratospheric aerosol injection),
  • dumpen van ijzerdeeltjes in de oceanen om CO2-absorberend plankton te voeden (ocean fertilization),
  • het afvuren van zilverjodide in de wolken om regen te produceren of
  • het genetisch engineering van oogsten zodat hun bladeren beter zonlicht reflecteren (surface albedo modification)

Bronnen:

https://www.thenational.ae/uae/environment/how-does-cloud-seeding-in-the-uae-work- (via archive.org teruggezet bestand) van 11-7-2022
https://www.thenationalnews.com/uae/environment/2021/10/18/new-uae-supercomputer-to-predict-extreme-weather-and-plan-cloud-seeding/ op 18-10-2021

https://www.thenationalnews.com/uae/environment/enough-rumours-cloud-seeding-had-nothing-to-do-with-uae-s-three-day-rain-storm-1.963753 van 20-1-2020

https://www.thenationalnews.com/uae/environment/2021/08/31/cloud-seeding-causes-light-rain-in-sweihan-one-of-the-hottest-places-on-earth/ van 31 aug 2021

Dossier Chemtrails/Geoengineering

Rob Vellekoop, 21 april 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.