Kansen voor alternatieve media liggen voor het grijpen

Fotografie 123rf

Soms lijkt de competitie tussen massa- en alternatieve media een hopeloos gevecht. De miljoenen zo niet miljarden die de massa media (MSM) in de lucht moeten houden staan tegenover de karige budgetten en het vrijwilligerswerk van de alternatieve vrije jongens. Inderdaad valt er qua budget niet te winnen van de massa media. De belangen die zij moeten verdedigen zijn daarvoor te groot. Toch is er een zwakke schakel waardoor de vrije media een serieuze plek voor zich kunnen opeisen.

We kunnen veel leren als we kijken naar de betrekkelijk korte geschiedenis van de alternatieve media op het internet, denigrerend door de massa media ‘bloggers’ genoemd of ‘fake nieuws’, ‘hoax sites’ en dergelijke. In eerste instantie zetten de alternatieven zich af tegen de reguliere media. Zij beschrijven het nieuws op dezelfde manier, zij benadrukken ook de negatieve gebeurtenissen, ook zij overbelichten de schaduwzijde van de medaille.

Het nieuws dat de main stream het publiek brengt is voorgeselecteerd door een beperkt aantal nieuwsbureaus, zoals het Algemeen Nederlands Persbureau. Deze persbureaus zijn instellingen met een commercieel doel, namelijk winst maken. Het nieuws dat sinds mensenheugenis de meeste aftrek vindt is sensationeel nieuws met een groot gehalte aan menselijk leed. Zo scoort misdaad nog steeds hoog. Of terreuraanslagen, waarmee de MSM het liefst kranten vol en zendavonden lang vult.

In eerste instantie zien we dat de vrije media de conservatieve media hierin volgen, met een verschil zij proberen de massa media te ontmaskeren als partijdige nieuwsbrengers of oplichters. Wat ze in feite doen is de MSM volgen op het pad van sensatiezucht en ellendig nieuws. Als je de main stream media mag geloven vergaat de wereld door het terrorisme, de islam, de stijgende zeespiegel, de volgende financiële crisis, door het uiteenvallen van de EU of doordat Rusland het westen binnenvalt.

De alternatieve media daarentegen komen zeker niet met minder negatief nieuws. Zij benadrukken de prestaties van de cabal om de wereld te overheersen, van de wereldregering die eraan komt of geven exact aan waar de MSM uit de bocht vliegt.

Het terrein waar zij de reguliere media zowel links als rechts kunnen passeren ligt braak, is onbenut.

Ik geef toe het vereist oefening. Het is verdraaid lastig, want het lukt je niet een-twee-drie. Het blijkt dat we zo enorm gebrainwasht zijn dat het moeilijk is om voortdurend optimistisch naar gebeurtenissen te kijken. Toch weten we allemaal dat elke medaille twee kanten heeft, of dat iedere negatieve gebeurtenis ook een positieve wending heeft. Bijna alle media beschrijven die schaduwzijde, ja ook de alternatieve.

Eigenlijk hebben de alternatieve media zich laten meezuigen in de kolk van depressief en negatief nieuws.

Terwijl daar juist kansen liggen voor de vrije nieuwsjongens. De massa media zullen niet kunnen volgen, omdat zij de zittende machten in de wereld vertegenwoordigen. Deze kunnen alleen in het zadel blijven door angst te zaaien, onrust en geweld te verheerlijken. Positief nieuws werkt in het voordeel van mensen die vernieuwingen tot stand willen brengen. De machthebbers zitten daarop niet te wachten, want zij willen zo min mogelijk wijzigingen.

Kortom het ziet er goed uit voor de alternatieve media.

Rob Vellekoop, 20 oktober 2017