Demonstreren oude stijl werkt niet meer, wel nieuwe acties

Foto 123rf

Al meer dan 40 weken zijn de Franse Gele Hesjes, de Gilets Jaunes, aan het protesteren tegen Macron. In Hong Kong demonstreren de tegenstanders van China al twee maanden. Beide opstanden zijn heel massaal begonnen, maar toch zijn de machthebbers ongevoelig voor deze politieke druk. Zij laten de opstanden neerslaan door hun robocops en zetten hun plannen door alsof er niets aan de hand is. Tijd voor iets nieuws, iets anders.

Oude vorm

Je geeft met een demonstratie een signaal af aan de overheid. Een of meer groeperingen proberen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om de straat op te gaan. Soms blokkeren de betogers wegen, fabrieksingangen, of houden zij marsen door centra of langs parlementsgebouwen. Vaak ook verzamelen zij zich op pleinen of velden waar toespraken gehouden worden.

Ik heb persoonlijk de mars tegen de neutronenbom meegelopen in het centrum van Den Haag met meer dan 600.000 mensen. Dat was een indrukwekkende gebeurtenis voor zowel de deelnemers als de regering waartegen de actie was gericht. De demonstratie was succesvol in combinatie met een agressieve mediacampagne die maandenlang werd gevoerd.

Ander spel

Het spel is echter veranderd. De reguliere massamedia zijn meer dan ooit onderdeel van het propaganda apparaat van de overheid geworden. Zij zullen acties tegen overheidsbeleid dus niet voldoende steun en aandacht geven. Kijk naar de acties van de Franse Gele Hesjes – de Gilets Jaunes. Zij komen al meer dan 40 weken de straat op, maar de media brengen het alleen in beeld wanneer er ongeregeldheden zijn van de kant van de Gilets Jaunes. Voor de rest negeren zij deze spontane acties tegen Macron.

Ook de acties in Hong Kong die zijn gericht tegen het Chinese moederland veranderen niets. Al vele weken komen honderdduizenden mensen de straat op. Hun acties lijken zich echter steeds meer te richten tegen de politietroepen. Althans dat is wat ons bereikt.

Die botsing tussen vaak agressieve ordetroepen en boze demonstranten komt zeker de actie niet ten goede. Het publiek dat (nog) zijn standpunt moet bepalen zal zich hierdoor meestal negatief laten beïnvloeden. Daarnaast zijn deze acties gericht tegen een standpunt of te nemen beslissing van de overheid en niet tegen de politie die niets anders doet dan de klappen voor de regering opvangen.

Nieuwe vormen

Het oude demonstreren is niet effectief genoeg. In een wereld waar alles om geld lijkt te draaien moeten acties financiële consequenties hebben. Je ziet ook dat de overheid de acties van de Gele Hesjes wel probeert te smoren met economische consequenties. Demonstranten zitten in Frankrijk soms weken in een cel en verliezen daardoor hun baan en hun inkomen.

Op dus naar acties met economische consequenties voor de tegenpartij. Een mooi voorbeeld is Ierland waar in 2015 een heuse strijd tussen de bevolking en de conservatieve regering woedde over de waterbelasting. Hier ontwikkelt zich het verzet van demonstraties tegen bezuinigingen in weigering van duizenden om waterbelasting te betalen!  Kijk daar schrikken regeringen van. Wanneer duizenden weigeren een belasting te betalen dan komen de heilige begrotingen in het gedrang.

Consumentenstaking of (produkten)koopstop

Voor een multinational geldt dat een rustige actie door tienduizenden mensen vanachter hun pc voldoende is om hem te dwingen bijvoorbeeld geen pesticiden meer te leveren of kleding van kinderarbeidmisbruikers te verkopen. Gezamenlijk stoppen met kopen van hun producten tijdens een afgesproken periode werkt prima!

Een mooi voorbeeld is de actie van duizenden rekeninghouders van ING, die hun rekening opzegden nadat de voorzitter van de Raad van Bestuur zichzelf een miljoenen salarisverhoging wilde gaan geven.

Dit kan allemaal zelfs in alle rust gebeuren vanachter de pc. Mensen hoeven de straat niet op, spreken dit met een grote groep af en kondigen het vooral even aan. Dan weet de bank tenminste dat ze niet ongebreideld arrogant kunnen doen zonder dat de klant dit pikt.

Ook Shell zal het niet leuk vinden wanneer de consument zo boos is geworden over de beloning van zijn topman met meer dan 20 miljoen per jaar, dat ze hier een maand lang geen benzine meer gaan tanken. Zelfs de zorgverzekeraars kunnen aan het eind van dit jaar eenvoudig aangepakt worden: stap allemaal over naar de zorgverzekeraar die het goedkoopste is.

Einde volgzaamheid

Demonstreren door te betogen met groepen dat je het oneens bent met de overheid is onderdanig en lijdzaam. Eigenlijk geeft de betoger aan dat hij ongehoorzaam wil zijn aan zijn meester, de overheid. Hij klaagt zijn meester aan. Dit beeld wordt des te sterker wanneer je ziet dat politie in Frankrijk Gele Hesjes neerknuppelt. Zij weigeren naar hun baas te luisteren en krijgen daarom een pak slaag. Het is niet alleen bruut geweld van de politie, maar ook gênant dat mensen zich laten afranselen omdat zij ongehoorzaam zijn.

Demonstraties in de vorm van koopstops of consumentenstakingen gebeuren veel meer op basis van gelijkwaardigheid. De consument zegt “Ik hoef je product niet meer.” En daarmee is de kous af. Hij gaat geen rondjes door de stad lopen met borden dat hij de producten slecht vindt. Nee, hij koopt niets meer van het bedrijf.

 

Rob Vellekoop, 26 augustus 2019

12 Comments

 1. Yep Rob, ik vertel mensen dit al jaren,namelijk ermee op te houden het monster te voeren wat ons opvreet. Toch geloven nog velen dat een groot gedeelte van hun gestolen salarissen ten gebruikt wordt voor het onderhoud van de wegen……pff, vermoeiend.
  Toch is het ook naar mijn mening de enige weg, en daarbij er voor zorgen dat je met zo weinig als mogelijk geld te maken hebt, de reden van veel problemen in onze levens dus.
  Geld geldt niet. Gandhi had gelijk met te zeggen dat je zelf je eigen wereld, werkelijkheid creëert, dus valt er niemand iets kwalijk te nemen.
  Verandering begint bij ons Zelf, door verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven.

  Stay Human,
  Groeten uit het Franse land,
  Jos.

 2. Ja tegen bedrijven die hun boekje te buiten gaan hebben we dus wel een probaat middel door ze eenvoudig te boycotten. Kijk een graaiende top die daardoor massaal klanten verliest heeft ze nog maar moeilijk weer terug. Alleen is daarbij wel vaak de moeilijkheid waar ga ik dan heen, want banken, verzekeringsbedrijven, benzinemerken e.d. hebben vaak diverse dochtermaatschappijen waar je dan al gauw terecht komt. En zo kom je toch weer bij de duvel te biecht. Dus daar kan in duidelijkheid nog heel wat verbeterd worden. En als hun naam te erg beschadigd is gaan ze gewoon over tot een andere. Kijk maar naar Nuon die het te bont maakte met een agressieve werving en nu Fattenfall gaat heten en weg zijn alle problemen. Dus een goede voorlichting waar een (neven)bedrijf onder valt en hoeveel er gegraaid wordt lijkt me zeer zinvol om niet van de regen in de drup te raken.
  En bij de overheid ligt dat anders. Een bestuurder die daar nog nooit geen demonstratie tegen zich heeft gehad hoort er niet meer bij. Dus dus buiten voor hun gebouwen demonstreren terwijl zij met de knieen tegen de verwarming een kop koffie in de hand door veiligheids glas naar ons (en vet betaald door ons} staan te kijken is volkomen zinloos. Hen dagenlang persoonlijk voor hun eigen huis opzoeken en je ongenoegen daar kenbaar maken zal beter werken al zal het schaamtegevoel naar de buren toe ook weer niet zo heel groot zijn omdat grootgraaiers graag bij elkaar in dure wijken wonen. Dus de buren zullen daar ergens best wel begrip voor hebben voor zover ze het al niet stoer vinden van hun graaiende buurman. Maar het zal zondermeer effectiever zijn dan voor een parlementgebouw. Het komt immers veel dichterbij en ze zullen echt wel 2x nadenken voor ze een groep weer voor de zoveelste keer benadelen.

 3. Indien goed georganiseerd en het massaal gebeurt, is het een goede oplossing

 4. wie over weinig geld beschikt
  is veroordeeld tot het kopen bij
  de goedkoopste winkel
  slechte kwaliteit en service
  is dan jouw deel
  boycotten zal net als demonstreren
  een wassen neus en zonder positieve afsluiting
  het enige resultaat zijn

  ik zie als enige oplossing

  in de eigen directe omgeving
  wat kan inhouden kleinschaligheid

  maar: persoonlijk verzet aantekenen
  in de vorm van ontmaskeren
  van fouten gemaakt door zogenaamde
  welwillende hulp die niet uiteindelijk niet werkt

  voorbeeld:
  vergaande bureaucratie is het wat mij betreft
  de grootste hobbel in ons lieflijke Nederland

  hoe te veranderen:
  vastleggen van procedures door opnemen van gesprekken
  zelfs als je niet van beroep jurist bent
  en je niet voor jezelf maar
  voor andere gedupeerden moet/wil opkomen
  vastleggen op papier met toegevoegde bewijzen
  en dit opsturen naar de Nationale Ombudsman

 5. Storneren is het nieuwe protesteren, we zijn er al mee summier begonnen om daarmee bijvoorbeeld een petitie te ondersteunen, maar dit actiemodel kan voor veel geldgeweld zaken ingezet worden. Rob, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

 6. Maar hoe kan je bv. 5G boycotten. Je kunt het niet niet afnemen. het wordt ons opgedrongen.De strekking van de marginale effectiviteit (en de onderdanigheid) van demonstreren begrijp ik en vind ik wel een goed inzicht.Suggesties voor hoe je 5G dan kunt boycotten?

 7. Rob, we zijn heel bescheiden begonnen, in kleine kring, en specifiek tegen de zorgverzekeraars als voorbeeld, maar het kan natuurlijk bij elke onderneming, overheid, instelling om met hun zolang te communiceren via de bankafschrift en het storneren zolang het zinnig is. Als ze het namelijk blijven negeren dan ontvangen ze geen geld, dus zullen ze toch moeten antwoorden. Eerst doen ze dit zoals bekend taalfrauduleus, maar als je gewoon stelt dat je het geld wel wil over maken als ze een degelijk verifieerbaar antwoord geven, kunnen ze ook geen incassokosten rekenen. het is namelijk heel legitiem om te storneren als je vragen over het bedrag en of het product, de dienst hebt. We hebben ook al een poster gemaakt enzovoort. Op deze site staat ook onze eerste flyer awareness.org/verrijk-de-petitie-storneer-eenmalig-je-automatische-incasso/

 8. Een andere manier om het systeem te verstoren is door gewoon zand in de machine te gooien.
  Voorbeeldje?
  Bon, je wilt niet in de problemen komen door te stoppen met betalen.
  Wel, hak elke rekening die je te betalen hebt in 12 en maak wekelijks een 12e deel over.
  Je toont jouw bereidwilligheid tot betalen, en wettelijk kan men je niets maken.
  Natuurlijk krijg je een hoop herinneringen, maar je voldoet, je betaalt.
  Dit schept tevens werkgelegenheid vooral als men dit eenmaal massaal gaat doen.
  Voor de rest, tracht op een andere manier met dingen om te gaan, ruilen, samen dingen gebruiken, eigen eten verbouwen, et cetera.
  Of blijf in de heilstaat geloven en ontwaak uiteindelijk hier:

  tristatecity.nl/onze-visie

  Stay Human, Jos.

 9. Jos, man naar mijn hart…….Ik ben nu 70 jaar en doe al jaren geen “aangifte” meer, enkel van de diefstal door de coöperatie die zich Nederland noemt. Als IEDEREEN zijn/haar angst opzij zet en stopt met betalen van belasting (=diefstal), zorgverzekering ( onwettig want privaat verzekering) en hypotheek ( onwettig want gesecuritiseerd) ,is het in NO-TIME afgelopen en kunnen we allemaal in voorspoed en gezondheid leven.

 10. Deze storneringsaanpak van de kaderleden van de FNV is goed geschikt om het geldgeweld dat overal slachtoffers maakt aan te pakken. Vooral vragen stellen en reageren waarom men storneert. Kan de url niet plaatsen, het staat ook op de Facebook pagina van Geldgeweld, bovenaan!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.