De tragedie in Oekraïne dreigt veel groter te worden

foto 123rf

Een bijdrage van Fred Teunissen 

In en nabij Oekraïne voltrekt zich een verschrikkelijke humanitaire tragedie. De omvang ervan dringt nog altijd niet tot ons door (vanwege de censuur). Daardoor blijven ook de vredesacties uit die juist nu zo dringend nodig zijn.

Gruwelijk

De situatie aan het honderden kilometers lange oostfront is gruwelijk en doet denken aan beelden uit de Eerste Wereldoorlog, zoals de slag bij Verdun.

Het aantal gesneuvelde Oekraïense militairen ligt inmiddels boven de 100.000. Aan Russische kant is dat aantal lager, maar het zullen er zeker meer dan tienduizend zijn. Het zijn schokkende getallen. Het zijn evenzovele afgebroken levens en families in rouw.

Wat nog over is van het Oekraïense leger, aangevuld met westerse huurlingen, voert een strijd die niet gewonnen kan worden. Hun aanvoerlijnen raken langzaam maar zeker geblokkeerd en dat veroorzaakt tekorten aan brandstof, voedsel en medicamenten. Het lijden van deze militairen is immens.

Gonzalo Lira is een vlogger die vanuit Charkov commentaar geeft op actuele ontwikkelingen in deze oorlog. Uit zijn meest recente bericht blijkt hoe gruwelijk de situatie aan het front is.

Dan zijn er verder de vele miljoenen vluchtelingen, de mensen die in het land gebleven zijn en zonder stroom en verwarming zijn komen te zitten en de economie die totaal ontwricht raakt. Het gevolg is een grootschalig lijden onder de burgerbevolking van Oekraïne.

Daarbij gaan ook de artilleriebeschietingen van de Donbass, die al acht jaar aanhouden, nog altijd door. Deze veroorzaakten al meer dan 14.000 dodelijke burgerslachtoffers, wat overigens een van de redenen vormde voor de Russische inval in Oekraïne.

Onnodig

Oostfront Oekraïne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit alles had vermeden kunnen worden als het regime in Kiev en het Westen zich aan het tweede Minsk-akkoord hadden gehouden. Dan was Oekraïne neutraal gebleven en hadden de vier gebieden in het oosten regionale autonomie kunnen krijgen binnen Oekraïne.

Maar Kiev en het Westen schonden deze akkoorden. Inmiddels is duidelijk dat ze deze afsloten om tijd te winnen, zodat ze het regime beter konden bewapenen in de aanloop naar het drama dat zich nu voltrekt.

Overmacht

In lijnrechte tegenspraak met wat de westerse media ons willen doen geloven, staat de zaak van het regime in Oekraïne er bijzonder slecht voor. De troepen in het Oosten worden langzaam maar zeker in de pan gehakt en aan de grenzen heeft Rusland inmiddels een leger samengetrokken van meer dan een half miljoen man. Deze strijdmacht neemt nog niet aan de gevechten deel, maar kan op elk moment een offensief ontwikkelen waarbij de Speciale Militaire Operatie (SMO), die nu gaande is, verbleekt.

Zie voor een analyse van de militaire situatie dit vraaggesprek met de gepensioneerde Amerikaanse kolonel Douglas MacGregor.

Nog kansen

Rusland wil waarschijnlijk nog steeds onderhandelen, mogelijk zelfs zonder voorwaarden vooraf, maar het Westen blijft aansturen op oorlog. Het NAVO-beleid is erop gericht om deze vreselijke situatie zo lang mogelijk te rekken. De gedachte daarbij is dat het Rusland zal verzwakken.

Wat hierdoor dreigt is een nieuwe en zeer grote en gevaarlijke escalatie. Die zal ongetwijfeld nog zeer veel meer slachtoffers maken.

Actie nodig

Ik begrijp niet dat er in ons land geen vredesmarsen plaatsvinden.
Ik loop mee als ze voldoen aan twee uitgangspunten:
* direct onderhandelingen openen zonder voorwaarden vooraf
* onmiddellijke stopzetting van de Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne

Dit artikel verscheen eerder op transitieweb.nl

Lees ook Waar zijn de demonstraties tegen oorlog in Oekraïne?

4 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Dit verhaal klopt,alleen het is al te laat!!!!

  Het is te laat,en er staat nog veel meer te gebeuren aan de oost front…..al het communisme MOET van de democratische mensen verbannen worden van deze planeet
  Hun zo gezegd vrije democratische wereld…..vooral die lui die dat uitspreken heb ik een vraag….waarom is er een grotere toenamen van armoede en honger????
  Waarom houden jullie dat willens en wetens in stand,terwijl jullie als maar rijker zijn geworden?
  Mark Rutte…1 van zijn slogans….SAMEN BRUGGEN BOUWEN!!!
  Waarom hebben jullie allen van hier uit dood en verderf gezaaid in het Midden-Oosten?
  Waar jullie allen liters bloed aan jullie handen hebben zitten!

  Menner Frans Timmermans met zijn klimaatgezeik….heeft hij ook uitgesproken dat zijn Nederland betaald heeft aan het slopen van de Amazoneregenwouden….heeft meneer Frans Timmermans het daar ook over gehad…hypocritische pislul van de bovenste plank!!

  Beste medemens….mag ik jullie allen waarschuwen dat als het zo door gaat jullie kleinkinderen vol gaan zitten met—-pfas!!!!
  Het PFAS-schandaal is nog maar 1 klein stukje van de beruchte ijsberg…,er is nog veel meer onder de petten!!

  Prijsvraag zo voor de kerst….wat is het verschil tussen Oekraïne en Nederland?
  Geen ene moer…..men is corrupt/de bevolking wordt gebruikt door de kakkers en de elite/de bevolking hebben honger en zitten door toedoen van hun eigen regeringen in de kou.

  Ik wens niemand een fijne kerst toe…het is gewoon hypocriet om dat nu zo te zeggen wetend dat mensen helemaal geen kerstfeest KUNNEN VEROORLOVEN!

  Hou je stil onder nader order.
  Ik dank U!

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  Waarom doen de Nederlandse media kanalen geen berichten uitgeven over oorlogs misdaden tegen de Russische bevolking in het oosten van Oekraïne?
  Sinds 2014 na de EU staatsgreep,zijn er honderden Russische burgers gemarteld en vermoord in Oost-Oekraïne door Oekraïense soldaten en ander gespuis van buiten dat land…de huurlingen van Zelensky.

  Het is nog steeds de 1 richtingsverkeer wat betreft de media hier…kijk eens hoe erg en hoe al die burgers daar aan het lijden zijn….de schuldige is Zelensky zelf die zijn bevolking gebruikt en misbruikt….ook Oekraïense burgers willen helemaal niet vechten..maar ze worden daar toe gedwongen!!!

  Ik dank U!

 3. We hebben al lange tijd goedkoop gas uit Rusland en Rusland heeft deze kwetsbare positie van Europa nooit uitgebuit. Ik hoop dat de oorlog in Oekraïne nog deze winter escaleert en dat het westen en met name de NATO een ongelooflijk pak slaag krijgt van de Russen. “Besser ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende.” Liever een Rus in de keuken dan Klaus Schwab in de tuin.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.