Münninghoff tempert oorlogsstemming bij publieke omroep

Het gebeuren bij het programma Buitenhof van afgelopen zondag is zeker geen incident. De anti Rusland stemming dateert al sinds het Nederland-Ruslandjaar (2013). Met dit verschil dat de publieke omroepen het oorlogsvuurtje voortdurend brandend houden. Of het nu de Krim is, Oekraïne, MH17, Skripal (Engeland), de zoveelste vermeende gifgasaanval in Syrië of een willekeurige gebeurtenis waarvoor Poetin aansprakelijk wordt gesteld. In gesprek met Alexander Münninghoff lukt het de presentator van Buitenhof echter niet om de Ruslandhaat op peil te houden.

Journalist Münninghoff opent het gesprek in het programma Buitenhof bemoedigend, de wereldleiders zien in dat een oorlog dichtbij is en maken pas op de plaats om met elkaar te praten. Dat klinkt al veel positiever dan het gangbare geluid waarbij de Russen voor alles als schuldige worden aangewezen. Maar dit is zeker niet de bedoeling van de Buitenhof-programmamakers. Rusland komt er nu veel te positief af.

De journalist gaat echter rustig door en analyseert de Russen door erop te wijzen dat zij zeker sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie democratie associëren met chaos. Dat verklaart ook waarom zij op een hele andere manier tegen democratie aankijken, sterker nog volgens hem accepteren zij een zekere mate van onrecht van hun leiders.

Daarnaast haalt hij aan dat in 1996 de Amerikanen zich schuldig maakten aan de grootste inmenging in buitenlandse verkiezingen, namelijk in de Russische. Zeker de Russen kunnen er ook wat van, maar daar is niets bijzonders aan, iedere grootmacht doet dit.

De presentator begint zenuwachtig tegen te stribbelen. Maar Rusland dit en Rusland dat. Münninghoff laat zich niet van de wijs brengen. Hij doet niet mee aan de demonisering van de Russen, dat is zeker.

Zonder zich iets van het broeierige anti-Rusland sfeertje aan te trekken geeft hij de presentator geschiedenisles. Hij zegt: wees blij dat de Krim bij Rusland is gekomen, anders zou Sebastopol een NAVO haven zijn geworden, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Ook met de cyber war krijgt het Buitenhof Alexander Münninghoff niet mee. Hij zegt dat niet alleen de Russen, maar ook de Amerikanen zich schuldig maken aan cyber war.

Toch kan de Buitenhof-presentator het niet laten. Hij moet iets negatiefs zeggen over Rusland. Het lijkt een verplichting, een erezaak om perse de Russen zwart of in ieder geval grijs te maken. Hij sluit het programma af met de alles zeggende woorden:”We hebben ons verdiept in onze tegenstander.”

Stel je voor dat hij zich voor het tv-publiek positief uitlaat over het Russische gevaar. Zeer waarschijnlijk staat zijn baantje dan op het spel en is dit zijn laatste optreden voor Buitenhof. De Russen zijn onze tegenstander, onze vijand denk daar om! Dat moet tv-kijkend Nederland weten.

Gelukkig heeft Münninghoff met zijn uitleg verdeeldheid in de geïndoctrineerde hoofden van de anti-Russen kunnen zaaien.

Als we vrede willen dan beginnen we met Rusland als gesprekspartner te zien, iets waar Poetin zich herhaaldelijk voor inzet om dat de naar oorlog hongerende politici in te prenten.

Rob Vellekoop, 23 april 2018