Goed nieuws: Britten geen bewijzen Russische betrokkenheid gifgas

123rf

Al een maand is Groot-Brittannië in de greep van massa hysterie rond een vermeende Russische gifgas-aanval op een ex KGB spion en zijn dochter. De Britten maken zich onsterfelijk belachelijk, dat kan je zien wanneer je de gebeurtenissen in chronologische volgorde zet. Van vergiftiging, beschuldiging en sancties tegen de Russen tot totaal gebrek aan bewijs in dertig dagen. Een overzicht.

Zondag 4 maart 2018
In Salisbury wordt op zondag 4 maart de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis na een vergiftiging te hebben opgelopen.

Maandag 5 maart 2018
De anti-terreur brigade van de Britten weet nog niet met welke substantie Skripal en zijn dochter in aanraking zijn gekomen, maar de Britse Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson weet al dat hij  strenge sancties zal doorvoeren. Hij kan nog niemand als schuldige aanwijzen, zegt hij in het Engelse Parlement, maar van Rusland weten we dat het een ‘kwaadaardige en ontwrichtende kracht‘ is.

Ook de Britse pers weet het eigenlijk al. Ze speculeren over Russische betrokkenheid. The Express met de kop ‘Was Sergei Skripal vergiftigd met polonium?’ The Sun:“Was het Poetin?” en de Mirror hoort “kille echo’s van de moord op voormalig KGB agent Alexander Litvinenko.” Ook The Guardian doet mee: vergiftigde paraplu’s en polonium: Russisch gelinkte UK doden,’ en “Salisburys voormalige spion is niet de eerste Rus die ziek wordt in Groot-Brittannië onder geheimzinnige omstandigheden.”

Dinsdag 6 maart 2018
Mark Rowley van de Metropolitan Police bevestigt dat een niet nader geïdentificeerd zenuwgas is gevonden bij Skripal en zijn dochter.

Woensdag 7 maart 2018
Honderdtachtig soldaten gaan meehelpen de verontreiniging op te ruimen. Het vermoeden bestaat dat de Skripals niet in een restaurant in Salisbury, maar bij hun huis zijn vergiftigd. De zoektocht gaat verder.

Zaterdag 10 maart 2018
Acht van de elf beschikbare anti-terrorisme eenheden werken nu aan de gifzaak. De beelden die de wereld over gaan worden steeds spannender. Onderzoekers in anti-gifpakken denderen door het beeld. De politie zegt dat meer dan 20 mensen door de gif-aanval gewond zijn geraakt. De Russische minister Lavrov spreekt van hysterie.

 

Maandag 12 maart 2018
Minister-president May zegt in het Engelse Parlement dat de gifaanval hoogst waarschijnlijk het werk is van de Russen en zij geeft hen tot woensdag om deze beschuldiging te weerleggen.
Ondertussen hebben de Britten nog geen enkel bewijs van de Russische betrokkenheid gevonden.

Ze beweert dat de aanval of het werk is van de Russische staat of dat de Russische regering toegestaan heeft dat het zenuwgas ‘Novichok’ in verkeerde handen is terecht gekomen.

De Russische woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova zegt:“De conclusie is duidelijk: dit is een andere informatie en politieke campagne, gebaseerd op provocatie.”

De VS steunt het Verenigd Koninkrijk. Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson gelooft ook dat Rusland naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk is voor de gasaanval en voegt hier fijntjes aan toe dat de Russen nu naast hun “destabiliserende rol” in Oekraïne en Syrië, deze nu ook in Engeland hebben.

Dinsdag 13 maart 2018
Moskou zal niet reageren op het Britse verzoek over het vermeende clandestiene chemische Sovjet wapen dat zou zijn gebruikt bij de Skripals totdat hiervan bewijs is geleverd. Bij gebruik van chemische wapens moet het onderzoek lopen via het OPCW Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, waarvan zowel de UK als Rusland lid zijn.

Woensdag 14 maart 2018
Premier May zegt dat ze geen verklaring heeft gekregen van de Russen en dat ze Rusland als schuldige ziet. Daarom komt ze met een aantal vergeldingsmaatregelen, waaronder de uitzetting van 23 Russische diplomaten. Ook wil ze de Verenigde Naties erbij betrekken.

Socialistisch oppositieleider Corbyn trekt de beschuldigingen in twijfel en wil eerst bewijs zien.

Tijdens een zitting van de Veiligheidsraad van de VN heeft zowel het Verenigd Koninkrijk als de VS Rusland beschuldigd. De Britse diplomaat Allen zegt dat zijn regering vindt dat Rusland verantwoordelijk is voor de poging tot moord op Skripal en noemt het onwettig gebruik van geweld op het soeverein gebied van een andere VN staat. Amerikaanse ambassadeur bij de VN Haley sluit zich hierbij aan en voegt toe dat ‘de moord in Salisbury een onderdeel is van een alarmerende stijging van het gebruik van chemische wapens’.

Donderdag 15 maart 2018
De Britse Minister van Buitenlandse Zaken Johnson zegt tegen de BBC dat het bewijs tegen de Russen overweldigend is. In een gezamenlijke verklaring van de VK, VS, Frankrijk en Duitsland zeggen de landen dat de vergiftiging door de Russen een schending van de soevereiniteit van Groot-Brittannië is en het eerste offensieve gebruik van een chemische wapen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 17 maart 2018
Rusland wijst 23 Britse diplomaten uit als reactie op de Britse acties en ongefundeerde beschuldiging.

Maandag 26 maart 2018
Zestien EU lidstaten wijzen Russische diplomaten uit. De VS heeft 60 Russische diplomaten uitgewezen en sluit het Russische consulaat in Seattle. Ook Nederland wijst twee diplomaten uit.

Dinsdag 3 april 2018
Gary Aitkenhead, de directeur van Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) in het Engelse Porton Down zegt dat het lab de substantie heeft geïdentificeerd die gebruikt is om de Skripals te vergiftigen als een Novichok militair zenuwgas, maar dat zij niet kunnen bewijzen dat het is gemaakt in Rusland of vaststellen in welk land het gefabriceerd is.

 

Sergey Skripal werkte als dubbel agent voor de Britse geheime dienst MI6 en zat in Rusland in de gevangenis in 2006 voor spionage voor de Engelsen. Hij kwam terug naar Engeland als onderdeel van een spionnenruil.

Rob Vellekoop, donderdag 5 april 2018