Goed nieuws: vrede Korea en geen gifgas Douma

Het komt niet zo vaak voor dat er twee bijzonder positieve gebeurtenissen bijna tegelijkertijd plaatsvinden binnen een week. Er komt wellicht vrede in Korea en er is geen Syrische gifgasaanval geweest in Douma. Dat wil zeggen er zijn geen slachtoffers gevallen en er is dus ook geen reden voor oorlog van het Westen tegen Syrië. Ook Rusland kan de rode kaart niet krijgen, voor iets wat nooit heeft plaatsgevonden.

Gifgasaanval in Douma was fake, dus geen slachtoffers

Getuigen van de vermeende chemische aanval in Douma, inclusief de 11 jarige Hassan Diab en personeel van een ziekenhuis, vertellen journalisten in Den Haag dat de video van de Witte Helmen gebruikt is als een voorwendsel voor een door de VS geleide raket aanval op Syrië (een gezamenlijke aanval met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) in scene is gezet.
Er zijn helemaal geen slachtoffers gevallen, de chemische aanval heeft evenmin plaatsgevonden.
De jongen vertelt tijdens de persconferentie, georganiseerd door de Russische missie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag:
“We waren in de kelder toen we mensen hoorden roepen dat we naar het ziekenhuis moesten. We gingen door een tunnel. Bij het ziekenhuis begonnen ze koud water over me heen te gooien.”

Hassan was een van de ‘slachtoffers’  die getoond wordt als hij met water gewassen wordt in een later door de controversiële Witte Helmen vrijgegeven video op 7 april. De jongen en zijn vader spreken later met de media en onthullen dat Hassan was meegenomen naar de scene door mannen die claimden dat er een chemische aanval had plaatsgevonden. Zij begonnen koud water over de jongen en anderen te gieten en de angstige kinderen te filmen.

Ahmad Kashoi, een administrateur van de noodcentrale herinnerde het zich. “Het duurde ongeveer een uur, we hebben hen geholpen en naar huis gestuurd. Niemand is gestorven. Niemand is blootgesteld aan een chemische aanval.”

Het ziekenhuis heeft op de dag van de vermeende chemische aanval mensen geholpen met ademhalingsproblemen door rook en stof vertelt, Muwaffak Nasrim, een ziekenbroeder die werkt op de eerste hulp. Hij heeft geen patiënten gezien met symptomen van enige blootstelling aan chemische wapens.

Het enige bewijs voor de zogenaamde chemische aanval op Douma kwam van de video van de Witte Helmen en van sociale media rapporten van militante strijdgroepen. Dit was voor de VS, Engeland en Frankrijk voldoende aanleiding om op 14 april strafaanvallen uit te voeren tegen Syrië.

Korea vrede, geen reden VS meer om in te grijpen

Nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in aangeboden heeft om de geschiedenis van confrontatie te stoppen, hebben de leiders aan het slot van hun ontmoeting verklaard dat ze vrede willen en dat atoomwapens van het Koreaanse schiereiland moeten verdwijnen. Kim is bereid het atoomwapentuig op te geven in ruil voor garanties van veiligheid.
In de eerste stap naar ontwapening is Noord-Korea van plan om de belangrijkste nucleaire testlocatie in mei te sluiten. De vrede zou kunnen volgen op de wapenstilstand die 65 jaar geleden tussen Noord- en Zuid-Korea is gesloten.
 Wat heerlijk dat niet alles slecht hoeft af te lopen, al zou je dat bijna gaan geloven door de dagelijkse overdaad aan negatieve berichtgeving die de mens moet slikken en consumeren. Beide positieve gebeurtenissen lijken wel te worden overschaduwd door de uitgebreide nieuwsvoorziening over het koninklijk huis, de verjaardag van de Koning en zijn 5-jarig jubileum. Maar voor de oranjeliefhebber is het natuurlijk ook feest!
Rob Vellekoop, 30 april 2018